Criză de legalitate la Primăria Peştişani: Fratele comandantului Penitenciarului Pelendava a contestat concursul de jurist

550

Respectarea şi aplicarea legii în Primăria Peştişani au rămas, în mod ilar, doar în pixul primarului Florin Pavel, posesor al unei condamnări pe fond pentru modul incorect în care a condus instituţia. Asta deoarece, de ieri, primăria, confruntată cu o adevărată criză de legalitate, a rămas fără viceprimar, după ce cu câteva zile în urmă a pierdut şi secretarul instituţiei, şi se află şi în situaţia de a rămâne fără juristul, angajat printr-un concurs anulat recent de instanţa de judecată. Totul după ce, Paul-Ciprian Taşcău, fratele comandantului Penitenciarului Pelendava, a reuşit să convingă Tribunalul Gorj, instanţă de fond, că acel concurs organizat în martie de către Primăria Peştişani, privind ocuparea postului de jurist, este nul.

Primăria Peştişani se confruntă cu o situaţie fără precedent după ce în ultimele zile a pierdut, rând pe rând, doi salariaţi. Este vorba despre secretarul primăriei, Miruna Porumbel, transferată la Finanţele Gorj, şi despre viceprimarul Ilie Fuiorea, lăsat fără partid, chiar ieri, de Comitetul Executiv al PSD Gorj. Decizia acestui organism este executorie, excluderea lui Fuiorea din PSD, dar şi a lui Ion Poenaru şi Vasile Turtoi, ambii consilieri locali, fiind decisă şi bătută în cuie chiar şi cu un vot împotrivă şi cinci abţineri.
Astfel, începând de ieri, Primăria Peştişani a rămas fără viceprimarul, acuzat că fraterniza cu alte partide, şi este la un pas să rămână şi fără consilierul juridic, angajat în martie în urma unui concurs destul de controversat.

facs deschidereFratele directoarei de la Pelendava, victorios la prima instanţă!
Ciprian Taşcău, fratele Oanei Valeria Taşcău, comandantul Penitenciarului Pelendava, a făcut valuri încă din luna mai, după ce a reclamat chiar şi la DNA felul în care Primăria Peştişani a organizat concursul pentru ocuparea unui post vacant de jurist. În opinia acestuia, examenul din martie de la Peştişani ar fi fost organizat doar de fațadă, funcția fiind acordată cu dedicație unei persoane favorizate de comisia de evaluare. De altfel, Taşcău a sesizat pe parcursul examenului că unele lucruri nu sunt întocmai cum o cere legislația în vigoare, dar cu toate acestea a reușit să obțină cea mai mare notă la scris. Aşa cum se practică în cazul unui concurs aranjat, candidatul de pe locul doi a reușit să-l învingă pe cel de la scris la proba de interviu. “La proba scrisă nu s-a dat o pondere a subiectelor din nota finală, nu s-a publicat la avizierul primăriei grila de corectare, motiv pentru care nici nu am putut face contestaţie. La proba de interviu nu s-a publicat un plan de interviu. Am făcut totuşi contestaţie după aceea, care mi-a fost însă respinsă nemotivat”, spunea în luna mai Ciprian Taşcău, anunţânt totodată că a sesizat DNA-ul pentru cele petrecute. “Am făcut şi o acţiune în instanţă pe contencios administrativ”, declara atunci Taşcău.
Şi aşa a şi făcut, deşi la momentul respectiv primarul condamnat Florin Pavel ţinea partea comisiei de concurs.
După două termene de judecată, pe 1 septembrie, o instanţă a Tribunalului Gorj îi dădea dreptate lui Taşcău astfel: “Admite contestaţia. În baza art. 71 din HG nr. 611/2008, Constată nulitatea concursului de ocupare a funcţiei publice vacante de consilier juridic, gradul profesional asistent, organizat de Primăria Peştişani şi publicat în Monitorul Oficial al României, partea a III-a, nr. 240 din 16.03.2015”.
Sentinţa nu este definitivă putând fi atacată cu recurs.

Noul jurist, slab pregătit!
De altfel, consilierii locali s-au plâns, în ultimul timp, de pregătirea slabă a noului jurist, care are astfel zilele numărate în funcţie. Cu toate acestea, cel promovat incorect pe post va proteja încă legalitatea într-o instituţie condusă de un primar cu probleme juridice.
Anamaria Stoica

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here