Conflictul dintre generaţii – o falsă problemă?

591

Reaminteam  cu ceva timp  în urmă câteva dintre  motivele ce  au împins România  într-o  profundă criză morală  şi de atitudine, având fără îndoială consecinţe negative pentru destinele  şi viitorul ţării.

Între altele, asistăm  şi la un conflict  dintre generaţii  din păcate chiar între copii şi părinţi, de unde  şi seria  de nefericite  evenimente  ce se petrec în familie şi de ce nu,  în societate.
Or, cu mai multă educaţie, echilibru, înţelegere şi solidaritate  între vârste am putea vorbi  despre conflictul  dintre generaţii a fi doar o falsă problemă, dacă şi în realitate relaţiile interumane  ar avea  un parcurs  de încredere şi normalitate. Şi totul ar fi posibil,  pentru că  de când  îi lumea lume, se opune că cine nu are bătrâni să-şi cumpere, în vreme ce  copiii  în orice familie sunt pentru părinţi tezaurul  lor  nepreţuit.
Bunăoară, vârstnicii  au o experienţă vastă de viaţă,  au  înţelepciune, chibzuinţă şi echilibru în toate, de aceea nu întâmplător încă din străvechime Sfatul Bătrânilor  sau Sfatul Înţelepţilor  cu harul  şi dreapta lor judecată  au curmat multe dintre relele  omenirii. Sunt şi  acum etnii şi entităţi statale  unde  vârstnicii  au o contribuţie majoră la aplanarea  multor conflicte  şi tensiuni comunitare, altfel spus se bucură de multă încredere şi respect din partea  confraţilor  de sânge şi viţă străbună. Este adevărat că, hârşiţi şi uzaţi de viaţă, bătrânii nu mai au nici puterea, nici elanul  din tinereţe, în schimb pot compensa  prin calităţile amintite, dacă  ar fi integraţi corespunzător, atât în familie, cât şi în societate. Altfel,  în nici un  caz ei nu trebuie marginalizaţi, huliţi şi umiliţi, ceea ce se întâmplă  de prea multe ori, din păcate, în jurul nostru.
De cealaltă  parte, generaţia tânără vine în activitatea  trebuinţelor  de zi cu zi cu puterea şi elanul ei de muncă, cu o pregătire  şi o concepţie novatoare despre viaţă, după cum vocaţia pentru  creaţie, imaginaţie şi dorinţă  de afirmare îi completează într-un mod  benefic întreaga gamă  de calităţi şi disponibilităţi umane, ce-i sunt  atât de necesare începutului de viaţă, atât în familie, cât şi în societate.
Şi atunci de ce n-ar fi benefică o complementaritate a implicării vârstelor  şi nu divergenţa lor,  mai exact un cuplaj al acestora, neţinându-se cont  de vârsta biologică ci de  contribuţia fiecăruia, prin bună înţelegere, respect, sprijin moral, şi de ce nu de întrajutorare reciprocă –spirituală şi materială.  Altfel spus, nu ar trebui să existe conflicte  între generaţii,  conştientizând  deopotrivă fiecare la fiecare calităţile şi defectele, în primul rând în folosul familiei- celula de bază a societăţii româneşti.
Mai ales că până la urmă vina „lupilor” tineri şi lupilor bătrâni  este comună, dacă o raportăm la rangul dominant  într-o societate  sau în familie,  căci generaţiile, pe întreaga  plajă istorică, nu doar că-şi repetă cu regularitate greşelile, mai toate, dar şi se încăpăţânează  să ducă mai departe prejudecăţile care dacă nu sunt  în timp corectate pot afecta  şi chiar degrada fiinţa umană. Aşa că n-ar fi mai bine să mai diminuăm  din  stările  noastre imperfecte şi să ne suportăm ca vârstă unii pe alţii, mai ales că şi medicina de azi, cu descoperirile ei sofisticate dă speranţă la longevitate, fie şi în ideea ca oamenii să trăiască în bună înţelegere, fără să se urască sau să se dispreţuiască, dimpotrivă că clădească împreună o lume mai bună?  Cu atât mai mult cu cât românii la ei acasă sunt tot mai puţini  şi bătrâni,  pentru  a se mai complica  în prejudecăţi  ce nu fac deloc bine României,  nici măcar  printr-o compasiune sau o satisfacţie  mică şi răutăcioasă a  vârstelor.
Prof. Irod Vasile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here