CEO Trading SRL, firma panoplie înființată de Ciurel pentru a toca banii companiei

628

În toamna lui 2014, managerul Complexului Energetic Oltenia de atunci, Laurențiu Ciurel, înființa cu mare fast firma CEO Trading, societatea având ca scop vânzarea de energie. În același timp, Ciurel îl pune în funcția de administrator al acestei societăți pe doljeanul Ionel Ilie, actualul manager interimar al CEO, la momentul respectiv director Ofertare al societății din aprilie 2013, anterior inginer la secţia Electrică de la IE Turceni. Ilie primește, la pachet, în subordine și zece salariați, deși din toamna lui 2014 până în prezent CEO Trading nu reușește să vândă niciun megawatt de energie, ci doar să producă pierderi financiare pentru companie. Reprezentanții CEO explică abia acum eșecul societății înființate de Ciurel, subliniind că “în condițiile de piață existente, nu s-a justificat vânzarea de energie prin intermediul CEO Trading”.

În ciuda unui nume pompos, a unui site conceput în limba engleză și a nenumărate avize costisitoare, CEO Trading s-a dovedit doar un balon de săpun, pe care actuala conducere a companiei face eforturi, acum, să îl spargă. De altfel, în câteva zile, acționarii CE Oltenia vor discuta situația financiară de la CEO Trading. Tot pe 11 iulie, acționarii vor pune pe tapet acoperirea pierderilor și descărcarea de activitate a administratorului Ionel Ilie legat de CEO Trading. Asta deoarece, anul trecut, CEO Trading nu a produs nimic, dar a cheltuit 14.536 de lei, bani pentru care s-a încercat tragerea la răspundere publică, recent, chiar a managerului interimar al CEO. Asta deși, potrivit biroului de presă al CEO, firma respectivă s-a înființat fără să se ia în calcul și condițiile de piață existente.

Ciurel lăuda firma sa de trading
În 2015, deși firma CEO Trading SRL funcționa degeaba de ceva vreme, Laurențiu Ciurel se lăuda în presa centrală cu societatea în cauză, spunând că luase în calcul să înființeze una și în afara țării “pentru a valorifica oportunitățile de export”. “După înfiinţarea CEO Trading, în urma analizei piețelor, se va stabili cantitatea care se va putea exporta. Vom licita, prin firma noastră de vânzare de energie, capacități pe granița de vest pentru a exporta. Vom încerca să realizăm coșuri de energie, adică să achiziționăm energie ieftină, care, împreună cu cea produsă de noi, să o vindem în afară”, a spus Laurențiu Ciurel, în ianuarie 2015. O lună mai târziu, Ciurel anunța că a propus un export de energie prin CEO TRADING, pentru Serbia, la un preț de maxim 45 euro/MWh, dar propunerea nu a fost acceptată.
Ciurel nu spune însă niciodată că SRL-ul CEO Trading nu putea fi pusă în funcțiune, în condițiile respective de piață.

CEO: Vânzarea prin CEO Trading nu se justifică
O spun însă acum, oficial, reprezentanții CE Oltenia, care la solicitarea Gorjeanul explică, pe îndelete, de unde provin datoriile CEO Trading și unde s-au dus banii cheltuiți.
“CEO – Trading SRL a fost înființată în septembrie 2014, având ca domeniu de activitate comercializarea la export a energiei electrice produse de CE Oltenia, deoarece legislația nu permite producătorilor să exporte direct energie. În afară de contractele încheiate pe piața internă, CE Oltenia mai are disponibili încă 1000 MW. CEO Trading deține licența de furnizare și a fost înscrisă la OPCOM, pentru PCCB – LE. Pentru a deveni funcțională, singura condiție este ca prețul obținut să fie cel puțin egal cu prețul de pe piețele din România (PCCB și PZU). Prețurile pe piețele din România au fost mai mari decât cele din piața externă, iar pentru a ieși la export ar trebui achitată și taxa ATC. Prin urmare, până în momentul de față, în condițiile de piață existente, nu s-a justificat vânzarea de energie prin intermediul CEO Trading”, transmite Biroul de Presă al CE Oltenia.
Oficial, CEO explică și de unde provine pierderea de 14.536 de lei, înregistrată de CEO Trading anul trecut.
“În același timp, pentru această societate CE Oltenia a plătit: taxa ANRE pentru obținerea licenței de furnizare; contribuțiile anuale ANRE pentru emitere reglementări; taxe anuale OPCOM pentru administrare piața PCCB-LE, taxe pentru auditul anual și comisioane bancare pentru administrare cont. Precizam că nu s-a plătit niciun leu pentru salarii. Acționarii CE Oltenia vor discuta pe 11 iulie situația financiară de la CEO Trading, acoperirea pierderilor și descărcarea de activitate a administratorului”, mai transmit reprezentanții CEO.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Aloo sa ne spuneti si noua va rugam cum rezista parasuta de lili dungan pe la ceo barbatuso ala e un bou doarme in papuci ea si o …si cu ala si cu ala
    ……pana si cu unu de la ea din birou cu coada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here