CAR-ul, o soluţie disperată pentru profesori

1968

profesoriFoarte multe cadre didactice gorjene recurg la un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc pentru a reuşi să trăiască de pe o lună pe alta. Sumele împrumutate sunt mici, atât cât să rezolve probleme curente, plătind luni întregi rate.

Există profesori care au luat şi 15 milioane de lei vechi pe care i-au plătit într-un an din cauza faptului că nu îşi permit să scoată din buzunar prea mulţi bani pentru ratele lunare.

Casa de Ajutor Reciproc (CAR) pentru salariaţii din învăţământ are, la ora actuală, în jur de 2000 de membri, cadre didactice şi personal auxiliar din şcoli. Aceste persoane recurg la împrumuturi pe care băncile nu le-ar acorda, din cauza salariilor foarte mici pe care le au, mai ales după reducerile de 25%. Potrivit Danielei Tămârş, contabil la CAR, 80% din cei 2000 de membri sunt profesori restul fiind personal auxiliar. „La noi vin de nevoie, dacă ar avea un salariu mai mare nu ar mai veni. Şi nu vin numai suplinitori sau tineri aflaţi la început de drum, vin şi profesori mai în vârstă, oameni care lucrează în domeniu de zeci de ani şi care nu se mai descurcă cu cheltuielile”, a declarat Daniela Tămârş. Sumele pe care CAR-ul le împrumută se încadrează, de cele mai multe ori, între 5 000 şi 15 000 de lei, banii fiind rambursaţi în cel mult 24 de rate.

Împrumuturi de câteva milioane de lei vechi

2009-12-0721__ro__ZA__ghisee banci (GP)Există, însă, şi persoane care împrumută sume foarte mici pentru că nu au de unde să le înapoieze. „Am avut cazuri în care au împrumutat şi 10 milioane de lei vechi sau 15 milioane, bani pe care i-au dat înapoi într-un an. Au plătit un milion şi ceva pe lună şi oricum li s-a părut mult, în condiţiile în care salariile lor sunt foarte mici”, a mai spus contabila CAR-ului. Tămârş mai spune şi că, mai ales în ultimele luni, solicitările de împrumut sunt foarte mari. Numai luna trecută au dat cu împrumut aproximativ şase miliarde de lei vechi, la 75 de persoane. Cu toate că au probleme cu banii şi salariile din învăţământ nu sunt deloc mari, profesorii sunt o categorie de oameni care nu vor să aibă datorii. „Avem puţini restanţieri, foarte puţine probleme. Sunt oameni conştiincioşi. Oricum, plata se face de pe ştatul de plată. În fiecare lună dăm un borderou la şcoli şi se reţin şi rata şi cotizaţia, aici la noi vin doar când trebuie să ridice banii”, a precizat Tămârş.

„La bancă nu le-ar da credit”

La CAR se poate înscrie oricine lucrează în învăţământ, fie că este cadru didactic sau personal auxiliar. De asemenea nu contează nici vechimea în muncă dar, în cazul profesorilor suplinitori, creditul se poate face doar pe perioada în care are contract de muncă stabil. În ultimele luni a crescut şi numărul persoanelor înscrise, în special cele cu salarii mici care nu ar putea face un credit la o bancă. „Noi îi primim şi pe cei cu salarii foarte mici şi, de asemenea, le dăm banii prompt, pe bază de programare, nu trebuie să stea la cozi şi să piardă timpul”, a declarat contabilul. Pentru a putea face împrumut, un membru CAR trebuie să aibă doi giranţi, fondul să reprezinte a treia parte din suma pe care doreşte să o împrumute, să plătească o cotizaţie lunară de 40 de lei iar la rate să suporte o dobândă de 8%.

100 de retrageri

În cazul în care membrii doresc să se retragă aceştia primesc fondul integral precum şi dobânda pe anul trecut. Potrivit Danielei Tămârş, de la începutul acestui an şcolar mai bine de 100 de persoane au ales să facă acest pas din cauza faptului că nu se mai descurcă, mai ales de când salariile le-au fost diminuate. Tot din cauza reducerii cu 25% la sută a acestora, au fost şi cereri de reeşalonare. „Au stabilit o rată având un salariu şi apoi s-au trezit că le-a fost tăiat un sfert din el, fiind în imposibilitatea de a plăti. Aşa că au reeşalonat pentru a putea achita. Am avut şi câte 6-7 cereri de acest fel pe lună, lucru care nu ni s-a mai întâmplat niciodată”, a completat contabilul.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here