Cod galben de caniculă, Medicii vin cu recomandări pentru gorjeni

791

În cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice. Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, adică între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute.
Specialiștii în sănătate publică sfătuiesc populația să consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete. „Nu trebuie consumat alcool, nici măcar bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină – cafea, ceai, cola – sau de zahăr – sucuri răcoritoare carbogazoase – deoarece acestea sunt diuretice”, spune Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Se recomandă ca pe parcursul zilei să se facă duşuri călduţe, fără a se şterge apa de pe corp; cei care au aer condiţionat sunt sfătuiți să regleze aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Medicii spun că dacă este absolut necesar ca oamenii să nu se expună la soare între orele amiezii și să folosească o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. „Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi: copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, mai spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here