Călinoiu a găsit soluţia care poate asigura stabilitatea sistemului energetic naţional

443

Preşedintele executiv al PSD Gorj a iniţiat şi prezentat joi, în cadrul Conferinţei Judeţene a organizaţiei în cadrul căreia a fost reales în funcţie, o rezoluţie pentru mixul energetic, care, în opinia acestuia ar asigura stabilitatea sistemului energetic naţional. Rezoluţia în cauză a fost, de altfel, aprobată în unanimitate în cadrul Conferinței Județene a Partidului Social Democrat Gorj. Premierul României, Victor Ponta, a aprobat prin prezenţă efortul iniţiatorului acesteia, atrăgând însă atenția că, mixul energetic, nu poate fi realizat cel puțin până în momentul în care Hidroelectrica iese din insolvență.

,,În România, producătorii de energie electrică sunt organizaţi în funcţie de sursa de producere a energiei, spre deosebire de restul lumii, unde există numai mix de surse pentru producerea energiei electrice. Această organizare în funcţie de sursa utilizată face ca unii dintre aceştia să aibă profit enorm, iar alţii să se situeze la limita de supravieţuire sau chiar în faliment, în funcţie de condiţiile atmosferice”, a spus Ion Călinoiu de la prezidiul Conferinţei Judeţene a PSD Gorj, locul în care acesta a iniţiat o rezoluţie menită să salveze sistemului energetic naţional. De altfel, rezoluţia s-a şi aprobat în cadrul evenimentului, social-democraţii luând în calcul importanţa documentului. ,,În piaţa liberă, preţul de vânzare al energiei electrice nu mai este dat de costul de producţie, ci de cerere şi ofertă. În actualele condiţii organizatorice din România, preturile sunt stabilite de Hidroelectrica şi de regenerabile; acestea din urmă vând cu preţuri foarte mici datorită subvenţiilor foarte mari primite prin certificatele verzi ce le asigură un profit substanţial. În ordinea costurilor de producţie, urmează Nuclearelectrica, CE Oltenia şi, în continuare, o serie de producători care primesc bonusuri din cogenerare. În anii cu hidraulicitate redusă, preţurile sunt stabilite de producătorii din surse clasice (cărbune şi hidrocarburi)”, a avertizat Călinoiu subliniind că ,,mixul de energie ar determina reduceri substanţiale ale preţului la consumator, creând condiţiile pentru un preţ mediu stabil pentru o bună perioadă de timp”.

12088172_1157041197656905_9177638686237225281_nPreţ de referinţă pentru furnizori!
,,Dacă s-ar constitui una sau cel mult două companii care să realizeze un mix de producere (hidro-termo, chiar si cu surse regenerabile) s-ar obţine un preţ mediu care ar putea fi un preţ de referinţă pentru toţi furnizorii. O astfel de organizare ar asigura stabilitate pe termen lung, iar marii producători din industrie şi agricultură şi-ar putea întocmi planuri de afaceri pe termen lung. De asemenea, şi furnizorii de energie ar putea perfecta contracte pe termen lung; în acest caz, preţurile nu ar mai fi influenţate de secetă, vânt sau soare”, a mai concluzionat preşedintele executiv în cuprinsul rezoluţiei. Acesta a mai transmis, totodată, că se impune şi o analiza obiectivă a necesarului de consum pe termen lung şi, în funcție de aceasta, selectarea producătorilor din surse sigure, în funcţie de costul de producţie, până s-ar acoperi acest necesar.
,,Puterea instalată în această societate mixtă ar trebui să fie de 1,5 ori mai mare decât cel mai mare consum posibil, respectiv cca 15.000 MW, ceea ce ar conduce la stabilitatea şi siguranţa întregului sistem energetic naţional şi chiar la export. În aceste condiţii, s-ar putea elimina şi subvenţia pentru certificatele verzi”, a conchis Călinoiu.

Proiect greu de realizat pe motiv de Hidroelectrica
Punerea în aplicare a dezideratului lui Călinoiu nu este însă aşa de uşor, deoarece cel mai mare impediment în realizarea acestui proiect este faptul că Hidroelectrica se află în insolvență, după cum a şi comunicat la Târgu-Jiu, Victor Ponta.
De altfel, premierul a mai precizat, cu această ocazie, că din punctul său de vedere, energia produsă pe bază de cărbune mai poate rezista 25 de ani pe piață.
A.Stoica

1 COMENTARIU

  1. Mixul energetic nu rezolvă niciuna dintre problemele pe care CEO le are, in acest moment: ideea că se pot muta banii de la un producător la altul este greşită deoarece fiecare enitate este centru de cost!

    Evident, oficialii din Gorj gândesc ca la şedinţa de partid: soluţiile existente încep să iasă din sfera de fezabilitate, din cauza scumpirii certificatelor de CO2….

    Singura soluţie viabilă şi fiabilă este retehnologizarea, reingineria… Bani pentru investiţii nu sunt şi pentru a primi credite, trebuie garantată rambusarea… Ceea ce nu este posibil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here