Conducerea dă din umeri! – Asistentele şi infirmierele de la Centrul din Vădeni, terorizate de un beneficiar

605

asistenteUn beneficiar în vârstă de 24 de ani de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi “Bâlteni”, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, a terorizat salariaţii acestei instituţii.

După ce a lovit mai multe asistente, una făcându-i chiar plângere penală pentru tentativă de omor, luni, Dumitru Popescu l-a lovit atât de tare pe unul dintre beneficiari încât i-a spart capul acestuia. Personalul evită să intre în contact cu persoana în cauză, şi au cerut conducerii instituţiei, nepăsătoare susţin salariaţii, să îl transfere pe Popescu la Turceni.

Dumitru Popescu, beneficiarul Centrului din Vădeni, are IQ-ul 68, aproape similar cu cel al unui om sănătos. Plimbat de la o instituţie de ocrotire la alta, tânărul, totodată elev al Şcolii Speciale din Târgu-Jiu, în clasa a XI-a, a ajuns, în final, înainte de Crăciun cu două luni, la Centrul din Vădeni. Asta, în ciuda faptului că are ieşiri foarte violente, completate cu perioade de luciditate. Salariatele instituţiei susţin că, pe lângă aceste probleme, tânărul este şi un infractor, săvârşind furturi repetate de la colegi şi beneficiari. Este tentat de regulă de telefoanele mobile şi MP3-uri pe care le sustrage şi apoi le vinde, pentru a juca la maşinuţe şi pentru ţigări. Pe numele său s-au făcut mai multe plângeri, una penală, şi sesizări la conducerea instituţiei şi personalul acesteia.

Bătăuşul colegilor

Luni, Popescu a mai făcut o victimă, în persoana lui Cosmin Ţuţudan, beneficiar al instituţiei, cam de o vârstă cu el. Popescu l-a lovit atât de tare pe Ţuţudan încât i-a spart capul acestuia, asistentele instituţiei aplicându-i victimei trei copci. Incidentul s-a petrecut la începutul săptămânii, luni, la ora 17.30. Nimeni nu a îndrăznit după incident să îl imobilizeze pe Popescu sau să îi administreze tratamentul de urgenţă, asitenta batutadeoarece la toate salariatele le este frică de el. “Este a treia victimă a lui Popescu în ultimele trei săptămâni, iar nimeni de la Direcţie nu ia nicio măsură. L-a bătut pe Nicolae Şchipu, pe beneficiara Jeni Bostan şi pe mine. Am făcut plângere la Direcţie împotriva lui, la poliţie şi la Parchet. Nu s-a luat însă nicio măsură, şi de peste tot nu am primit încă vreun răspuns. Până când acest beneficiar Popescu nu va omorî pe cineva, nu se va lua cu el nicio măsură. Nu se ţine cont că el este agresiv şi are o privire de criminal”, a declarat, supărată, asistenta Mihu Marcela. Corina Cocoran, colegă cu Mihu, a povestit şi ea ce s-a întâmplat luni în instituţia de ocrotire: “eram în cabinet amândouă, a venit beneficiarul Popescu, să ceară o ţigară, era foarte agitat. I-am dat o ţigară, a plecat pe secţie şi spunea că el caută pe cineva. S-a dus în salonul trei, l-a găsit de Ţuţudan şi l-a trântit cu capul de colţul şifonierului. I-a spart capul. Este îngrozitor ce se întâmplă. Trebuie să se ia nişte măsuri. Poate să se ajungă la omor. Popescu este rău şi agresiv. Şi după cum se vede nu se ia nicio măsură. Noi avem un salariu de mizerie şi mai stăm şi cu frică”.

Salariatele speriate

Corina Cocoranu şi Lenuţa Migiu care au şi fost luni la serviciu când s-a petrecut incidentul cu beneficiarul bătut sunt la fel de vehemente. La fel şi Elena Lăudat şi Angela Păsărin. Toate acestea au anunţat-o pe directoarea instituţiei, Jana Trunchi, de cele întâmplate cu Popescu. A fost anunţat şi medicul de serviciu şi totul s-a menţionat, în scris, în caietul de procese verbale şi în registrul de consultaţii. Cu toate acestea, până acum, nu s-a luat nicio măsură.

“Vrem personal specializat pentru imobilizarea lui Popescu”

Asistenta Mihu Marcela are 37 de ani şi lucrează în această instituţie de 8 ani de zile. A rămas şi fără sporuri, pierzând în instanţa de judecată reacordarea acestora, pentru condiţii periculoase. “Totul, ca urmare a buletinelor de expertizare a locului de muncă, care nu s-au făcut aşa cum trebuia, sau mai precis corespunzător realităţii”, explică Mihu. În aceste condiţii, Mihu a ajuns, la fel ca şi alte colege de-ale ei, să fie agresate de acest beneficiar. “Pe 10 ianuarie în jurul orei 18.30, cu puţin timp înainte să ies din tură, Dumitru Popescu a venit în cabinetul medical, însoţit fiind de trei asistente medicale. Acestea îl aduceau pe beneficiarul agresat Nicolae Şchipu. În urma acordării îngrijirilor medicale, a apărut şi Popescu, venind să vadă ce se întâmplă cu cel pe care l-a bătut. Eu am vrut să îi fac lui Popescu o injecţie, să se liniştească, deoarece era foarte agitat, moment în care m-a prins de ambele mâini şi m-a izbit de uşa de la sala de activităţi, de pe secţie. Eu am fost salvată de colega mea Iuliana Tenea care l-a oprit, eu fugind pe scări şi el după mine”, spune, agitată, asistenta. “Am ajuns să mă închid în cabinet, un etaj mai jos, de frică, ştiind că doar aşa pot scăpa de el. Am sunat atunci la poliţie, salvare şi la directoarea instituţiei. Colega mea a fost şi ea agresată, i-a rupt brăţara de la mână şi a izbit-o de dulapuri. La scurt timp a venit poliţia dar Popescu a opus rezistenţă nedorind să i se pună cătuşele. Eu plângeam, tremuram, eram în stare de şoc de frică. Cei de la ambulanţă au refuzat să îl ia fără poliţie, Popescu fiind foarte agresiv”, completează Mihu care spune că, imediat după a şi intrat în concediu de odihnă de teamă, crezând că între timp problema cu Popescu se va rezolva de către conducerea unităţii. Nu s-a întâmplat asta, din păcate, Popescu fiind adus înapoi de la Psihiatrie după două zile.

Ca şi în cazul Săftoiu, măsurile după

Marcela Mihu solicită ca Popescu să fie reexaminat ori să fie dus în alt centru. “Doresc ca acest beneficiar să fie dus într-un centru specializat pentru persoane violente. Sau să se asigure unitatea cu personal specializat. Infirmieri, brancardieri, bărbaţi care să poată fizic să imobilizeze persoanele violente. Aş dori ca lui Popescu să i se facă reexaminare psihiatrică, pentru că eu cred că era în deplinătatea facultăţilor mentale la momentul agresiunii”, a solicitat Mihu. Tot asistenta speră ca directoarea Jana Trunchi să ia o măsură corespunzătoare cu Popescu, deoarece nu se doreşte repetarea incidentului cu Elena Săftoiu. “Elena Săftoiu a fost internată la Oftalmologie după un incident asemănător, petrecut cu un alt beneficiar, dar măsurile s-au luat după ce colega noastră a ajuns în spital”, a conchis Mihu. “Acest beneficiar nu trebuia instituţionalizat în centrul nostru. Nu este evaluat corespunzător. Lucrăm numai cu teamă, frică, stres din cauza lui. Ne loveşte. Este foarte violent şi nu ştii la ce să te aştepţi. Asta şi cu noi şi cu colegii lui”, a declarat şi infirmiera Angela Păsărin. În ce o priveşte pe directoarea Jana Trunchi, nu se ştie decât că aceasta conduce instituţia încă de când acesta se afla la Bâlteni fiind, până nu demult, susţinută în scaun de Constantin Preoteasa, fostul director general al DGASP Gorj.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here