Cererile depuse după data de 10 iunie nu sunt admise la calcul

323

La Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj au fost depuse, în cadrul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă SAPS 2013, un număr de 23.826 cereri de plată, pentru o suprafaţă declarata de 93.234,28 hectare şi o suprafaţă solicitata la plată de 90.190,16 hectare. Campania de depunere a cerilor s-a încheiat la data 10 iunie, după această dată cererile de sprijin nemaifiind admise la calculul plăţilor pe suprafaţă.

Potrivit APIA Gorj sprijinul financiar pe suprafaţă este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Principalele categorii de folosinţă solicitate de fermieri în cererile de plată sunt: 34.371,48 hectare teren arabil, 53.301,09 hectare teren cu pajişti permanente din care cu pachetele 1 şi 2 de agromediu 30.091,72 hectare, de asemenea 5.561,71 hectare de teren cu vii, culturi permanente şi grădini familiale. Fermierii gorjeni din zona montană defavorizată au solicitat plăţi pentru o suprafaţă de 39.586,47 hectare, iar pentru zona defavorizată de condiţii naturale specifice au cerut pentru o suprafaţă de 4.486,17 hectare. Reprezentanţii APIA Gorj precizează că 6.229 de fermieri au solicitat plăţi pentru zona montană defavorizată, 4.944 au solicitat plăţi de agromediu, 1.635 pentru zona defavorizată de condiţii specifice. 147.446 reprezintă numărul total de parcele declarate.

Cererile de plată, verificate
În paralel cu depunerea cererilor de plată s-a derulat activitatea de introducere a informaţiilor referitoare la elementele de identificare ale fermierilor şi ale exploataţiilor în baza naţională electronică de date şi verificarea tuturor cererilor de plată. De asemenea, s-a derulat activitatea de remediere a inconsistenţelor, rezolvarea suprapunerilor de parcele şi a blocurilor fizice supradeclarate, analiza anexelor de tip 17 b privind actualizarea blocurilor fizice şi ridicarea acestora în stratul de referinţă, finalizarea la plată a cererilor din campania 2012.
Până la sfârşitul lunii iunie, personalul din cadrul Centrul judeţean Gorj al APIA, va efectua controlul administrativ al tuturor cererilor depuse de fermieri în campania 2013 şi se vor eşantiona fermierii ce urmează a fi verificaţi şi controlaţi sub aspectul: respectării condiţiilor specifice de agromediu; respectării cerinţelor de eco-condiţionalitate; controlului în teren clasic şi prin teledetecţie.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here