COACĂZUL NEGRU

926
coacazDin păcate, la noi acest valoros arbust se cultivă din ce în ce mai rar. În Gorj, la Turcineşti, cel mai mare admirator şi cultivator este veşnicul tânăr general de brigadă, în rezervă, Constantin Ispas. Sucul de coacăze este supranumit “zeamă de putut” iar vinul de coacăz negru are proprietăţi similare. Fructele conţin zaharuri, acizi organici: citric şi malic, proteine, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, clor, flor, vitamina Bl, B2, B6, vitamina C, vitamina PP, etc. Preparatele pe bază de frunze de coacăz negru au proprietăţi antialergice şi antiinflamatoare, com-parabile după unii specialişti cu cele ale indometacinei. Mai mult decât atât, contrar indometacinei, extractele din frunzele acestei plante sunt private de ulcerogena produsului de sinteză.

Frunzele de coacăz negru reduc hemostaza leucocitară şi acţionează pe membrana celulară. De asemenea, reduc producerea de histamină şi de chinine a mastocitelor, contribuind în special la granulaţia lor. Preparatele pe bază de frunze de coacăz negru acţionează şi asupra celulelor imunocompetente, fără a modifica eliberarea altor imunoglobuline.
La fel de importantă este şi acţiunea farmacologică a uleiului obţinut din seminţele de coacăz negru, datorită unor acizi graşi esenţiali care nu pot fi sintetizaţi de organismul uman. Acizii graşi polinesaturaţi, introduşi în dietă, sunt precursori ai numeroase substanţe fundamentale cu activitate biologică. Aceştia se aseamănă prostaglandinei implicată în reglarea multor funcţii glandulare, între care presiunea arterială, stările inflamatorii, sinteza colesterolului şi multiplicarea celulară.
Fructele de coacăz negru au nu nu mai valoare alimentară, dar şi medicinală. Au efecte tonice generale, măresc rezistenţa organismului la procesele infecţioase, stimulează formarea globulelor roşii, influenţează creşterea ponderală şi formarea oaselor la copii.
Datorită rutozidului solubil, joacă un rol important în prevenirea accidentelor vasculare. Pigmenţii antocianici au ca efect mărirea acuităţii vizuale şi, datorită acestui fapt consumarea fructelor de coacăz negru este utilă pentru lucrătorii din subteran, aviatori, scafandri, cosmonauţi.
Fructele de coacăz negru măresc diureza şi eliminarea acidului uric şi a calculilor urinari.
Recomandări
Preparatele din frunze se recomandă în sindroamele inflamatorii sistemice şi locale, în special la nivel digestiv şi respirator şi în sindromul alergic. Se recomandă şi în oculorinite, alergii de sezon, în cefaleea vasomotorie, în reumatismul articular şi în astmul bronşic.
Uleiul obţinut din seminţele acestei plante are şi alte potenţiale utilizări clinice: în afecţiunile corona-riene, în eczemele atopice şi în întărirea sistemului imunitar, în scleroza multiplă, în tulburări de ciclu menstrual, în alcoolism, în hiperreactivitate, în dermatite cronice etc.
Cum vă puteţi bucura de efectele benefice ale coacăzului negru
Frunzele sub formă de infuzie, 1 lingură la o cană de apă; 3 căni pe zi. Atât pentru hipertensivi şi în arteroscleroza, cât şi pentru eliminarea acidului uric şi uraţilor se fac cure de 6 luni pe an. Din fructe se prepară gemuri, dulceţuri, siropuri sau cidru. Din fructele uscate, 2 linguriţe la o cană, se prepară o infuzie; se beau 2-3 căni pe zi. Cu fructele proaspete se fac cure de cel puţin o lună pe an.
Nu prezintă contraindicaţii
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here