Comisarii Gărzii de Mediu ameninţă cu amenzi de 1 mai

460

Conducerea de la Gorj a Comisariatului Gărzii de Mediu spune că din acest an vor trece şi la aplicarea de amenzi în baza Legii picnicului care interzice desfăşurarea activităţii de grătare în alte locuri decât cele special amenajate ori lăsarea de resturi şi gunoaie de către turiştii care se vor distra în natură vineri, de 1 mai, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii.

Gorjenii care vor sărbători 1 mai la iarbă verde trebuie să fie atenţi la locaţia pe care o aleg pentru grătare ori la ce lasă în urma lor după distracţie. În ţara noastră funcţionează deja de câţiva ani Legea picnicului, însă la nivelul judeţului nostru, până acum s-au făcut doar sesiuni de informări şi prevenţie. De această dată, comisarii Gărzii de Mediu Gorj spun că vor trece şi la aplicarea de sancţiuni pentru cei care nu respectă prevederile legale privind aprinderea grătarelor. Astfel, cei care ies în aer liber de Ziua Internaţională a Muncii trebuie să aibă grijă de natură, să strângă gunoiul în urma lor şi să păstreze liniştea.
“Am trimis deja avertizări către primăriile din judeţ care deţin locaţii unde există flux de turişti şi de 1 mai vom avea echipe de comisari în teren în tot judeţul, astfel că dacă Legea picnicului este încălcată, vom trece la aplicarea de sancţiuni. Trebuie cunoscut faptul că se pot sancţiona atât primăriile, cât şi obştile sau turiştii, în funcţie de proprietarul zonei de picnic special amenajate ori neamenajate. În anii trecuţi nu am mers pe aplicarea de amenzi, deoarece am preferat informarea corectă, prevenirea şi conştientizarea, dar de această dată vom aplica şi legea şi nu vom ezita să dăm amenzi acolo unde constatăm încălcări ale prevederilor legale”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj.

Amenzi de până la 50.000 de lei
Legea picnicului reglementează activităţile de picnic desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale şi are ca scop prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic. Aşadar, desfăşurarea activităţilor de picnic este interzisă exceptând zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă, zonele indicate picnic, zonele indicate în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în intravilanul localităţilor, precum şi zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul localităţilor, în care sunt permise activităţi de picnic, cu excepţia aprinderii focului.
Organizarea activităţilor de picnic în alte zone decât cele special amenajate sau indicate se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei. Aruncarea deşeurilor în altă parte decât în locurile special amenajate se sancţionează cu amendă între 200 şi 2.000 de lei, iar pentru nedepunerea selectivă a deşeurilor de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de resturi, amenzile sunt între 100 şi 500 de lei. Amenzi între 300 şi 3.000 de lei pot fi aplicate celor care nu lasă curat şi nealterat locul în care au desfăşurat activitatea de picnic. În funcţie de gravitatea faptei şi de litera de lege încălcată, amenzile pot să ajungă până la 50.000 de lei.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Iata cum, bogatii si guvernantii au gasit motive ,,de mediu” ca sa interzica iesirea la picnic a celor fara vile si terenuri den vacanta la tara sau la munte!Azi, maine, Guvernul hotilor si acaparatorilor averii nationale, vor pute taxe si interdictii pe aerul respirat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here