Cenuşa de la Turceni şi Rovinari, transformată în şosele

486

Cenuşa de la Turceni şi Rovinari ar putea fi folosită în viitor ca element ce va intra în compoziţia materialelor folosite la construirea autostrăzilor, drumurilor sau pavajelor. Şeful judeţului, Ion Călinoiu, consideră că cenuşa trebuie să devină utilă, aceasta fiind folosită deja ca şi material de construcţie în lume, fiind şi foarte ieftin.

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, a anunţat că managerul Complexului Energetic Oltenia a trimis probe de cenuşă, rezultată din arderea cărbunelui, spre analiză la un institut de cercetare pentru a se stabili dacă aceste reziduuri nu sunt toxice oamenilor şi pot fi folosite la construcţii de drumuri şi autostrăzi.
“Au fost duse la Politehnica din Bucureşti probe de cenuşă de la Termocentrala Rovinari şi Tuceni pentru a analiza acest material. În lume se foloseşte acest material pentru modernizarea drumurilor, autostrăzilor şi este foarte ieftin. Este momentul şi pentru noi să protejăm mediul reducând exploatările de-a lungul râurilor, dar mai ales de a utiliza cenuşa, care a însemnat foarte mari costuri să o stabilizăm. Cenuşa trebuie să devină utilă, deja compania Lafarge foloseşte cenuşa ca un element component în fabricarea cimentului. Sperăm să devină şi un material de construcţie a drumurilor foarte bun şi ieftin”, a precizat Ion Călinoiu, şeful judeţului.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here