Cârstoc a prezentat rezultatele acţiunii de împădurire

590

Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, care a avut loc marţi la Prefectura Gorj a prezentat actiunile de plantare desfăşurate în cadrul celui mai mare eveniment silvic şi ecologic “Luna Plantării Arborilor”. În intervalul 15 martie – 15 aprilie 2014, s-au desfăşurat multiple activităţi privind plantarea de puieţi.

Ca în fiecare an în perioada 15 martie – 15 aprilie, autoritatea publică centrală care raspunde de silvicultură a organizat „Luna Plantării Arborilor”. În acest sens administratorii pădurilor proprietate publică a statului şi ocoalele silvice private au fost obligaţi să desfăşoare acţiuni de popularizare şi educare privind rolul şi importanţa pădurii şi activitaţi practice de realizare de plantaţii forestiere. “La nivelul Direcţiei Silvice Gorj s-au plantat 88 ha, suprafeţe ce au fost parcurse cu diverse tăieri (definitive, rase, substituiri, refaceri ) în ultimii 2 ani şi neregenerate, precum şi lucrări de completări ale golurilor înregistrate la plantaţiile efectuate în anii anteriori şi s-au plantat peste 450 mii puieţi de diverse specii: molid, brad, gorun, stejari, frasin, plop, paltin, salcâm, anin. În cadrul lucrărilor de primăvară pe lângă plantarea puieţilor s-a efectuat repicajul puieţilor de molid obtinuţi în anul 2013 în solarii şi anume 300 mii puieţi pe 32 de ari, s-au semănat 280 mp de solarii( O.S Polovragi şi O.S Runcu) cu seminţe de molid, butăşiri de plop ea. pe 15 ari (O.S Hurezani şi O.S Cărbuneşti) şi semănături în câmp cu salcâm pe 75 ari. Lucrările s-au efectuat cu muncitori sezonieri şi prin prestări servicii cu firme specializate, sub strictă supraveghere a personalului silvic. Întrucât condiţiile meteo au fost favorabile, deschiderea “Lunii plantării arborilor” s-a efectuat în data de 14.03.2014, în pădurea Dumbrava de la Ocolul Silvic Tismana. La acţiune au participat: Prefectura Gorj, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Târgu-Jiu, A.P.M .Gorj, Primăria Tismana, Garda de Mediu Gorj, Parcul Naţional Defileul Jiului, elevi de la Grupul Şcolar Peştişani, Lafarge Bârseşti, Direcţia Silvică Gorj, Ocolul Silvic Tismana şi s-au plantat în completarea regenerărilor naturale 2500 puieţi de stejar şi cireş, participând peste 80 de persoane. Elevii au plantat alături de personalul silvic şi astfel s-a reuşit ca aceştia şi ceilalţi participanţi să execute fazele de plantare corect, încât reuşita prinderii puieţilor să fie bună”, a precizat Ovidiu Cârstoc, şeful Direcţiei Silvice Gorj.
Acţiunile de plantare desfăşurate în suprafeţe din afara fondului forestier au avut drept scop participarea voluntarilor, cetăţenilor, copiilor. Implicarea lor în acţiunile de plantare a arborilor a avut drept scop dezvoltarea responsabilităţii faţă de mediu. Asistenţa tehnică de specialitate a fost asigurată de personalul silvic de specialitate din cadrul Direcţiei Silvice Gorj.

Carstoc1000 de puieţi de salcâm, plantaţi cu ocazia “Zilei Internaţionale a Pădurilor”
La acţiunea de plantare a taluzului drumului judeţean Târgu-Jiu – Drobeta Turnu Severin din zona Vîrtop – Bujorăscu unde s-au plantat 1000 puieţi de salcâm cu participarea Prefecturii Gorj, Consiliului Judeţean Gorj, Garda de Mediu Gorj, Secţia de Drumuri Naţionale Gorj, Direcţia Silvică Gorj din data de 21.03.2014 a fost marcată “Ziua Internaţională a Pădurilor” care a avut drept scop prevenirea alunecărilor de teren şi astfel se va preveni distrugerea drumului în această zonă vulnerabilă. 60 de persoane au participat la această acţiune.
“În data de 27.03. 2014 s-a desfăşurat actiunea de plantare de arbori în vederea creării unui spatiu verde la blocurile ANL din zona Narciselor, în cadrul manifestării «Plantează-ţi Oxigenul». S-au plantat puieţi de talie mare de tei, mesteacăn, pin. Au participat peste 100 de voluntari din diverse instituiţii: Prefectura Gorj, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Târgu- Jiu, CEZ România, A.P.M. Gorj, Garda de Mediu, Direcţia Silvică Gorj. De asemenea, au fost plantaţi 350 puieţi de talie mare la care s-a folosit sol fertil, deoarece solul dintre blocurile ANL este scheletic (în compoziţie pietriş, bolovani)”, a mai precizat Ovidiu Cârstoc.
Acesta a menţionat de asemenea că în data de 4 aprilie pe traseul Novaci – Rânca s-a desfăşurat acţiunea de plantare a taluzului DN 67C în zonele unde există pericolul de alunecare a acestuia şi blocarea accesului. Au participat 50 de salariaţi de la Secţia de Drumuri Naţionale Gorj şi Ocolul Silvic Novaci, unde s-au plantat 1500 puieţi de salcâm. Scopul acţiunii a fost de prevenire a alunecărilor de teren, coroborată cu îmbunătăţirea esteticii peisajului traseului.

400 de puieţi, pentru Spitalul de la Dobriţa
Direcţia Silvică Gorj prin pepinierele sale silvice a livrat întreaga cantitate de puieţi şi a asigurat asortimentul speciilor solicitate şi impuse de condiţiile pedo – climatie pentru fiecare şantier de împădurit. De asemenea, s-au onorat toate solicitările de puieţi către persoane fizice (3000 puieţi de salcâm, nuc) şi s-au acordat cu titlu gratuit 400 puieţi de molid şi pin, Spitalului de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu’’ de la Dobriţa în vederea refacerii perdelei de protecţie de răşinoase ce a fost afectată de seceta excesivă din ultimii ani.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here