CNSLR-Frăția Gorj a făcut propuneri

798

În data de 28 august, la sediul Prefecturii Județului Gorj a avut loc o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din Gorj și cu reprezentanții organizațiilor de pensionari, întrunire ce face parte dintr-un amplu proces de consultări publice inițiat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale asupra proiectului Legii privind sistemul public de pensii. Întâlnirea a fost organizată de Instituția Prefectului – Județul Gorj în colaborare cu Casa Județeană de Pensii Gorj. Cu această ocazie, conducerea CNSLR-Frăția Gorj a înaintat o serie de propuneri, pentru modificarea legislației pensiilor.

Între altele, CNSLR Frăția a solicitat introducerea la art.90 a alin (2) a următorului conținut ,,Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă cu condiţii de muncă deosebit de periculoase, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în aceste locuri”. O propunere deosebit de importantă presupune ca stagiul de cotizare să reprezinte “perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii”, conducerea CNSLR-Frăția Gorj argumentând că “există în România, foarte multe firme, care au reținut contribuțiile pentru salariați, dar nu le-au plătit, iar autoritățile statului nu au intervenit la momentul oportun pentru îndreptarea acestei situații. Este de datoria statului să remedieze o astfel de situație.”
De asemenea, sindicaliștii mai propun completarea Art. 56 – (1) Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută în anexa nr. 5.; (2) La reducerea prevăzută la alin. (1) se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil, prin introducerea următorului alineat: (3) Excepție de la prevederile art.56 alin (1) face decesul intervenit la vreun copil care nu a împlinit încă 16 ani.
CNSLR-Frăția Gorj propune introducerea la art.90 a alin (2) Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă cu condiţii de muncă deosebit de periculoase, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în aceste locuri.
Dacă propunerea făcută de CNSLR-Frăția ar fi adoptată, angajații din spitale sau DGASPC-uri care lucrează în condiţii de muncă deosebit de periculoase, s-ar pensiona mai repede. Pentru cei din asistență socială este vorba de centrele care lucrează cu persoane cu dizabilități.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here