Campanie pentru prevenirea diagnosticării tardive a afecțiunilor coloanei a ajuns la elevii cărbuneșteni

Dan Bădulescu, președintele Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Afecțiunilor Coloanei Vertebrale, a inițiat o campanie cu caracter informativ-educativ, cu scopul de a reduce numărul persoanelor diagnosticate tardiv cu afecțiuni ale coloanei vertebrale. Campania se adresează tuturor persoanelor, care sunt înscrise într-o formă de învățământ. Pe 18 decembrie a avut loc o întâlnire cu elevii Colegiului “Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești.

Campania inițiată de conducerea Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Afecțiunilor Coloanei Vertebrale a fost demarată în urmă cu câteva luni, fiind deja organizate întâlniri cu elevii din Baia de Fier și Bumbești-Jiu, dar nu numai. „În data de 18 decembrie am ajuns în ultima locație propusă din acest an, mai exact la Colegiul “Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești. Ne-am bucurat de o prezență numeroasă. Sperăm ca mesajul nostru să nu rămână fără ecou. Campania “Previno, nu te costă nimic!” va continua și în anul ce va veni, cu noi locații. Săptămâna trecută am împlinit un an de când am luat ființă ca asociație”, a menționat Dan Bădulescu, Dan Bădulescu, președintele Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Afecțiunilor Coloanei Vertebrale. Campania “Previno, nu te costă nimic!” se adresează tuturor persoanelor care sunt înscrise într-o formă de învățământ. Este o videoproiecție cu caracter informativ-educativ, structurată sub forma unui curs, după cum confirmă Dan Bădulescu: „încercăm să facem cât mai multe persoane să conștientizeze riscurile la care se supun prin adoptarea posturilor și tabieturilor vicioase. Le oferim informații necesare unei autoevaluări, autodiagnosticări și autocorecției. Începem prin a le arăta concret modificările suferite de coloană în timpul activităților cotidiene: statul prelungit pe scaun, în bancă, la calculator, în fața televizorului, folosirea telefonului și a tabletei în mod excesiv și nu numai. Le oferim noțiuni de bază despre kinetoprofilaxie și aplicații practice în viața de zi cu zi, ce înseamnă o postură corectă, care sunt cele mai întâlnite afecțiuni și cum pot fi depistate în timp util, care este diferența dintre o afecțiune și o atitudine etc.”

Dacă, în cazul discuțiilor purtate cu tinerii se constată că deja suferă de afecțiuni ale coloanei, aceștia primesc o serie de recomandări. Campania “Previno, nu te costă nimic!” este gratuită și nu implică nici o cheltuială din partea școlilor și liceelor participante. Dan Bădulescu, inițiatorul campaniei, speră ca până la sfârșitul anului să bifeze cât mai multe locații. Școlile care sunt interesate de această campanie pot să lase un mesaj la adresa de e-mail: apptacv@yahoo.com.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here