Contractul pe picior de reziliere: Sârbii nu mai vor să plătească pentru cărbunele din Gorj

430

Contractul Complexului Energetic Oltenia(CEO) cu Serbia ar putea deveni amintire, urmare a faptului că utilizatorii cărbunelui din Gorj refuză să mai plătească pentru marfa furnizată din România. Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, a făcut public miercuri că structura ia în calcul să rezilieze contractul controversat de livrare a cărbunelui cu firma din Serbia după ce reprezentanţii societăţii respective nu au achitat o nouă tranşă de bani şi nici transportatorii.

Firma sârbă trebuia să achite o nouă tranşă de bani până la sfârşitul săptămânii trecute, tranzacţie care nu a fost, însă, nici până în prezent, efectuată. Din acest motiv, CEO a trecut la aplicarea de penalităţi. “Dânşii încearcă să demonstreze costuri de 25 euro pe tonă, ei au spus este anormal să cumperi o marfă cu 13 euro şi să o transporţi cu 25 euro, referitor la faptul că firma intermediară le vinde tona de cărbune cu 25 euro. Oricum, ar fi trebuit ca vineri înainte de Paşte să livreze o tranşă de bani şi acum sunt în penalităţi. Nu mai răspund la telefoane, nu au plătit nici transportatorii, s-ar putea să fie probleme cu acest contract şi să ne dispară una dintre sursele importante pentru zona Motru”, a spus Laurenţiu Ciurel.

tren_carbune_inscriptContractul generează pagube
Managerul a mai menţionat că printre consecinţele unei eventuale rezilieri a contractului cu firma sârbă se numără închiderea, în luna mai, a unui grup din cele două funcţionale în prezent – Işalniţa şi Craiova 2 – acestea funcţionând cu cărbune din zona Motru.
“Consecinţele imediate sunt că nu avem decât două grupuri funcţionale la Işalniţa şi Craiova 2, cu perspectiva ca în luna mai să rămână un singur grup, Craiova 2. Pentru cariera Husnicioara, care e foarte bună şi foarte bine condusă, se pare că, dacă nu mai rămâne în funcţiune RAAN-ul, nu ştiu ce perspectivă mai are. RAAN-ul plăteşte în avans şi ne dă o oarecare speranţă că până în toamnă am putea să livrăm de acolo, însă ar fi prins extraordinar de bine acest contract şi prelungirea lui, cu sârbii. Înţeleg că cei din Serbia ar fi găsit cărbune de livrat în Slovenia”, a mai afirmat managerul CEO.

ciurel insLaurenţiu Ciurel declara în luna martie că CEO a înregistrat, în primele două luni ale anului, un profit de 500.000 euro din livrările de cărbune către firma din Serbia. Contractul încheiat cu firma sârbă prevede livrarea a 1,2 milioane tone de cărbune din producţia CEO, fiind transportate până la momentul respectiv circa 400.000 de tone la preţul de 13 euro/tonă. În cazul în care firma respectivă nu va respecta termenii contractului de preluare a întregii cantităţi de cărbune, reprezentanţii CEO pot aplica penalizări în sensul recuperării sumelor aferente direct din contul societăţii străine.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here