Continuă să crească numărul persoanelor obeze

781

La nivel mondial, rata obezității în rândul populației adulte, dar nu numai, continuă să crească. Situația este similară și în județul nostru, unde la sfârșitul trimestrului II au rămas în evidențele medicilor 1284 de persoane cu obezitate, 63 fiind cazuri noi.

Obezitatea este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane. Medicii spun că stresul, consumul haotic de alimente, dar şi anumite afecţiuni medicale determină o creştere excesivă în greutate la tot mai multe persoane. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, de la an la an a continuat să crească numărul obezilor din județul nostru. “La începutul anului trecut, la nivelul județului Gorj erau în evidențele medicilor 981 de persoane diagnosticate cu obezitate. Pe parcursul lui 2016, au intrat în evidențe 677 de obezi și au ieșit doar 138. La sfârşitul primului trimestru al anului 2017, au rămas în evidenţele medicilor gorjeni 1264 de persoane cu obezitate. Pe parcursul trimestrului II au intrat în evidențe 63 de cazuri noi și au ieșit 43, astfel că au rămas 1284 persoane cu obezitate”, a confirmat purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Statistici sumbre
Numărul copiilor obezi la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimii 40 de ani, ajungând la 124 de milioane, una dintre cauze fiind politicile din industria alimentară care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor și comunităților sărace, potrivit unui studiu dat publicității de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Cercetarea, cel mai amplu studiu epidemiologic de până acum, realizată de OMS împreună cu Imperial College London, a calculat și comparat indicele de masă corporală (IMC) — un indicator calculat pe baza raportului dinte greutate și înălțime – pentru aproximativ 130 de milioane de copii și adolescenți, din 1975 până în 2016.
Rata obezității în rândul copiilor și adolescenților, la nivel mondial, a crescut de la mai puțin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete și șase milioane de băieți) în 1975, la aproape 6% la fete (50 de milioane) și 8% la băieți (74 de milioane) în 2016. Per total, numărul copiilor obezi a crescut de la 11 milioane în 1975, la 124 de milioane în 2016. Acestora li se adaugă 213 milioane de copii supraponderali, dar care nu se încadrează în categoria obezității. Studiu a fost publicat în revista The Lancet cu ocazia Zilei mondiale împotriva obezității, marcată la 11 octombrie.
Tratamentul obezităţii, extrem de important
Obezitatea poate provoca decesul pacientului, motiv pentru care este deosebit de important să se trateze. Specialiştii confirmă că tratamentul obezităţii constă în reducerea excesului de greutate printr-un regim; atunci când obezitatea este provocată de o boală, aceasta trebuie să fie tratată. Indiferent de situaţie, obezilor li se recomandă să consulte un specialist înainte de a începe o cură de slăbire.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here