Călinoiu, trimis penal în judecată

771

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a finalizat cercetările în dosarul ce îl vizează pe președintele suspendat al Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, în baza sesizării pe care Agenția Națională de Integritate a făcut-o în cursul anului trecut. Rechizitoriul a fost trimis către instanță încă de la începutul lunii martie, dar de abia ieri a fost descoperit de către jurnaliști, Călinoiu fiind acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de fals în declarații în formă continuată, fiind vorba despre două acte materiale. În vara anului trecut inspectorii de integritate au constatat că fostul președinte s-a aflat de două ori în incompatibilitate cu funcția publică pe care o ocupa, fiind, pe rând, „expert pe termen scurt în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (C.N.D.I.P.T.), în perioada 01 septembrie – 15 decembrie 2012”, precum și „ expert pe termen scurt – expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social / expert consorțiul regional Sud-Vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în perioada 01 iunie – 31 iulie 2013”.
Problemele de natură penală au fost generate de faptul că, în funcțiile respective, Călinoiu a câștigat sume de bani, respectiv 687 și 876 de lei, pe care nu le-a menționat în declarațiile de avere pe care a trebuit să le completeze în acea perioadă ca președinte al Consiliului Județean Gorj. „Declararea necorespunzătoare a adevărului într-un mod ritmic, repetat, în anii 2013 – 2014, conturează intenția directă cu care a acționat inculpatul Călinoiu Ion, calificată prin scopul urmărit, acela de a ascunde starea de incompatibilitate în care s-a aflat în perioada 2012 – 2013”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Anchetatorii l-au audiat pe Călinoiu în acest dosar, iar fostul președinte a explicat că „a uitat” să menționeze sumele respective, procurorii fiind însă de altă părere, la fel ca și inspectorii ANI. Aceștia cred că, de fapt, prin omiterea sumelor respective, fostul președinte a încercat să nu facă publică incompatibilitatea în care s-a aflat și care, acum, i-a și grăbit sfârșitul mandatului în fruntea Consiliului Județean.
Dosarul lui Călinoiu a fost înregistrat la instanță pe 3 martie, iar în prezent se află în faza procedurii de cameră preliminară, în care un judecător de drepturi și libertăți analizează probele de la dosar și legalitatea rechizitoriului, după care poate începe judecata pe fond, până la pronunțarea unei sentințe finale mai fiind cale lungă.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here