Comunicat de presă CE Oltenia

408

<<In anul 2017, CE Oltenia a dobandit pozitia binemeritata de campion energetic. Recunoscand importanta carbunelui in sustinerea sigurantei sistemului energetic, Ministerul Energiei a parcurs pasii utili pentru asigurarea cadrului legislativ necesar desfasurarii in bune conditii a activitatii carierelor si a grupurilor energetice. Importanta energiei pe baza de carbune pentru Romania a fost  prezentata si sustinuta in mod repetat de catre Ministerul Energiei, inclusiv in fata Comisiei Europene, in cadrul discutiilor privind  Pachetul Energie – Schimbari Climatice care impune limita de 550 g CO2/kWh. Ministrul Energiei a sustinut importanta investitiilor pentru siguranta sistemului energetic national si pentru stabilitatea locurilor de munca.mSpre exemplu, investitia avand ca obiectiv “Reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit, la S.E. Ișalnița”, cuprinsa in Planul National de Investitii – PNI, a fost inceputa si finalizata in anul 2017. De asemenea, este de mentionat implicarea ministerului in deblocarea investitiilor necesare electrocentralelor de la Turceni si Rovinari. Inclusiv colaborarea CE Oltenia cu o companie chineza pentru construirea unui grup energetic nou la Rovinari a fost reluata in 2017, urmarindu-se ca negocierile sa fie avantajoase pentru ambele parti. Reprezentantii CE Oltenia au avut posibilitatea sa prezinte proiectele de mediu implementate la nivelul centralelor componente si sa arate ca energia produsa in Romania pe baza de lignit respecta actualele prevederi legislative ale directivelor europene, in cadrul conferintei ministeriale China – Statele Europei Centrale si de Est („16+1”) dedicate energiei, eveniment in care Romania a demonstrat ca poate gazdui un dialog international pe teme energetice, in scopul crearii de parteneriate nu doar bilaterale, ci si regionale, conlucrand pentru construirea unei energii globale moderne, eficiente si sustenabile.

Mecanismul PNI (initiat in baza Directivei nr.2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului Europei) a devenit functional abia la sfarsitul anului 2017, cand prima transa de 6,2 milioane de lei a fost virata in conturile CE Oltenia, prin eforturile comune ale ministerului, conducerii CE Oltenia, precum si ale salariatilor direct implicati in atragerea de fonduri nerambursabile pentru companie. CE Oltenia depusese inca din anul 2014 primele cereri in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile pentru investitiile companiei cuprinse in PNI, respectiv: ”Reabilitarea si modernizarea blocului energetic nr.4 de 330 MW, pe lignit – SE Rovinari” si ”Reabilitarea si modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit – SE Isalnita”.

In mod repetat, ministrul Energiei, Toma Petcu, a fost prezent la sediul CE Oltenia, inclusiv in zona de productie. Impreuna cu reprezentantii sindicatelor au fost dezbatute problemele pe care le intampina compania, atat cele de natura tehnica, cat si cele legate de resursa umana.
Ministerul a aprobat armonizarea si echilibrarea salariala la nivelul CE Oltenia, sustinand necesitatea unei recompensari corecte a muncii fiecarui salariat potrivit aportului si contributiei aduse in realizarea obiectivelor majore ale companiei. De asemenea, este de remarcat implicarea ministerului, in cursul anului 2017, si in actiuni care vin in sprijinul comunitatilor influentate de repetatele programe de restructurare derulate la nivelul CE Oltenia ca urmare a actualelor reglementari globale care privesc industria carbunelui, identificand posibile colaborari cu alti angajatori pentru forta de munca calificata disponibila din judetul Gorj. O parte din actiunile CE Oltenia intreprinse cu sprijinul Ministerului Energiei in 2017 au avut rezultate imediate, restul urmand a se concretiza in anii urmatori.uCE Oltenia poate sa mentina in continuare nivelul atins in 2017, bazandu-se pe noul program de guvernare in care se precizeaza ca „lignitul indigen rămâne o sursă energetică importantă în mixul de resurse energetice, pe baza căreia trebuie păstrate şi dezvoltate, în continuare, capacităţi de producere de energie electrică cu eficienţă ridicată” si, deopotriva, pe sustinerea noului ministru care va gestiona cu profesionalism domeniul energetic, dl. Anton Anton. Complexul Energetic Oltenia transmite, cu deosebit respect, multumiri d-lui Toma Petcu pentru sprijinul acordat energiei produse pe baza de carbune, pe parcursul mandalui sau, cu convingerea ca orice alte actiuni viitoare pe care domnia sa urmeaza a le intreprinde vor fi, de asemenea, incununate de succes>>, se arată în comunicatul de presă transmis în urmă cu câteva ore de către conducerea Complexului Energetic Oltenia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here