Centrul de Afaceri Motru, sacul Phare al pedelistului Hoară

384

Picture 028Dezastru, deplorabil, jenant şi incorect sunt câteva dintre cuvintele care pot fi folosite pentru a descrie felul în care arată Centrul de Afaceri de la Leurda-Motru totodată sediul Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere(ANDZM), Biroul Regional Târgu-Jiu, condus la nivel central de pedelistul Marcel Hoară.

Centrul de Afaceri este o ruină, nepăsarea şi mizeria dându-şi mâna pentru a dezgusta orice afacerist ar vrea să utilizeze acest spaţiu degradat denumit însă pompos drept ,,incubator de afaceri”. Să nu uităm însă că spaţiul în care ar trebui să fie ,,Centrul pentru Dezvoltarea Competenţelor Anteprenoriale în zona Motru”, a fost realizat cu fonduri Phare, în urmă cu trei ani de zile, şi asta pentru mai bine de 30.000 de euro. Pe ce s-au dus banii care trebuiau să atragă investitorii în zona Motru, ar trebui să afle anchetatorii care au fost somaţi să ia urma fondurilor consumate cu largheţe la Centrul de Afaceri Leurda.

Spaţiul în care până în anul 2000 funcţiona la capacitate Mina Leurda a fost transformat în ultimii ani într-un Centru de Afaceri pentru care s-au încasat bani pe fonduri Phare. Clădirea nu a fost nici măcar reabilitată complet, etajele superioare fiind şi acum fără ferestre. Sediul a fost Picture 033însă spoit şi i s-au pus câteva termopane pentru a crea un mediu decent pentru investitorii care au ocolit şi ocolesc în continuare zona respectivă din Motru. Cel care s-a împăunat mereu cu acest ,,incubator de afaceri” a fost Marcel Hoară, ,,specialistul” portocaliu ajuns şef al ANDZM(acum Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Zonelor Industriale-ANDZI) ca urmare a carnetului de partid. Ca urmare a acestei calităţi, Hoară şi-a şi făcut şi un sediu al Agenţiei în acelaşi Centru de Afaceri, dar a uitat în totalitate de el cum a făcut-o şi cu întreg spaţiul. De altfel, decide să îl doneze cu titlu gratuit autorităţilor locale din Motru, asta la un an după ce a consumat banii pe proiect.

Drumul spreCentrul de Afaceri, deplorabil

Pentru a ajunge însă la Centrul de Afaceri Leurda investitorii interesaţi ar trebui să se înarmeze cu maximă răbdare şi să aibă nervi de oţel. Asta deoarece drumul spre importantul edificiu este jalnic, plin de gropi şi greu de parcurs, decât dacă persoanele interesate deţin maşini de teren. Picture 049Dacă ajung cu autoturismele întregi la destinaţie, încă de la poartă orice investitor regretă, cu siguranţă, deplasarea. La porţile Centrului de Afaceri domneşte mizeria, pet-uri, pungi şi tot felul de resturi întâmpinându-i încă la uşă pe orice oaspeţi. Nici în curte lucrurile nu sunt mai bune. Molozurile, resturile de construcţii şi deşeurile din fier spun şi ele bun venit afaceriştilor chiar lângă firma care atestă că în acea clădire se află ,,Centrul de afaceri” şi Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, Biroul Regional Târgu-Jiu.

Pustiu şi lipsă de afacerişti

Din motivele enumerate mai sus afaceriştii sunt aproape inexistenţi în clădirea afectată de paragină. Prea puţine firme mici au acceptat să folosească spaţiul, aflat la oarecare distanţă de municipiu, când au văzut că accesul spre clădire este atât de anevoios. Este chiar dezolant iar o drumul spre centrul de afaceriafacere nu poate fi încheiată într-un astfel de spaţiu, dovadă că şi uşile de acces fiind închise, iar atelierele şi birourile sunt mai toate goale. Primarul municipiului Motru, Dorina Hanu, susţine că spaţiul este ocupat de puţini investitori, şi este folosit mai mult drept spaţiu de depozitare. “Situaţia este foarte delicată, acolo sunt trei-patru întreprinzători locali şi cam atât”, a declarat Hanu. Pe pagina de internet a Centrului de Afaceri Leurda informaţiile şi fotografiile arată însă situaţia care a fost înregistrată în 2008, dar care în prezent este total alta.

Au pasat clădirea autorităţilor locale

Dar ce îi mai pasă lui Hoară ce s-a ales de tot, atâta timp cât a pasat clădirea autorităţilor din Motru, văzând că nu mai poate stoarce banii de pe urma sediului fostei mine. “Incubatorul de afaceri a fost realizat fără consultarea autorităţilor locale din Motru. S-a făcut în dorinţa ca persoanele disponibilizate din minerit să îşi realizeze afaceri pe banii obţinuţi ca urmare a disponibilizărilor. Minerii şi-au luat însă frigidere, televizoare şi maşini şi nu şi-au făcut afaceri. Hoară a încasat apoi fonduri Phare pentru realizarea Centrului de Afaceri care s-a dovedit însă un fiasco. Când fondurile s-au terminat au realizat că au ales prost Leurda pentru acest gen de incubator. Ne-au pasat apoi nouă totul, cu titlu gratuit. Eu nici nu ştiu ce să facem cu totul. Mai mult conservăm clădirea decât să atragem investitorii care nu se înghesuie să dezvolte ceva la Leurda”, explică primarul Motrului, Dorin Hanu. Edilul local regretă însă că Centrul de Afaceri nu s-a realizat măcar în oraş, deoarece zona este moartă la acest capitol. “Acolo nu a fost o infuzie de capital. Iar sediul minei Leurda nu era un spaţiu propice pentru afaceri, ca urmare a distanţei. Dacă era în Motru în oraş era altceva. La Leurda nu sunt solicitări. O să le solicit celor de acolo să aibă grijă cu curăţenia să vedem cum facem şi cu paza”, a completat primarul.

Drumul spre incubator va fi modernizat

În ce priveşte drumul jalnic spre Centrul de Afaceri, drum care parcurge atât Leurda cât şi Însurăţeii, edilul local Dorin Hanu susţine că se fac demersuri pentru reabilitare. Chiar anunţă că va fi o licitaţie la începutul lunii decembrie pentru a se reabilita această arteră rutieră şi nu numai. În ce priveşte însă afacerea ,,Leurda” organele de anchetă sunt somate de localnicii din vechea zonă minieră să verifice unde s-au dus banii Phare. De altfel, ar fi trebuit ca cei care au oferit fondurile să supravegheze felul în care au fost utilizaţi banii, cu atât mai mult cu cât proiectul lui Hoară a fost un eşec total.

Anamaria Stoica

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here