Campanie de ecologizare la Rânca

485

Aproape 100 de elevi de școală generală din Novaci, împreună cu dascălii și chiar cu părinți de-ai lor, au urcat ieri la Rânca pentru a ecologiza stațiunea, în cadrul unei campanii menite să le atragă atenția celor care aruncă gunoaiele la întâmplare, zona fiind plină de mici gropi de gunoi create ad-hoc mai ales de către proprietarii de pensiuni. Voluntarii acestei campanii nu au ocolit nici șoseaua Transalpina, până la ieșirea din stațiune, elevii împărțindu-se în grupe care au verificat fiecare porțiune de teren pentru a se asigura că nu mai rămân pe acolo aruncate la întâmplare sticle de apă, cutii de suc, găleți, pungi, încălțăminte, haine și cine știe ce. Copiii și-au sacrificat o zi de vacanță, convinși fiind că fac un lucru bun și că vor da un semnal pozitiv și pentru cei care ar trebui să facă mai multă curățenie în preajma cabanelor pe care le-au ridicat cu zeci de mii de euro, dacă nu și mai mult.
Acțiunea a fost susținută financiar de Obștea Banca Gilortului, cea care deține pădurile din preajma Râncii, administratorul acesteia, Gheorghe Fârlan sperând ca măcar de acum încolo proprietarii de cabane să conștientizeze faptul că trebuie să mențină curățenia și în spatele acestora, nu doar în față, la intrare, acolo pe unde își primesc turiștii. “Canalizarea de la multe dintre cabane nu merge în rețeaua care s-a construit în ultimii ani, ci deversează direct în pădure, acolo unde proprietarii construcțiilor aruncă la întâmplare tot ceea ce nu le este de folos. Noi sperăm ca prin asemenea campanii să îi facem să conștientizeze că e nevoie de curățenie și în spatele cabanelor, nu doar la intrare. Turiștii care vin la munte vor să admire o pădure curată, nu una plină de tot felul de resturi și mizerii aruncate printre copaci”, a spus Fârlan.
Voluntarii de la acțiunea de ecologizare au împărțit și “amenzi”, respectiv au pus în ușile sau gardurile pensiunilor și cabanelor câte o bucată de hârtie pe care era fotografiat un morman de mizerie, sub care scrie cu litere mari și groase “Așa Nu”, tot în speranța că cei care vor citi cele două cuvinte și vor vedea poza vor gândi altfel atunci când vor mai avea de aruncat lucruri nefolositoare. “Aici este o găleată de vopsea. E clar că găleata aceasta nu a adus-o vântul ca pe o pungă. Ea a fost aruncată aici, alături de altele, de către cei care au lucrat la pensiunile din zonă. E zăpadă de la izolații aruncată printre arbori, sunt bucăți de țiglă și cărămidă, printre multe alte mizerii pe care noi le adunăm în speranța că îi vom face pe alții să fie mai atenți altă dată”, a spus una dintre voluntare. În câteva ore zeci de saci de mizerie au fost scoși din pădurile din vecinătatea cabanelor, mașinile de salubritate preluând cantitățile respective și ducându-le la un depozit anume construit pentru așa ceva. La sfârșitul săptămânii acțiunea va fi reluată, elevii urmând să se întâlnească pe Transalpina cu colegi din Sibiu, Vâlcea și Hunedoara cu care vor face curățenie pe fostul drum al regelui.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here