Crima Guvernului Boc!

438

foto predo 2De aproape doi ani încoace, România avu parte de Guvernele Boc 1-4 incapabile nu doar să înmulţească banii dar nici măcar să-i chivernisească. Criza economică, financiară şi socială de pe la noi începuse cu mult înaintea declanşării crizei globale. Conform prostului obicei al politicienilor noştri există aproape o regulă în a se da vina pe guvernele anterioare.

Dacă ne ocupăm de o singură gravă eroare, similară unei crime, a Guvernului Emil Boc este suficient să ne convingem de incompetenţa sa. Evident, o sumă cifrată la peste 2 miliarde de euro înseamnă mult. Ei bine, aceasta este diferenţa dintre cotizaţiile plătite de România anual la Uniunea Europeană şi banii pe care-i încasează. În acest cumplit caz este limpede că România prost gospodărită de Guvernul Boc 4 se numără printre importanţii donatori la fondurile europene. Şi nu pentru că Uniunea Europeană şi regulamentele ei ar fi de vină! Coana UE nu e rea, ci noi suntem incapabili să atragem zecile de mii de miliarde de euro ce ne sunt oferite pe diverse căi. Numai că, pentru a reuşi să accesăm fondurile europene nerambursabile este obligatorie prezentarea unui proiect solid, la parametrii solicitaţi de Uniunea Europeană.

La noi, gradul de absorbţie al fondurilor europene nerambursabile oferite de Uniunea Europeană este, potrivit unor surse, de doar 5 la sută. Reprezentanţii Guvernului Boc 4 şi cei ai Palatului Cotroceni, obişnuiţi cu minciuna şi-n domeniul statisticii, apreciază că acesta ar fi de 10 la sută. Mare scofală. Să presupunem că Uniunea Europeană ar oferi fonduri nerambursabile în sumă totală anuală de 30 miliarde de euro. România nu este capabilă să absoarbă decât 1,5 miliarde de euro, sau cel mult 3 miliarde de euro dacă ne luăm după sursele oficiale. Cu mult mai puţin decât cotizăm la Uniunea Europeană! Şi nu este o crimă?

Criza economică pe care o traversează România este urmarea unor rele guvernări, deci provocată şi întreţinută din interior. Statul român pe care se căzneşte să-l sărăcească cuplul Băsescu-Boc ar trebui să trudească spre a primi uriaşele sume puse pe tavă de Uniunea Europeană pentru a reuşi să ne apropiem, ca nivel de civilizaţie şi de bunăstare, de ceilalţi membri.

După cum se cunoaşte, banii sunt principalul motor al unei dezvoltări economice şi sociale accelerate. Cu cât o ţară creează un sistem mai transparent şi mai atractiv pentru fondurile financiare externe, cu atât ea îşi asigură condiţiile propice unei mai rapide dezvoltări. Banii din interior, adică de la bugetul ţării şi de la PIB-ul din ce în ce mai pirpiriu, sunt puţini şi deci insuficienţi. După creşterile economice firave din timpul guvernărilor Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu, atâta cât au fost ele, din 2009 am înregistrat numai descreşteri.

Din păcate, banii din exterior – de la Uniunea Europeană ori de la investitori – ar putea veni dacă România ar oferi legi simple, drepte, stabile mai ales în domeniul fiscalităţii şi predictibile. Dublate de o Justiţie corectă şi prin distrugerea monopolului de stat şi crearea unei economii funcţionale de piaţă. Printr-o intervenţie cât mai mică a Guvernului în economia privată, prin impozite şi taxe mai mici, prin încurajarea investiţiilor, inclusiv prin neimpozitarea profitului reinvestit prin stimularea agenţilor economici care creează noi locuri de muncă.

O statistică recentă ne spune că investiţiile străine directe au scăzut cu 29% în primele 6 luni ale anului 2010. După ce şi în 2009, investiţiile străine directe scăzuseră la 4,898 miliarde de euro, adică la jumătate din valoarea înregistrată în 2008. Când nerezidenţii au realizat investiţii directe în România de 9,49 miliarde de euro.

Neavând un guvern capabil să gestioneze bine ţara, rămân două variante de lucru. Ori schimbăm guvernul, ori ne retragem din Uniunea Europeană. De schimbat, nu-i prea greu. A mai căzut odată la o moţiune de cenzură. Dar ce ne facem că preşedintele Traian Băsescu nu are şi nu vrea o altă soluţie?! Unde găseşte un prim ministru mai slugarnic?

Iar actualul Guvern Boc 4 pare preocupat nu de atragerea fondurilor de la Uniunea Europeană, ci de cerşit un nou împrumut la FMI, de deturnarea banilor publici spre propria clientelă de partid şi de stat!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here