Centrul Antidrog Gorj, în luptă cu etnobotanicele şi canabisul

309

antidrog facuta de mineReprezentanţii Centrului pentru Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj au participat săptămâna trecută la lansarea Raportului Naţional privind situaţia drogurilor în România şi a Raportului anual privind situaţia drogurilor în Europa.

Evenimentul a avut loc în cadrul Palatului Parlamentului din Bucureşti.

La lansare au participat secretarul de stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică (DOSP), chestor şef de poliţie Dan Valentin Fătuloiu, adjunctul şefului DOSP, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestor de poliţie Florentin Robescu, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar şef de poliţie Bogdan Iaşnic, precum şi reprezentanta Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie de la Lisabona, Sandrine Sleiman.

„În cadrul raportului naţional pentru anul 2010 lansat de Agenţia Naţională Antidrog, simultan cu raportul anual al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanii, au fost analizate date referitoare la cererea şi oferta de droguri în România la nivelul anului 2009, politicile naţionale şi legile în domeniu, împreună cu tendinţele şi evoluţiile înregistrate în ultimii ani”, a declarat Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul CPECA Gorj.

Specialiştii au ajuns la concluzia că tinerii îşi iau droguri din discoteci, din cartierul unde locuiesc sau din împrejurimile şcolii. Heroina este drogul din cauza căruia s-a solicitat de cele mai multe ori asistenţă medicală, iar canabisul, care costa mult mai puţin pe piaţa neagră, este cel mai consumat halucinogen.

Opt tineri gorjeni se tratează

Conform coordonatorului CPECA Gorj, la nivelul judeţului nostru se află în programul terapeutic un număr de opt tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, de pe raza întregului judeţ. „Majoritatea dintre aceştia erau consumatori de canabis şi plante etnobotanice şi au apelat la ajutorul nostru din propria iniţiativă, sau au fost trimişi de ofiţerii DIICOT”, a spus Laurenţiu Şoşoi.

Programul în care tinerii gorjeni au fost incluşi poate dura până la doi ani de zile şi în tot acest timp ei participă la întâlniri, cei care au probleme grave merg la centrele de dezintoxicare şi sunt consiliaţi pentru a nu mai consuma substanţe halucinogene.

În primele şase luni ale acestui an, 934 de persoane din ţară au ajuns la spital în urma consumului de droguri. Dintre acestea, 235 de cazuri au fost intoxicaţii acute cu substanţe etnobotanice, faţă de 86 de persoane spitalizate din aceeaşi cauză pe parcursul anului precedent. Cu alte cuvinte, în prima jumătate a acestui an, numărul aproape s-a triplat faţă de întreg anul 2009, când au fost înregistrate un număr de 32 cazuri de decese asociate consumului de droguri la nivel naţional, dintre care 28 din Bucureşti (31 bărbaţi şi o femeie).

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here