Consilieri şi toţi membrii comisiei de recepţie, audiaţi! 5000 de tone de pietriş din Turburea, cântărite penal de un procuror

660

Trei angajaţi ai Serviciului Public de Apă din Turburea şi un salariat al primăriei, toţi membri ai unei comisii care a recepţionat recent o investiţie în valoare de trei miliarde de lei vechi, realizată în localitate la finalul iernii, au dat explicaţii, ieri dimineaţă, unui procuror. Asta, direct în incinta Secţiei 7 Rurale de Poliţie din Turburea, procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cerând explicaţii şi unora dintre consilierii locali ai comunei, care au fost reclamaţi că ar fi beneficiat direct de o parte din pietrişul utilizat pentru câteva drumuri săteşti. Primarul Ion Bârcă susţine că Văcaru Constantin, consilier PDL, acum PNL, a fost vizat de anchetă, edilul bănuind că reclamaţia, care stă la baza dosarului, ar fi provenit de la viceprimarul Constantin Daju, cu care el este în conflict. Bârcă nu neagă, astfel că este anchetată utilizarea a 5000 de tone de pietriş folosit pentru reabilitarea unor uliţe care duc, surprinzător, tocmai spre locuinţele unor aleşi locali şi ale rudelor acestora, dar spune că investigaţia nu îl vizează. Primarul susţine, în schimb, că nu ar fi real şi că o parte din pietriş ar fi aterizat şi în gospodăriile unora dintre consilieri.

Vâlvă mare, ieri dimineaţă, în comuna Turburea, după ce mai mulţi cetăţeni ai localităţii, dar şi unii consilieri locali au fost văzuţi în preajma postului 7 de poliţie, unde ajunsese destul de devreme şi un procuror. Veştile au circulat repede, cetăţenii aflând că membrii comisiei care au recepţionat ultimele investiţii din comună, au fost chemaţi să dea astfel explicaţii, în urma unei reclamaţii ajunse la unitatea de parchet respectivă. La Poliţia Turburea au fost astfel audiaţi, fiind văzuţi intrând pentru a da explicaţii procurorului, şeful Comisiei de Recepţie, Firea Mădălin, zidar de profesie, angajat al Serviciului Public al Primăriei Turburea, Cosmin Becheru-membru al aceleiaşi comisii, Cojocaru Marcel, şoferul angajat al primăriei, dar şi Nicolici Florea, tractorist. Trei dintre cei audiaţi sunt salariaţi ai Serviciului Public de Apă, în timp ce şoferul se află în directa subordonare a primarului Ion Bârcă.
Fundeanu Gheorghe, muncitor şi membru în acelaşi organism, este singurul care a scăpat, deocamdată, de audieri, deoarece s-a internat, marţi, în spital la Cărbuneşti, ştiind, zice-se, de audiere.
Audiat a fost, ieri, şi Vali Bomboană, cetăţean domiciliat în Poiana, care a fost acuzat de unul dintre membrii comisiei că ar fi cărat din materialul pentru plombare cam 15 căruţe de piatră pe care şi le-a dus la el acasă. Cei care l-au ajutat ar fi fost, culmea, doi membri ai comisiei, Becheru şi Firea, se vehiculează în localitate.
De altfel, în şedinţa de marţi de Consiliul Local Turburea, problema cu pietrişul sustras a fost ridicată de tractoristul Florea Nicolici care le-a strigat consilierilor că persoanele din comisia de recepţie au picat de proşti, fiind băgaţi incorect în acest organism. Astfel se dovedeşte că se ştia încă de la începutul acestei săptămâni despre ancheta cu pietrişul începută de Procuratură.

Fratele casierei penale, primul la dat explicaţii!
Şeful Comisiei de Recepţie, Firea Mădălin, este tocmai fratele casierei Primăriei Turburea, cercetată din luna martie pentru delapidare. Mai exact, respectivul este ruda Ioanei Berbece, femeia acuzată că a sustras 11.400 de lei din banii primăriei, aceasta nemaiprestând de atunci în instituţia publică, pe motiv că s-a îmbolnăvit. Printre cei audiaţi a fost şi cumnatul edilului, Cosmin Becheru, reabilitat de instanţă după ce a spart cu ani în urmă primăria comunală, dar şi câţiva aleşi locali, acuzaţi că au beneficiat direct din pietrişul achiziţionat din bani publici pentru drumurile săteşti. Audiat a fost astfel şi consilierul PNL, Văcaru Constantin, la post fiind văzuţi şi alţi colegi de-ai acestuia.

desc2Plombe de cinci mii de tone pentru şapte kilometri de drum
Primarul Ion Bârcă susţine că el nu a fost audiat, deoarece nu are nicio legătură cu investiţia realizată la finalul iernii, din banii obţinuţi de la Guvern, la ultima rectificare. “Nu trebuie să dau explicaţii, deoarece eu am aprobat o investiţie necesară pentru localitate. Am primit aproape trei miliarde de lei vechi la final de an şi am achiziţionat pietriş ca să plombăm mai multe uliţe afectate. S-a plombat Butişoaia, uliţa lu’ Doctoru’, uliţa lui nea Fane Daju, uliţa Cojocarilor, în Ilineşti, în Poiana de Sus, uliţa lui Seler, un drum sătesc în Ursoaia şi drumul de acces spre cimitirul din Şipot şi spre cei din Spahii. Adunate una peste alta s-au plombat aproape şapte kilometri de drum pentru care s-au utilizat cinci mii de tone de pietriş. Investiţia s-a făcut la finalul iernii şi s-au plombat drumurile în cauză, s-a dat cu autogrederul, s-a intervenit cu buldoexcavatorul şi cu cilindru compactor. Totul s-a făcut corect şi nu a ajuns pietrişul la consilieri, asta vă spun sigur. Au apărut discuţii pentru că depozitam materialul într-un punct când nu puteam intra cu maşinile pe uliţe şi de acolo s-a auzit că s-a sustras pietriş de către unii şi alţii. Dar nu este adevărat”, a declarat, ieri, primarul Ion Bârcă.

Bârcă: “Vine campania…”!
“Nu e fondată sesizarea, drumurile, vă spun eu, s-au plombat corect. De ce nu au venit anchetatorii şi când s-a făcut lucrarea… ? Dar asta este, eu sunt în conflict cu cei de la fostul PDL de când am trecut la PSD. Sunt într-un conflict cu vicele din Turburea, cu Constantin Daju, care mi-a făcut mai multe sesizări. Asta, deşi, eu spre deosebire de el pot chiar să probez că a făcut lucrări ilegale pe vremea lu’ Iloiu. Politica nu se face cu reclamaţii, iar asta văd că nu ştie vicele, care se ocupă numai cu astfel de lucruri. Dar vine campania… e normal”, a conchis primarul.
Că este o sesizare de campanie sau nu, utilizarea zice-se frauduloasă a unei părţi din cantitatea de 5000 de tone de pietriş recepţionată cu două luni în urmă, face totuşi obiectul acestui dosar penal, instrumentat de acest procuror care s-a deplasat, ieri, în Turburea pentru audieri. Cert este, de asemenea, că unele drumuri plombate acum au mai fost pietruite şi cu ani în urmă, mai exact în 2011, ca imediat după, câţiva consilieri să sesizeze DNA că aici s-au comis ilegalităţi şi abuzuri. Problema cea mai mare se punea atunci cu drumul de la Butişoaia, care s-a plombat cu 1600 de tone de pietriş, încărcat în 74 de maşini mari, recepţia făcându-se atunci de Constantin Truică, care a fost acuzat că a semnat fără să vadă de fapt lucrarea în care s-au băgat nici jumătate din materialul care s-a folosit doar pe hârtie.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here