Cea de-a 4-a ediție a Festivalului de colinde și obiceiuri tradiționale de la Târgu-Jiu

590

În seara de 14 decembrie 2015, în prezența unui numeros public, în organizarea ÎPS Părinte dr, IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Teatrul «Elvira Godeanu» din Tg. Jiu a găzduit desfășurarea celei de-a 4-a ediții a Festivalului de colinde și obiceiuri tradiționale, cu cântece de stea specifice acestei perioade.

“La festivalul acesta de colinde, să-l Preamărim pe Dumnezeu”
Așa cum a declarat ÎPS Părinte dr. Irineu, la deschiderea programului: “La festivalul acesta de colinde, să-L Preamărim pe Dumnezeu! Ne prezentăm astă-seară în fața dumnevoastră, la Tg. Jiu, cu un program de colinde și cântece de stea specifice acestei perioade, fiind la cea de-a patra ediție a festivalului. Cu gândul la marea Taină a coborârii Lui Dumnezeu la noi, prin mărită Nașterea Sa, vom pregusta și noi din bucuria aceea pe care au avut-o păstorii din Betleem, căci prin concertul din această seară, dorim să vă aducem în inimi bucuria pe care vedem că fiecare dintre dumneavoastră ați simțit-o atunci când mergeați cu colindul! Așadar, să ne îndrepte gândul spre bucuria tainică pe care au avut-o păstorii din Betleem, când au auzit corurile cerești, aducând Fotografie0044laudă Lui Dumnezeu, atunci când pe pământ îngerii au cântat ca niciodată: «Slavă întru cei de sus Lui Dumnezeu și pe pământ pace în bunăvoire»! Deci, deschideți largi inimile și primiți-L pe Hristos, cu gândul la vestirea Sfântului Arhanghel. Nu vă temeți, căci, iată, vă binevestesc bucurie mare, care va fi pentru tot poporul! În Cetatea lui David s-a născut azi Mântuitorul, Care este Hristos Domnul, Amin”! În deschiderea programului, s-a prezentat Corala preoțească «Nikofonis» a clerului gorjean, sub conducerea muzicală a Preacucernicului Părinte, arhidiacon profesor drd. Nicu Lăzărică. Acest cor urmează o veche tradiție a muzicii din Județul Gorj, fiind și continuatorul cunoscutei corale preoțești a clerului gorjean ce a funcționat în anii regimului comunist sub tutela Casei de cultură, sub conducerea muzicală a doamnei Mihaela Popescu. Din 2011, la inițiativa Preacucernicului Protoiereu Ionel Câmpeanu și a directorului Liceului Teologic din Tg. Jiu, a fost readus la viață acest suflu cultural, cu aportul muzical al Părintelui Lăzărică și cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit dr. Irineu, care a și dat numele coralei, pe 27 iulie 2012. A fost prezentată o suită de colinde tradiționale, armonizate pentru cor bărbătesc: «Gazde mari» de Tiberiu Brediceanu, «În seara de Moș Ajun» de Marin Petrache, «Steaua sus răsare» de Vasile Popovici, «La Betleem, colo jos» de Nicolae Lungu și «Moș Crăciun» de Dumitru Georgescu Chiriac.
În continuare, Corul Liceului Teologic Tg. Jiu a prezentat cântece psaltice: «Și-am plecat să colindăm», «O, lerui, Doamne», «Domn, Domn în cer» și «Sloboză-ne gazdă-n casă», dirijat de Părintele arhidiacon profesor drd. Nicu Lăzărică. A urmat, pentru un scurt moment, Corul «Junior» al Liceului Teologic, dirijat de prof. Angelica Mirea, având solistă o elevă care prin cântecele melodioase: «La Nașterea Lui Hristos» și «Visa Maria, într-o noapte», a încântat sufletul celor din sala teatrului. La rândul lor, elevii clasei a XII-a A de la Liceul Teologic din Tg. Jiu au prezentat într-o variantă specifică, bazată pe o regie viu colorată, tradiționalul «Plugușor» de Anul Nou!

“La aceste sărbători, de la Crăciun și până la Bobotează”
În încheierea festivalului de la Tg. Jiu, Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, condus de Părintele lector Adrian Mazilița, ne-a purtat într-o călătorie muzicală de basm prin cele mai Fotografie0447frumoase genuri care alcătuiesc repertoriul specific Sărbătorii Crăciunului: cântece de stea bizantine, colinde românești, cântece de stea oltenești la unison, alături de frumoasele colinde ardelenești: «Bradul și Plopul» și «Asta-i casa cea frumoasă». Au fost ascultate cântece de stea în orchestrație bisericească psaltică: «În coliba întunecată» și «Colindăm, colindători», ambele în glasul întâi, din care răsunau versurile: “Doamne, în vatra ta acum, /Mai sunt și case fără foc, /Și vine Moș Crăciun! Și-acum te las, fii sănătos/ Și vesel deajuns, dar, nu uita, când ești voios, /române să fii bun”! Prin cuvinte pline de emoție firească, directorul Liceului Teologic din Tg. Jiu a mulțumit celor care au contribuit la buna desfășurare a acestui festival de colinde și obiceiuri tradiționale și a transmis ca să avem pace în suflet și liniște în casele noastre, spunând că: “La aceste sărbători, de la Crăciun și până la Bobotează, ne străduim și noi an de an să strângem într-un mănunchi nestematele pe care să le dăruim cerului din jurul nostru, în cadrul acestui festival de tradiții și obiceiuri din bătrâni”!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here