Casa Mariei Lătăreţu, reinaugurată

493

foto 053Casa memorială Maria Lătăreţu de la Bălceşti, Bengeşti-Ciocadia, a fost reinaugurată joi în prezenţa mai multor oameni de cultură din judeţ şi nu numai dar şi a oamenilor simpli care au venit să o omagieze pe privighetoarea muzicii populare româneşti. De faţă a fost şi nora Mariei Lătăreţu, Ioana, care s-a arătat emoţionată de eveniment.

Reinaugurarea casei memoriale de la Bălceşti a concurat cu mai multe evenimente care au loc în această perioadă, printre ele numărându-se şi Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu”, care se desfăşoară la Târgu-Jiu. De foto 18asemenea, la începutul acestei luni, s-au împlinit 99 de ani de la naşterea interpretei. Astfel, cu mic cu mare, joi, câteva zeci de oameni s-au adunat în Bălceşti, în micuţa curte a casei ridicată în memoria Mariei Lătăreţu. Această clădire a fost construită în urmă cu câţiva ani de către asociaţia care poartă numele cântăreţei, împreună cu nora acesteia – Ioana Lătăreţu şi cu gorjeanul Dorin Brozbă. De-a lungul timpului, însă, clădirea a suferit degradări cauzate de trecerea timpului. Cele două încăperi ale căsuţei de lemn arătau destul de rău, pe alocuri parchetul fiind umflat iar precipitaţiile răzbătând prin acoperiş.

„Un omagiu”

Din păcate starea în care se afla clădirea punea în pericol integritatea obiectelor aflate în casă şi care au fost donate de către Ioana Lătăreţu. Acestea au aparţinut interpretei, fiind vorba despre costume în care a urcat pe scenă, fotografii, obiecte tradiţionale şi obiecte personale ale Mariei Lătăreţu. De câteva luni, însă, după mai multe demersuri, această clădire a fost preluată de către Muzeul Judeţean Gorj, prin Consiliul Judeţean. Au început lucrări de reabilitare, construcţia fiind reparată în aşa fel încât joi să poată fi inaugurată.

Panglica a fost tăiată de către Ioana Lătăreţu, Ion Călinoiu – preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi Dumitru Hortopan – directorul Muzeului Judeţean Gorj. La eveniment au participat şi membrii juriului concursului naţional “Maria Lătăreţu”, oameni de cultură, interpreţi de muzică populară şi oameni simpli care au adus un omagiu cântăreţei. “Evenimentul de astăzi este un omagiu celei ce-a fost şi este Maria Lătăreţu, care şi astăzi ne însoţeşte durerile, bucuriile şi tristeţile. Pe de altă parte ea a adus faimă Gorjului prin cântecele sale. Muzeului Gorjului vă oferă o nouă viziune muzeografică atât prin modul de expunere a obiectelor care au aparţinut Mariei Lătăreţu cât şi în ceea ce priveşte atmosfera exterioară”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here