Controale la Gorj pentru identificarea cazurilor de Limbă albastră

548

Stare de alertă în România şi în Gorj după ce în judeţul Buzău mai multe bovine au fost diagnosticate cu Boala limbii albastre, diagnostic care nu afectează omul, dar produce pagube economice crescătorilor de animale.

În urma apariţiei acestui focar în ţara noastră, conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a demarat o campanie de verificare a efectivelor de animale din zece localităţi de la nivelul judeţului nostru. Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj, celula de criză a fost constituită la nivelul instituţiei încă de acum două zile, iar ieri au fost verificate localităţile din zona Amaradia şi până la Cruşeţ. “Verificăm efectivele de bovine pentru că această boală care nu este periculoasă pentru sănătatea umană, este una care acţionează şi afectează caprinele, ovinele şi bovine. Ea influenţează în mod dramatic starea de sănătate a animalelor, se manifestă prin apariţia de modificări la nivelul mucoaselor bucale, glandei mamare, temperatura ajunge până la 41 de grade Celsius, animalul nu mai mănâncă, şi este o boală în care pierderile economice sunt foarte mari. Deci, starea de sănătate a animalelor este grav avariată la cele trei specii. Nu se transmite boala de la animal la animal, iar colegii noştri din teritoriu monitorizează starea de boală de trei luni de zile la nivelul ţării. Ştiu că se recoltează probe de sânge şi se face analiza în laboratoarele fiecărui judeţ. Noi suntem dotaţi corespunzător aşa că până acum am recoltat câteva zeci de probe de sânge de la animalele care prezentau anumite modificări şi le vom analiza în laborator. Dacă va apărea un focar şi la nivelul judeţului Gorj, rămâne de văzut”, a declarat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.

Ce este Boala limbii albastre?
Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, potrivit unui comunicat al Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv. Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 – 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.
Conform procedurilor, după depistarea Bolii limbii albastre la Buzău, ANSVSA a notificat statele membre ale Uniunii Europene şi a celor membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României. De asemenea, ANSVSA a convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării difuzării bolii la efectivele de animale receptive.
Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv. În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here