Colega Ana Maria pune batista pe țambal pe pierderile CEO cauzate de Minprest

793

Conducerea Minprest Serv Rovinari pregătește o nouă numire în cadrul societății, menite să îndulcească relația devenită tensionată dintre directorul Gabriel Giorgi și managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică. Cel puțin asta spun surse din unitate care dau ca sigur că Giorgi vrea să o aducă pe postul de director economic la Minprest pe Ana Maria Nicolescu, fost șef de Birou la această societate, detașată însă de la 1 februarie la CEO. Giorgi o vrea pe Nicolescu înapoi la Minprest, în funcția cheie, pentru că respectiva ar fi fost subordonata lui Ciobotărică în perioada în care acesta lucra la gaze, iar respectiva la sucursala Distrigaz de la Târgu-Jiu. Fosta colegă de muncă a managerului, având mai multă trecere la vârful companiei, va salva Minprest de la problemele viitoare, pare că ar crede Giorgi, temător că managerul va afla și ce contracte au stat în spatele bunelor rezultate înregistrate de subunitate în anii trecuți. Unul care pune serioase semne de întrebare este cel privind chiar lucrările de împădurire de pe haldele de steril din Lupoaia și Rovinari, pentru care CEO a plătit de două ori.

Problemele Minprest Serv sunt tot mai mari de la o zi la alta, asta mai ales că noua conducere a Complexului Energetic Oltenia află din zi în zi noi ilegalități comise la subunitatea aflată sub umbrela CEO. Ultima are legătură cu contractul încheiat între CEO și Minprest, anul trecut, privind împăduririle care s-au realizat de către salariații unității, la Lupoaia și la Rovinari. Contractul a adus însă deservicii companiei, CEO plătind de două ori către Minprest, o dată pentru lucrările de împădurire a hălzilor de steril din zonele respective, dar și pentru lucrări de întreținere, curățenie și de pompieri, făcute însă de același personal, obligat să presteze în același timp și în zilele de week-end o activitate pe care nu o aveau prinsă în fișa postului.

Obligațiile executantului
Dar să explicăm punctual. Complexul Energetic Oltenia a încheiat, mai exact, cu SC Minprest Serv SA Rovinari contracte de execuţie “lucrări de amenajare şi fertilizare pentru redarea în circuitul productiv halda interioară (recultivare biologică şi împădurire)”, pentru zonele Rovinari şi Lupoaia pentru o perioadă de 4 ani, respectiv noiembrie 2013 – noiembrie 2017. Prin art. 26, pct. I au fost impuse “obligaţiile executantului”, respectiv: va nominaliza personalul executiv, şefii de echipă şi responsabilul de lucrare; nu va modifica componenţa echipelor ce execută lucrările fără a comunica achizitorului şi fără instruirea prealabilă a acestora. Raportat la acest contract, era evident că în organigrama societăţii trebuia să fie incluse şi formaţiile ce execută aceste activități, care să se regăsească în procesele verbale de recepţie a lucrărilor, la care să fie anexate pontajele personalului ce a executat aceste munci.

Organigrama, fără formații! Venituri necuvenite de la CEO
Organigrama nu a fost însă modificată. Mai mult, profitând de faptul că pentru activităţile de bază Minprest are încheiate contracte cu număr de personal şi tarif pe oră/angajat, conducerea societăţii a efectuat lucrările de împădurire cu acest personal, personal care era pontat la locurile lor de muncă (pompire, centrale termice, curăţire benzi, curăţenie spaţii). De altfel, conducerea societăţii chiar ajunge să impună conducătorilor de formaţii de lucru să îşi programeze angajaţii din subordine, pe zile, la această activitate(vezi documentul). Astfel, cu acelaşi personal, Minprest a încasat odată serviciile care trebuiau prestate, dar nu s-au prestat (pompieri, îngrijitori, supraveghetori centrale, curăţitori benzi, etc.) şi odată ca muncitori la activitatea de împădurire, deci a încasat de la Complexul Energetic Oltenia venituri necuvenite.

Scan_20160227_093028De unde a venit profitul?
Acesta este unul din modurile în care, se dovedește, că s-au scurs banii Complexului Energetic Oltenia, în timp ce conducerea SC Minprest Serv SA şi-a atribuit meritele unui management performant. Este evident că orice venit al SC Minprest Serv SA încasat de la Complexul Energetic Oltenia reprezintă o cheltuială pentru acesta.
Ce a făcut Minprestul cu profitul realizat însă în anul 2015? Conducerea și-a tras două Dustere noi cu plata cash, cele două din dotare se învechiseră(în luna martie 2016 făceau trei ani) şi nu mai corespundeau pentru funcţiile de manageri, iar pe muncitori i-a trimis în concediu fără plată în luna decembrie 2015.

CEO își ține la căldură verificatorii
În atare condiții, conducerea executivă a Complexului Energetic Oltenia S.A. are datoria de a dispune verificarea prestaţiilor de împădurire efectuate de SC Minprest Serv SA în anii 2014 şi 2015, să stabilească cu ce personal a efectuat aceste lucrări, dacă la procesele verbale de recepţie a lucrărilor există pontaje pentru personalul care a desfăşurat această activitate, iar în cazul în care există să fie verificate cu pontajele de la celelalte activităţi.
Evident, controlul nu trebuie coordonat de către Dorin Ioana şi Cristina Diaconescu, primul fiind un apropiat al managerului Giorgi, iar al doilea un fost salariat al Minprest, între anii 2014 – 2015 respectiva fiind chiar membră a Consiliului de Administraţie, o perioadă chiar preşedinte.
Cu siguranță însă verificările nu se vor face deloc dacă managerul Minprest reușește să o aducă înapoi la unitate pe fosta colegă de la gaze a lui Ciobotărică. Pusă într-o poziție cheie Ana Maria Nicolescu va îndulci relația Minprest cu CEO. Sau cel puțin asta se speră..
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here