Cicoare (Cichorum inthybus) – beneficii şi proprietăţi

Cicoarea este o plantă erbacee răspândită prin lanurile de cereale sau creşte spontan la marginea drumurilor şi este folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile ei tămăduitoare. Era cultivată încă din Egiptul Antic şi folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare. În scop terapeutic se folosesc rădăcinile recoltate toamna târziu, cât şi părţile aeriene recoltate în timpul înfloririi. Cicoarea este înlocuitorul tradițional al cafelei, fiind asemănătoare la gust.

Compoziție: întreaga plantă de cicoare conţine un suc lăptos, al cărui constituent major – cam 45-60% – este inulină. Acidul fenolic se găseşte în flori, iar rădăcinile conţin lactone sesquiterpenice amare.

Acțiune: cicoarea are proprietăţi eupeptice, colagoge (stimulează evacuarea vezicii biliare şi totodată o fluidifică, secreţiille digestive şi ajută funcţia ficatului), împiedică formarea pietrelor la fiere, reglează funcţia glicogenetică a ficatului, stimulează funcţia pancreasului şi normalizează glicemia, fiind eficientă în caz de diabet zaharat, datorită uleiurilor volatile şi rezinelor au acţiune diuretică, depurativă (favorizează eliminarea toxinelor din organism, curăţă sângele), efect laxativ, grăbind evacuarea colonului şi îmbunătăţind digestia, stimulează funcţia cerebrală, favorizează concentrarea, creşte atenţia, îmbunătăţeşte memoria, fiind importantă pentru susţinerea activităţii intelectuale intense, efecte tonifiante generale.

Indicații terapeutice: preparatele pe bază de cicoare sunt recomandate în caz de boli hepatice şi biliare, constipaţie, diabet zaharat, oboseală fizică şi intelectuală.

Administrare:

Frunzele proaspete pot fi utilizate în salate de crudităţi, având acţiune benefică asupra ficatului, de curăţare a sângelui şi detoxifiere generală; sucul poaspăt poate fi consumat în amestec cu lapte (1-2 linguri de suc la o cană de lapte băute dimineaţa pe stomacul gol sau seara înainte de culcare) poate avea aceleaşi efecte.

Infuzia se prepară din 2 linguriţe cu vârf de cicoare mărunțită la o cană de apă clocotită care se lasă la infuzat 1-2 minute, apoi se strecoară şi se bea cu înghițituri mici înainte de masă.

În tratamentul afecţiunilor rinichilor şi ale ficatului se foloseşte decoctul de cicoare (puneţi 15-30 g de amestec de rădăcină, frunze şi flori la 1 l de apă, fierbeţi timp de 5 minute, strecuraţi şi beţi 1 cană înainte de prânz şi de masa de seară) sau băuturi instant (adăugaţi 1 linguriţă cu vârf de cicoare instant la o cană de apă clocotită, adăugaţi lapte şi îndulciţi după gust).

Precauții și contraindicații:
Persoanele care suferă de un blocaj sau de o inflamaţie a intestinelor trebuie să consulte un specialist în medicina plantelor înainte de a consuma cicoare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here