Congresul tinerilor creştin-ortodocşi din Mitropolia Olteniei, ediţia a XIII-a, cu tema: «Familia creştină în contextul provocărilor actuale», Turburea, 2017

541

În localitatea Poiana, din comuna Turburea, judeţul Gorj, sâmbătă, 3 iunie 2017, s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a Congresului Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Olteniei, în cadrul unui eveniment organizat de Arhiepiscopia Craiovei, prin Biroul de Învăţământ, Catehizare şi activităţi cu tineretul, în parteneriat cu Primăria Turburea, Protoieria Târgu-Cărbuneşti, cu participarea a peste 300 de tineri din întreaga Oltenie. Activitatea a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, având ca temă: «Familia creştină în contextul provocărilor actuale», iar întregul program a fost prefaţat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Irineu, la Altarul Bisericii parohiale din Poiana. După Slujba Euharistică, tinerii, îmbrăcaţi în frumoase costume populare olteneşti, au mers în procesiune pe colina din vecinătatea sfântului locaş, la castelul «Roşianu», căruia, după unii i-ar spune «Rioşanu», de la numele unui vestit boier care l-ar fi construit cu ani în urmă. S-au derulat, cu acest prilej, activităţi catehetice şi recreative, iar printre invitaţi s-au numărat: Domnul Prefect, Ciprian Adrian Florescu şi Domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, prof. Gheorghe Nichifor, părintele diacon Ovidiu Cuncea, cunoscut actor şi om de televiziune, prof. Silvia Cârţu, preşedinte al Asociaţiei «Părinţi pentru copii – Oltenia», împreună cu soţul său, cunoscutul fotbalist şi antrenor, Sorin Cârţu.

“E un loc în care suntem «în vizită» la Dumnezeu şi suntem în ambientul lucrării Duhului Sfânt”
În cuvântul de deschidere a Congresului, ÎPS Părinte dr. Irineu le-a vorbit tinerilor şi tuturor celor prezenţi despre frumuseţea şi importanţa acestei întâlniri, unde toţi ajungem ca la un loc sacru, un «sanctuar» care ne primeşte cu multă generozitate şi dragoste, iar, nu numai locul în sine, dar şi natura înconjurătoare, pe care o vedem, rotind ochii noştri, în dreapta şi în stânga, printre colinele acestea care ne înconjoară ca un «amfiteatru», pentru că: “E un loc în care suntem «în vizită» la Dumnezeu şi suntem în ambientul lucrării Duhului Sfânt, care este dătător de viaţă şi ne întâmpină în culoarea verde, pentru că verdele din jurul nostru ne îndeamnă la meditaţie şi cugetare, la această «reverie» duhovnicească. Anul acesta, ne întâlnim sub semnul familiei creştine, familie pe care o avem întotdeauna în sufletul nostru, iar, aşa cum Dumnezeu a lăsat ca bărbatul să se căsătorească cu femeia, pentru a naşte copii, pentru că se spune în Sfânta Scriptură: «Creşteţi şi vă înmulţiţi şi moşteniţi pământul!». Acest lucru va rămâne valabil până la sfârşitul veacurilor, când Dumnezeu ne va chema în Împărăţia Sa Cerească, acolo, cunoscându-ne unii pe alţii, pentru că nu vom pierde niciodată raţiunea lucrurilor din jurul nostru. Purtăm în noi generaţiile care au trecut, ca şi generaţiile care vor veni, suntem «sâmbure» din «sâmburele» lor, suntem «boabe de grâu» din «Bobul» care ne-a născut! Suntem copii ai Bisericii, copii care au ca mamă Biserica, cea care ne «naşte» pe fiecare, prin Taina Sfântului Botez. A vorbi despre familie, înseamnă a vorbi despre Biserică, a vorbi despre Preasfânta Treime! Cum constatăm, în rugăciunile noastre şi în cultul nostru ortodox, sunt cel mai adesea pomenite numele de «tată», «mamă» şi «fiu» sau «fiică», iar acest lucru îl conştientizăm în fiecare moment, pentru că zicem «Tatăl Nostru» şi ne gândim la Tatăl Cel Ceresc şi ne gândim la părinţii noştri, bineînţeles! Vorbim despre Fiul Lui Dumnezeu, Care s-a făcut Om şi ne gândim la fraţii noştri, la copiii noştri, ne gândim la rudele noastre” a menţionat Mitropolitul Olteniei, care a reiterat faptul că a propovădui şi a promova familia este o datorie fundamentală pentru toţi oamenii. Nu este un lucru întâmplător şi indiferent, cum constaţi la unii, care sub semnul toleranţei, consideră că «polivalenţa» aceasta între «a fi şi a nu fi», ar putea să stea la baza vieţii noastre de mâine.

“Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze acest simpozion, ca el să dea roade bogate pe mai departe”
În încheierea Cuvântului său, ÎPS Părinte Mitropolit a subliniat că nu există nici o altă realitate mai importantă decât familia! Aşadar, noi, cei mulţi, trebuie să ne spunem cuvântul, că suntem dintr-o familie şi dorim ca familia să dăinuiască în continuare, să nu aibă nimeni de suferit, copiii noştri, care, şi azi şi mâine, aşteaptă de la noi o gândire matură, «neinfectată» de «spinii» păcatelor sau al altor preocupări hedoniste! “Aşadar, cum spuneam şi altădată, a precizat Arhieria sa, nu avem nevoie de sfaturi «preţioase», atent puse între ghilimele, de la alţii, care nu se ştie de unde vin. Noi înşine, chiar dacă n-am grăi ceva, trebuie să spunem: «iată, eu şi familia mea!». Numai în felul acesta, vom arăta că învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos şi existenţa noastră ontologică, aşa cum ne-a lăsat Dumnezeu, rămân nealterate în viaţa noastră! Avem oameni care ne ajută şi ne susţin! Domnul primar este unul dintre aceia care, nu numai cu cuvântul, cum se obişnuieşte de multe ori, dar, şi cu fapta, mulţumim consiliului local, sătenilor de aici, care au încredere în noi că mergem cu toţi mai departe. Mulţumim Consiliului Judeţean, transmitem Domnului Preşedinte, aceleaşi gânduri bune, ca să vină aici, să stăm cu tinerii, pentru că aceia care sunt mai în vârstă, ca după o «reţetă», întineresc degrabă! Mulţumim Domnului Prefect, prietenul nostru, care, de data aceasta, este în «premieră» aici, ca să vină şi cu altă ocazie, ca să realizăm o tradiţie sfântă! Mulţumim celor care au venit din celelalte eparhii ale ţinutului nostru metropolitan, vouă, copiilor, ca să plecaţi de aici cu gânduri bune, cu idei frumoase şi cu tot ceea ce este nobil şi sfânt pentru tinereţea voastră! De asemenea, aş dori să le mulţumesc: Înaltpreasfinţitului Varsanufie, Preasfinţitului Nicodim, Preasfinţitului Sebastian şi Preasfinţitului Emilian, care au trimis copii aici, le mulţumim televiziunilor şi jurnaliştilor care au venit aici, ca să scrie lucruri frumoase despre acţiunile noastre, mulţumim tuturor, domnilor şi doamnelor care ne-au ajutat, sper să nu uit pe cineva, ca să mă aflu vinovat înaintea dumneavoastră şi înaintea Lui Dumnezeu! Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze acest simpozion, ca el să dea roade bogate pe mai departe”, a concluzionat Mitropolitul Olteniei!

“Tema simpozionului de astăzi, referitoare la familie, reprezintă, de fapt, esenţa omenirii”
În alocuţiunea sa, domnul Prefect, Ciprian Adrian Florescu, a spus: “Vă mărturisesc faptul că, privindu-vă, mă încearcă un sentiment de linişte interioară, de pace sufletească, pentru că ştiu că aici, ceea ce domină este sentimentul de credinţă, de apropiere de Dumnezeu, iar acesta ne ajută să înţelegem, cât este de importantă credinţa! Este importantă, pentru că atunci când credem, avem convingerea că toate gândurile noastre sunt însoţite de reuşită. E importantă credinţa, pentru că atunci când credem în Dumnezeu, realizăm că tot ceea ce înseamnă spiritualitate, vine alături de faptele noastre. Tema simpozionului de astăzi, referitoare la familie, reprezintă, de fapt, esenţa omenirii! Familia tradiţională ar trebui să constituie esenţa pentru fiecare religie a pământului! Pentru fiecare gândire a celui care mişcă pe acest pământ şi se numeşte om! Implicarea bisericii în această problemă extrem de sensibilă a timpului nostru dovedeşte că biserica este alături de noi, iar încrederea de care se bucură este pe deplin justificată! De aceea, sentimentul de linişte interioară, despre care aminteam, îmi doresc să vină spre fiecare dintre dumneavoastră”, iar Domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, prof. dr. Gheorghe Nichifor şi-a exprimat bucuria că: “Prima acţiune publică a celui care vă vorbeşte începe în felul acesta! Avem, în acest cadru minunat, prilejul să-i vedem, ca într-o familie, pe copii, pe părinţii lor naturali şi pe părinţii lor spirituali. E plăcut să constaţi că aici, la Turburea, o aşezare străveche, se petrec asemenea lucruri frumoase! Am convingerea că locul acesta, va deveni un centru de mare interes pentru tinerii creştin-ortodocşi, iar, ca dascăl de istorie, am în vedere marea familie a poporului român. De aceea, dragi copii, să nu ne uităm trecutul, să nu ne uităm eroii, să nu-i uităm pe cei care ne reprezintă cu cinste în filele trecutului şi ale prezentului nostru”! Domnul Primar, Ion Bârcă, a mulţumit Mitropolitului Olteniei şi a spus cu entuziasm: “Dacă sunteţi cu noi, şi nouă ne merge bine în treburile pe care le avem! Iar, când dumneavoastră apăreţi aici, iată, că şi soarele răsare”! Doamna Liliana Cârţu a ţinut să aprecieze că: “Familia este mediul în care iubim şi ne simţim iubiţi! Familia înseamnă pace, înseamnă linişte, înseamnă siguranţă, înseamnă tată şi mamă, soţ şi soţie, înseamnă naştere şi creştere a copiilor, iar acest lucru ţine de credinţa noastră ortodoxă, de specificul nostru românesc”. Pentru referinţă, am reţinut şi cuvintele unei tinere particpante la Congres: “Am ajuns aici, la Congresul Tinerilor, pentru prima dată anul acesta. Fac parte dintr-un grup de tineri cu care mă întâlnesc de câteva ori pe săptămână, la biserica noastră parohială. E o experienţă plăcută şi de folos pentru toţi cei care am participat la această activitate, iar cel mai mult m-a impresionat procesiunea, ca un urcuş spre Rai!” (Adina Grecu, 17 ani).
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here