Cinci primării din Gorj şi-au dat acordul pentru a angaja experţi pe problemele romilor

515

romiCinci noi angajaţi în cadrul administraţiilor locale gorjene vor avea de acum de lucru în a-şi reprezenta comunităţile persoanelor de etnie romă la nivel judeţean.

Ei au fost aleşi din rândul romilor şi se vor califica, la Cluj, în meseria de expert pe problemele acestora.

Un curs de formare intitulat „Legal” a fost demarat la nivelul judeţului nostru în urmă cu câteva luni. Acesta se adresează persoanelor de etnie romă din diverse localităţi ale Gorjului. Astăzi, proiectul va căpăta contur deoarece se vor semna cinci contracte cu un tot atâta număr de oameni ce vor fi angajaţi în cadrul a cinci primării: Târgu-Jiu, Scoarţa, Teleşti, Băleşti şi Ţicleni. „Mai era nevoie ca în 10 localităţi ale judeţului să ne stabilim oamenii care pot participa la aceste cursuri şi care se pot ocupa din cadrul fiecărei primării de problemele comunităţilor de romi din localitatea respectivă. Şi deoarece aveam nevoie şi de acordul primarilor pentru a merge mai departe cu proiectul, n-am avut, din păcate, decât acordul primarilor din localităţile mai sus menţionate”, ne-a declarat Alin Bobu, consilier judeţean pe probleme de romi. Conform spuselor acestuia, în restul localităţilor există deja contacte cu diferiţi lideri ale comunităţilor, care îşi reprezintă propria comunitate la nivel judeţean.
Fiecare expert va avea în cadrul primăriei câte un birou propriu, cu calculator, iar în primii doi ani de activitate vor fi plătiţi din fonduri structurale. Aceştia vor fi învăţaţi cum să realizeze planuri de acţiune şi strategii judeţene.
Cele cinci primării care n-au acceptat să-şi formeze experţii şi nu şi-au dat acordul sunt Bâlteni, Rovinari, Tismana, Peştişani şi Baia de Fier. „Am dus o muncă grea în care s-au implicat atât prefectul, cât şi subprefecţii judeţului, de a-i convinge de primari să accepte experţi romi care să lucreze în cadrul administraţiilor locale. Proiectul, pe fonduri europene, aduce beneficii atât pentru primării cât şi pentru comunităţile de romi”, a completat Bobu.
La nivel naţional, 500 de persoane
După definitivarea actelor la nivel judeţean, experţii romi gorjeni vor face cursuri la Cluj, la Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi. „Pentru a ne alinia normelor Uniunii Europene, am decis să îi trimitem pe aceştia la cursuri de formare profesională în vederea calificării în funcţia de expert pe probleme de romi, funcţie care a devenit oficială în Nomenclatorul Ocupaţiilor din România”, a mai mărturisit consilierul pe probleme de romi. Cursul „Legal” este unul finanţat de UE, iar la nivel naţional cuprinde aproximativ 500 de persoane.
În cadrul acestui proiect se urmăreşte ca participanţii să-şi însuşească un set complex de cunoştinţe teoretice şi deprinderi practice necesare procesului de instruire în management organizaţional, dezvoltare comunitară, fonduri structurale, ciclul managementului de proiect; să răspundă solicitărilor de instruire ale membrilor organizaţiilor neguvernamentale ale romilor; să contribuie activ la creşterea capacităţii organizaţiilor neguvernamentale ale romilor în scrierea propunerilor de finanţare, managementul resurselor umane şi a programelor; să contribuie la îmbunătăţirea implementării Strategiei Guvernamentale de Îmbunătăţire a Situaţiei Romilor şi absorbirea fondurilor structurale; să-şi ajute membrii comunităţilor de romi din localităţile unde experţii activează.
Alte proiecte generatoare de venit
În perioada următoare, Nelu Pavel, liderul romilor gorjeni va demara alte două proiecte generatoare de venituri pentru două comunităţi de romi de pe raza judeţului Gorj. Abia după identificarea acestora, şi după ce primarii îşi vor da din nou acordul, autorităţile care se ocupă de probleme romilor din judeţ vor trece la punerea în practică a proiectelor. „Vream să amenajăm mai multe ateliere meşteşugăreşti, acolo unde persoanele de etnie romă care se pricep la diverse lucruri să-şi poată pregăti obiecte, pe care mai apoi să le vândă. Dorim astfel să diminuăm şi fenomenul infracţional din rândul comunităţilor de romi”, a menţionat Alin Bobu.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here