Călinoiu şi Condescu, „răzbel” înainte de referendum

968

Tensiune maximă între cei doi preşedinţi „grei” ai judeţului, respectiv şeful Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, şi liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu. FNME a reacţionat ieri la ancheta declanşată de Poliţie în baza declaraţiilor lui Călinoiu privitoare la „sechestrarea” actelor de identitate ale minerilor, iar de aici a ieşit un adevărat „răzbel”, numai bun de dezmorţit atmosfera şi lupta politică pe ultima sută de metri, înainte de referendumul de duminică.

Federaţia Naţională Mine Energie a reacţionat ieri la afirmaţiile preşedintelui CJ Gorj, care a susţinut că asupra minerilor şi energeticienilor se fac presiuni pentru ca aceştia să nu voteze, Călinoiu precizând că ori li se cer cărţile de identitate ori li se recomandă să le facă „uitate” prin şalopete, la locurile de muncă. Colac peste pupăză, Poliţia s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal pentru a vedea cine nu i-ar lăsa pe mineri să meargă la vot, marţi şi ieri fiind audiaţi nu doar posibili alegători, ci şi liderii acestora de sindicat, ceea ce a creat o nemulţumire în rândul FNME. Astfel, Federaţia condusă de Marin Condescu s-a văzut nevoită să reacţioneze public şi să transmită presei un comunicat prin care să se delimiteze categoric de afirmaţiile lui Călinoiu.
„Indiferent care este miza politică datorită căreia au fost concepute, sunt de neacceptat afirmațiile iresponsabile ale președintelui Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, conform cărora salariații din sistemul energetic și minier ar fi supuși la presiuni pentru a-și lăsa la serviciu cărțile de identitate, în scopul neparticipării la referendum. Menționăm că niciun lider sindical din USM Oltenia și FNME nu s-a pretat la acțiuni de genul celor inventate de către președintele Consiliului Județean Gorj și regretăm asocierea reprobabilă a acestuia cu un infractor de drept comun pentru sprijinirea în folos propriu a unei anumite ideologii prin intoxicarea opiniei publice”, spune FNME, în comunicatul semnat de Condescu.
În aceiaşi hârtie se precizează şi că sindicaliştii aşteaptă de la Călinoiu să îşi retragă „public” afirmaţiile făcute fără un suport real, în caz contrar aceştia precizând că se vor adresa Justiţiei, neuitând să precizeze că şeful CJ Gorj ar trebui să se ocupe de şcoli, drumuri şi spitale, aşa cum are în fişa postului, nu de minerit şi energie, cu care nu are nicio legătură.

Călinoiu nu se opreşte
Scuzele de la Călinoiu nu vor veni însă niciodată sau retractarea afirmaţiilor, preşedintele Consiliului Judeţean organizând ieri după-amiază o întâlnire cu jurnaliştii pentru a comunica faptul că, în opinia sa, a dat dovadă de o „atitudine civică corectă”, pe care o consideră „necesară chiar”. „Lipsa unei astfel de reacţii însă, poate fi asimilată cu frica, cu şantajul, cu interesele obscure sau pur şi simplu cu indiferenţa. Ori eu nu sunt nici laş, nici şantajabil, nici indiferent cu soarta gorjenilor care mi-au arătat încrederea în atâtea rânduri. Singurul meu interes este să-mi apăr judeţul de ilegalităţi şi mârşăvii iar asta se poate întâmpla doar dacă îmi exprim îngrijorarea faţă de temerile oamenilor cinstiţi dar cărora le este frică să nu-şi piardă locul de muncă pentru „simplul motiv” că vor să-şi exercite un drept”, precizează Călinoiu, care spune şi că se bucură că a putut sprijin desfăşurarea în condiţiile legii a dreptului la vot. „Tocmai de aceea, rog în continuare instituţiile statului să continue să vegheze la legalitatea tuturor acţiunilor din zilele următoare şi să descurajeze orice gest ce ar putea sări dincolo de limitele cadrului juridic”, menţionează preşedintele Consiliului Judeţean.

Golea şi Etăgan reacţionează
Ion Călinoiu riscă însă să se aleagă de acum încolo cu plângeri la instanţele de judecată din partea sindicatelor din minerit şi chiar a membrilor simpli de sindicat, după cum spune liderul de la Rovinari, Marin Golea. Acesta a fost audiat ieri dimineaţă de poliţişti şi găseşte inadmisibil faptul că şeful CJ Gorj s-a apucat să vorbească despre presupusele presiuni asupra minerilor, fără să prezinte şi probe în acest sens. „Mă simt obligat, dacă membrii de sindicat vor dori, să îl acţionez pe domnul Călinoiu în Justiţie pentru că, ştiţi, calomnia s-a scos de pe partea penală, dar a rămas pe civil. Eu personal voi face o astfel de acţiune, după ce am fost audiat în această dimineaţă la Poliţie. Am fost întrebat dacă ştiu ceva despre aceste presiuni, după ce eu i-am întrebat pe liderii de pe subunităţi dacă ştiu că ar fi fost oprite cuiva cărţile de identitate, iar ei mi-au spus că nici vorbă de aşa ceva. Asta am spus şi la Poliţie”, menţionează Golea.
Şi secretarul general al Federaţiei Naţionale Mine Energie, Gheorghe Etăgan, a reacţionat ieri la demersurile lui Călinoiu şi i-a cerut acestuia să îşi vadă de propriile probleme pe care le are la Consiliul Judeţean. „Considerăm total nefondate afirmaţiile domnului Călinoiu. Angajaţii din minerit şi energie nu au fost supuşi la nici un fel de presiune din partea administraţiei, în sensul că nu le-au fost oprite buletinele de vot pentru a nu se prezenta la referendum. Dumnealui are alte lucruri de rezolvat la Consiliul Judeţean şi ar fi mult mai bine să se ocupe de şosele, de şcoli sau de spitale, unde sunt probleme suficient de multe”, declară Etăgan.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here