Campanie de informare a gorjenilor în privința transplantului de organe

607
Jpeg

Asociația Transplantaților din România a organizat, vineri, la Târgu Jiu, o dezbatere publică despre modificările pe care le dorește aduse la noul proiect al legii transplantului, în zona centrală a municipiului având loc și o campanie publică de informare a gorjenilor despre șansa pe care o pot avea unii semeni de-ai noștri dacă sunt ajutați la timp cu un rinichi, cel mai adesea, sau orice alt organ ce le poate salva viața. Discuțiile pe această temă s-au purtat în sediul Primăriei Târgu-Jiu, aici venind atât persoane care sunt în viață pentru că au primit la timp un organ de care aveau nevoie, dar și altele care urmează să doneze în perioada următoare pentru a salva, la rândul lor, o altă viață.
Modificările pe care Ministerul Sănătății le-a postat chiar vineri pe site-ul său la legea transplantului au fost intens discutate de reprezentanții ATR, președintele asociației, Gheorghe Tache făcând cunoscut că mulți dintre colegii săi militează pentru introducerea acceptului prezumat pentru donarea de organe. Asta ar presupune că, din start, oricine poate fi un potențial donator și doar cine nu dorește dă o declarație în acest sens la notar. Tache a menționat că în prezent oricine poate merge la un notar și, gratuit, poate da o declarație prin care își manifestă acordul pentru a dona organele în cazul în care vreodată este în această situație. Acordul respectiv nu este definitiv, putând fi anulat ulterior printr-o procedură similară, tot la notar. Numele donatorului este introdus apoi într-o bază de date în Registrul Național al Donatorilor și, la o adică, dacă apare o situație în care e posibilă prelevarea de organe, numele respectiv poate fi verificat foarte rapid în calculatoarele Unităților de Primiri Urgențe din toate spitalele. „În noua lege noi ne dorim ca acordul informal să fie înlocuit cu acordul prezumat. Asta ar presupune că toți suntem potențiali donatori și cine nu dorește să dea o declarație în acest sens. Nu vom fi toți donatori, asta e clar, dar astfel ar crește numărul acestora, așa cum s-a întâmplat în Spania, Croația sau Belgia, unde este deja aplicat acest tip de acord prezumat”, spune Tache.
Se câștigă astfel timp, cei care au trecut prin calvarul unui transplant de organe vorbind, vineri, inclusiv pe străzile principale din oraș despre problema respectivă. Oameni care sunt în viață le-au spus gorjenilor despre cât de importantă este, în opinia lor, urgentarea procedurilor pentru donarea de organe, mai ales că în prezent în România sunt aproape 6000 de oameni care figurează pe o listă de așteptare. Una dintre persoanele care se pregătește să doneze un rinichi este Elena Ungureanu, care are băiatul în Germania. Operația va avea loc tot acolo, pacientul fiind de mai bine de un deceniu stabilit în străinătate. „Mă ia pe cheltuiala statului german pentru că el are asigurare acolo și dacă am fost găsită compatibilă mă duc să îi ofer un rinichi de-al meu fără nicio problemă. Nu am avut teamă de operație niciodată, iar acum îi ofer șansa la o nouă viață”, a spus femeia. Una dintre persoanele care este în viață pentru că a primit la timp un rinichi este Sorin Feroiu, un gorjean de 30 de ani.
Un accident mortal produs în Dolj în perioada în care el era în căutarea unui donator a făcut ca organul de care avea nevoie să apară la momentul potrivit. Acum încurajează pe oricine să accepte să devină donator. „Mesajul meu este să încurajez donarea, mai ales când apar situații critice, când nu se mai poate face nimic pentru salvarea potențialului donator dintr-un accident. E păcat ca acele organe care pot salva alte vieți să meargă în pământ și de aceea spun că, dacă pot fi donate, să fie donate cuiva care poate rămâne în viață cu ajutorul lor”, spune tânărul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here