Creştere alarmantă a cazurilor de hepatită

2149

Dacă pe parcursul anului 2017, la nivelul judeţului Gorj au fost diagnosticate cu hepatită 16 persoane, în primul trimestru al anului 2018 au primit acest diagnostic nu mai puţin de 15 gorjeni, 12 dintre ei având hepatita A.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului. Statistic vorbind, la nivelul judeţului nostru sunt peste patru mii de persoane diagnosticate cu această boală. Din nefericire, medicii constată că incidenţa hepatitelor cronice este în creştere. Hepatitele virale reprezintă un grup de afecţiuni caracterizate prin alterarea funcţiei hepatice ca urmare a multiplicării unor virusuri în celulele acestuia.

Afectarea hepatică este iniţial acută, în primele 6 luni de la infectare, majoritatea virusurilor hepatice persistând ulterior în organism şi modificând progresiv şi variabil arhitectura şi funcţionalitatea ficatului până la stadii ireversibile.

Majoritatea hepatitelor virale sunt benigne, cu vindecare completă şi spontană într-o lună sau două.

Acestea pot fi prevenite prin vaccinare. Respectarea regulilor de igienă permite, de asemenea, prevenirea apariţiei hepatitelor virale, spălarea mâinilor fiind cea mai importantă măsură ce ţine această boală a ficatului departe.

Tot mai multe îmbolnăviri…
Pe parcursul trimestrului I al anului 2017, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, două persoane au fost diagnosticate cu hepatita B și una cu hepatita A. În aceeaşi perioadă a anului 2018 au fost diagnosticate cu hepatite nu mai puţin de 15 persoane, în contextul în care, pe întreg parcursul anului trecut au fost confirmate 16 cazuri.

Deşi cifrele par mici, gravitatea situaţiei constă în faptul că, în realitate, numărul persoanelor infectate este, cu siguranţă, mai mare. De cele mai multe ori, diagnosticarea se face întâmplător, în urma efectuării unor analize de rutină. Din nefericire, în ultima perioadă s-au depistat tot mai multe cazuri de hepatită în rândul tinerilor.

Trebuie subliniat faptul că infectarea cu virusul hepatic B se poate face în urma unui contact sexual neprotejat, de la mamă la făt, după folosirea în comun a acelor şi seringilor pentru injectare sau a instrumentelor nesterile utilizate în manichiură, pedichiură, tatuaje sau piercing. Medicii gorjeni confirmă că, din păcate, se constată o creştere a numărului persoanelor tinere diagnosticate cu virusul hepatic B.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here