Consilierii îşi aleg viceprimar! Primarul din Bengeşti-Ciocadia, la un pas de suspendarea din funcţie după cele două condamnări

786

Victor Geogia, primarul din Bengeşti-Ciocadia, riscă suspendarea din funcţie, în perioada imediat următoare, deoarece deţine, în timpul mandatelor sale, două condamnări cu suspendare, fiecare de câte şase luni, ultima devenind definitivă în martie 2013, fiind dată de Curtea de Apel Craiova. Edilul susţine că, în ciuda acestor condamnări, nu are cazier, şi nu ar intra sub incidenţa celor stabilite, luna trecută, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, legat de primarii penali aflaţi încă în funcţii, urmare a unor condamnări cu suspendare. Cu toate acestea, hotărârile există, iar un cetăţean din Bengeşti-Ciocadia deja a solicitat prefectului de Gorj, Alin Văcaru, punerea în aplicare a celor stabilite de Înalta Curte în privinţa edilului Geogia, care, în opinia sa, nu ar mai avea ce căuta la cârma instituţiei publice comunale.

Tribunalul Caraş-Severin a solicitat, luna trecută, Înaltei Curți de Casație și Justiție să dea o rezolvare de principiu cu privire la o chestiune de drept, în urma unui dosar aflat pe rol. Mai exact, s-au cerut lămuriri privind aplicabilitatea dispozițiilor art. 15 Alineatul 2, Litera e, din legea 393/2004, privind statutul aleșilor locali cu modificările și completările ulterioare, în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a pedepsei, cu aplicarea art. 81-82 din Legea nr. 15/1968 privind Codul Penal al României, respectiv cu executarea în alte condiții decât cele prevăzute de art. 57, alineatul 1, din Codul Penal din 1969. Înalta Curte de Casație, prin completul de dezlegare a unor chestiuni de drept, în dosarul 1063/1/2015 cu termen pe data de 8 iunie 2015, s-a pronunțat și a constatat că aceste dispoziții legale se aplică și celor care au suferit o condamnare cu suspendare. Până acum, se aplica doar pentru cei în detenție, dar acum se aplică și celor care au fost condamnați la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. Urmare a acestei lămuriri, prefecturile din ţară au trebuit să se conformeze în cazul aleşilor penali, care deţin astfel de condamnări cu suspendare. În Gorj, deşi nu s-a finalizat situaţia cu cazierele edililor, solicitată de Prefectura Gorj, se ştie că cel puţin trei primari, cel de la Bengeşti-Ciocadia, care deţine două condamnări cu suspendare, cel din Padeş şi cel din Drăguţeşti, riscă supendarea din funcţie, prin ordin al prefectului, urmare a celor stabilite de Înalta Curte.

hotararea din 2009Geogia nu renunţă la mandat
Victor Geogia, primarul din Bengeşti-Ciocadia, aflat la al treilea mandat, a suferit în 2009 şi 2013 două condamnări definitive şi irevocabile pentru fapte de corupţie, fiecare trecându-i în cazier şase luni de închisoare cu suspendare, prima având şi un termen de încercare.
Prima sentinţă a devenit definitivă în februarie 2009. Atunci Curtea de Apel Craiova a stabilit să rămână în picioare sentinţa stabilită de Tribunalul Gorj, nr. 73 A, din 21 aprilie 2008. Primarul era condamnat şase luni cu suspendare pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, având şi un termen de încercare de doi ani şi şase luni.
Edilul Geogia susţine acum că are doar această condamnare, al cărei termen de încercare s-a finalizat, motiv pentru care cazierul său ar fi curat. “Eu nu intru sub incidenţa hotărârii Înaltei Curţi, deoarece eu am cazierul curat, mai ales că, la condamnarea din 2009 a trecut termenul de încercare. Am verificat cazierul tocmai în 2014 când a trebuit să solicit fonduri europene, şi era curat! A doua condamnare nu există”, susţine Geogia, pregătit să nu renunţe la mandat, deşi Înalta Curte nu spune nimic de reabilitarea celor condamnaţi. De altfel, Geogia nu a mai completat şi cu informaţia că Bengeşti-Ciocadia nu a primit finanţare europeană, unii spunând că tocmai din vina cazierului edilului local.
Cu toate acestea consilierilor locali din Bengeşti-Ciocadia li s-a pus în vedere de către unul dintre cei care s-a judecat cu primarul, adică de Constantin Smaranda, să-şi aleagă un înlocuitor pentru Geogia, deoarece acesta va fi suspendat. În comună ar urma să fie probleme, dacă nu se iau măsuri, deoarece localitatea nu are viceprimar desemnat, consilierii dând vina pe primar că acesta doreşte să conducă singur comuna. Deja luna aceasta a avut loc o şedinţă de CL, dar problema “Geogia” nu s-a pus în discuţie şi nici cea a viceprimarului, solicitarea Prefecturii Gorj legat de caziere nefiind adusă la cunoştinţa aleşilor locali.

A doua condamnare există!
Cele spuse de Geogia sunt contestate însă de către Constantin Smaranda, din localitate, reclamant în ambele dosare penale cu primarul din Bengeşti-Ciocadia. Acesta s-a adresat deja, ieri, prefectului pentru a-i solicita să respecte legea în cazul lui Geogia, iar astăzi acesta va fi în audienţă la Alin Văcaru pentru această problemă. Smaranda susţine că pentru cele două condamnări primarul trebuie să părăsească funcţia, reclamantul deţinând de altfel hotărârile definitive şi irevocabile care atestă condamnările edilului din Bengeşti-Ciocadia.
Ultima, pe care nu o recunoaşte Geogia, are numărul 501 din 6 martie 2013, fiind dată de Curtea de Apel Craiova. Hotărârea în cauză stabileşte a doua condamnare pentru abuz în serviciu pentru edilul PSD, de data aceasta, colecţiei penale a primarului mai adăugându-se o infracţiune, adică fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Hotărârea în cauză nu se găseşte la Primăria Bengeşti-Ciocadia, susţine Smaranda, care a discutat în acest sens cu secretarul primăriei, dar acesta ar fi dat din umeri susţinând că nu cunoaşte ca primarul să aibă această a două condamnare.
Asta deşi, în baza acestei sentinţe penale, din 2013, primarului Geogia i-a fost anulat titlul de proprietate nr. 242 pentru o suprafaţă de 2,78 de hectare de pădure, care a făcut obiectul celui de-al doilea dosar penal nr. 1168/2009. În baza aceleiaşi hotărâri i-a mai fost anulată edilului şi o hotărâre judecătorească nr. 992 din 2004, pentru obţinerea ilegală a unei suprafeţe de pădure de 1,36 de hectare. Pădurea în cauză se află pe raza comunei Bengeşti-Ciocadia şi a fost luată abuziv de primar.

2013 hotararea 2013Smaranda: “Prefectura Gorj trebuie să respecte legea!”
Reclamantul susţine că Prefectura Gorj trebuie să grăbească suspendarea lui Geogia, deoarece în cazul primarului nu mai există cale de întors, hotărârea Înaltei Curţi nestabilind dacă termenul de încercare al sentinţelor trebuie să treacă sau nu, iar făptuitorii să fie ori nu reabilitaţi. “Nu ştiu ce mai aşteaptă Prefectura atâta timp când le pun la dispoziţie sentinţele cu condamnările lui Geogia. Primarul din Bengeşti-Ciocadia trebuie suspendat, deoarece în ţară deja cele stabilite de Înalta Curte au fost pus în aplicare. În ce priveşte localitatea, consilierii trebuie să aleagă din rândurile lor un viceprimar, cât mai este primarul în funcţie, sau un primar interimar în momentul în care Geogia va fi suspendat”, a transmis Smaranda.
Acesta a anunţat, de asemenea, că primarul Geogia mai are şi alte dosare penale şi civile pe rolul Judecătoriei Novaci, pentru care riscă şi alte condamnări.

smaranda bengestiSituaţii similare se înregistrează şi la Padeş şi la Drăguţeşti, edilii având condamnări cu suspendare, dar şi în cazul unor consilieri locali, aleşi de asemenea, care au condamnări definitive cu suspendare. Un astfel de caz se înregistrează la Săcelu, aici fostul primar Ion Voica, actual consilier local, are o condamnare cu suspendare definitivă, pentru care ar trebui suspendat. Voica este consilier independent după ce a fost ales pe lista UNPR.
Anamaria Stoica

Cinci primari din Argeş şi-au pierdut mandatele
Cinci primari din judeţul Argeş şi-au pierdut mandatele de la începutul acestui an, în urma unor condamnări definitive sau după rămânerea definitivă a unor rapoarte de incompatibilitate. “Până la această dată, prin ordin al prefectului a încetat mandatul unui număr de cinci primari. În cazul primarilor municipului Câmpulung, comunei Albeştii de Muscel şi comunei Budeasa, ordinele de încetare a mandatelor au fost emise ca urmare a rămânerii definitive a unor hotărâri judecătoreşti pronunţate de instanţele penale, iar în cazul primarilor comunelor Căteasca şi Vultureşti, ca urmare a rămânerii definitive a raportului ANI de constatare a încălcării regimului incompatibilităţilor”, a precizat prefectul de Argeş, Mihai Oprescu. Altor doi edili, unul dintre ei fiind primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, le-au fost suspendate mandatele în urma unor măsuri preventive privative de libertate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here