Ciurel a explicat la Înalta Curte de ce nu a selectat prin licitaţie o casă de avocatură pentru CE Rovinari

432

Laurenţiu Ciurel, fost director al CE Rovinari, a fost audiat, marţi, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul ,,Turceni-Rovinari”, în care a fost trimis în judecată. În declaraţia dată în faţa judecătorilor pe parcursul mai multor ore, Laurenţiu Ciurel a spus că nu se face vinovat de faptele de care este acuzat şi a dat explicaţii în legătură cu împrejurările în care CE Rovinari a acordat un contract de asistenţă juridică casei de avocatură a senatorului Dan Şova.

Astfel, Laureţiu Ciurel a arătat că, din aprilie 2004 până în 2007, a îndeplinit funcţia de director de investiţii la Complexul Energetic Rovinari, perioadă în care a purtat discuţii cu privire la contractarea unui împrumut de 150 milioane euro, necesar derulării unui proiect de mediu pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf, proiect cerut de Uniunea Europeană. El a explicat că era pentru prima dată în România când se demara un proiect de asemenea amploare şi a fost nevoit să meargă în străinătate pentru a se informa. Pe 15 noiembrie 2006, direcţia condusă de Ciurel a întocmit un referat către directorul general de la Rovinari, prin care a cerut ca, pentru anul 2007, să se prevadă achiziţionarea unui serviciu de consultanţă juridică de la o casă de avocatură, care să fie specializată în drept comercial şi bancar. Casa de avocatură trebuia să asiste CE Rovinari în negocierea contractării unui împrumut de la o bancă străină, dar să şi ofere consiliere pe durata derulării proiectului. De asemenea, casa de avocatură trebuia să se ocupe şi de exproprieri. Potrivit lui Ciurel, decizia de a apela la o casă de avocatură a fost luată, deoarece juriştii de la Rovinari nu erau specializaţi în drept comercial şi bancar, nu cunoşteau o limbă de circulaţie internaţională şi se aflau şi în conflict de interese, întrucât făceau parte din categoria celor expropriaţi.
„Discuţiile cu finanţatorii erau începute încă din anul 2004. Discutam cu 6 sau 7 bănci în paralel. Referatul din 15 noiembrie a fost aprobat de directorul general, iar direcţia comercială din CE Rovinari a întocmit un memoriu justificativ, care a fost vizat de mai multe persoane, inclusiv de către mine. În el se spunea că acest serviciu poate fi contractat fără a se face licitaţie. Nu era problema mea partea de achiziţii”, a mai declarat Ciurel. Inculpatul a arătat că acel contract de asistenţă juridică a fost semnat în 2007, cu o valoare estimată de 280.000 de lei pe un an, iar ulterior a fost prelungit cu trei acte adiţionale. El a mai spus că după ce a fost numit în 2008 director general al CE Rovinari, a ţinut legătura doar cu Radu Cernov, persoană de contact de la casa de avocatură a lui Şova.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here