Cei trei inspectori “pătaţi” de la DSVSA Gorj, interzişi la controale

Trei inspectori din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVCA) Gorj sunt cercetaţi intern. Aceştia vor face, de acum, doar muncă de birou, ca urmare a faptului că au fost depistaţi de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj că au întocmit acte false patroanei de la Lexi Star, de altfel şi acesta fiind anchetată în acelaşi caz. Trişorii sunt “condamnaţi” în cadrul instituţie să facă muncă de birou, acestea fiind ordinele date de către directorul instituţiei, Ion Iliuţă.

Guţă Ana, Firiza Dumitru şi Băbău Rodica, medici veterinari în cadrul DSVA Gorj, sunt cercetaţi pentru dispariţia unei cantităţi de 20 de tone de carne şi preparate din carne din abatorul societăţii Lexi Star din municipiu. Maria Lupulescu, patroana firmei, a apelat la Ana Guţă, inspector în cadrul DSV Gorj, care a întocmit în fals o notă de constatare din care reieşea că produsele din carne erau improprii consumului şi puteau fi distruse. În urmă cu câteva luni o notă de constatare pe care apare semnătura celor două a fost descoperită în maşina Anei Guţă de către poliţişti, după aproape un an de la întocmirea acesteia. Mai mult decât atât, documentul nici măcar nu fusese înregistrat la registratura DSVSA Gorj, dar, în schimb, s-a regăsit în contabilitatea firmei, fiind folosit la scăderea unei cantităţi de peste 20 de tone de carne şi preparate din carne.

Competenţe reduse şi acces interzis în carmangerii
În momentul în care ancheta a devenit publică, în urmă cu trei luni de zile, Ion Iliuţă directorul DSVSA a luat primele măsuri cu cei aflaţi în cauză. “Facem şi acum o reevaluare a activităţii celor trei inspectori. Eu, de altfel, în urmă cu trei luni de zile am dat un ordin, acela de micşorarea sau anulare a anumitor competenţe a acestora prinse în fişa postului. Cei trei nu mai au competenţe de inspecţie şi control în industria alimentară, respectiv abatoare, şi carmangerii. Eu şi colegii nu ne explicăm acest incident, a fost o mare surpriză pentru noi. Micşorarea competenţelor înseamnă să cam stea 8 ore la birou. Nu au existat acest gen de probleme în instituţie, inspectorii neavând probleme interdisciplinare. Dumitru Firiza lucrează în direcţie, la biroul igienă alimentară încă din 1995 iar Rodica Băbău este şefa biroului de inspecţii din 1994”, a precizat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj. Maria Lupulescu, patroana de la Lexi Star, şi Ana Guţă au fost reţinute luni pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi instigare la fals intelectual respectiv fals intelectual şi complicitate la evaziune fiscală.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here