CJ Gorj a efectuat plantări de meri la 21 de şcoli din judeţ

478

În perioada 29 – 30 aprilie 2015, Consiliul Județean Gorj a derulat activitățile de implementare a măsurilor adiacente distribuţiei de mere în anul şcolar 2014-2015, conform Hotărârii Guvernului nr. 788/2014 privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei şi frecvenţei distribuţiei, a limitei valorii zilnice/elev şi a fondurilor necesare pentru distribuţia fructelor şi a măsurilor adiacente distribuţiei de fructe, a bugetului aferent acestora, precum şi a modalităţii de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administraţiei publice în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli în anul şcolar 2014-2015.

La acțiunea inițiată de autoritatea județeană a participat un număr de 21 unități de învățământ de pe raza întregului județ. Astfel, Consiliul Județean Gorj a achiziționat 525 puieţi de pomi fructiferi – meri, soiuri de vară și toamnă, fiind distribuite câte 25 bucăți de material săditor (5 bucăți puieți – soiul Romus; 10 bucăți puieți – soiul Starkinson; 10 bucăți puieți – soiul Golden Delicios), împreună cu uneltele agricole necesare plantării, pentru următoarele şcoli gimnaziale: Novaci, Godineşti, Samarineşti, Leleşti, Ciuperceni, Aninoasa, Polovragi, Ceauru, Drăguţeşti, Dăneşti, Andreeşti, Târgu-Logreşti, Bălceşti, Alimpeşti, Teleşti, Corobăi Dragoteşti, Ţînţăreni, Cruşeţ, Şcoala Gimnazială nr. 1 Ţicleni, precum şi la Liceul Roşia Jiu şi Liceul Tehnologic Bustuchin.

plantari cj1Profesorii şi elevii, activi la plantările de meri
Materialul săditor a fost plantat pe terenurile aferente școlilor, acțiunea fiind considerată de bun augur de către cadrele didactice, care au coordonat clasele de elevi participante la acțiune. “Am primit de la Consiliul Județean Gorj 25 de puieți de măr, împreună cu uneltele aferente și am reușit să facem o plantație chiar în curtea școlii. Mi se pare o investiție extrem de necesară și inspirată, iar copiii au îmbrățișat această idee, cei care au participat la plantare urmând să aibă grijă de pomi în continuare”, a declarat Cornel Șomâcu, directorul Școlii Gimnaziale din satul Ceauru, comuna Bălești.
“Împreună cu elevii ne-am angajat să creăm această livadă, s-o îngrijim și ei să beneficieze de roadele ei. Copiii învață, cu această ocazie, cum să planteze un pom și cum să-l ocrotească; consider că este un beneficiu pentru școală”, a spus şi directorul Școlii Gimnaziale din comuna Drăguțești, Dorina Stolojan.
Costurile totale pentru achiziţionarea pomilor fructiferi-meri și a uneltelor necesare plantării, au fost de 12.752,25 de lei fără TVA, în această sumă fiind incluse și cheltuielile aferente transportului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here