Artiști israelieni, prezenți în tabăra de pictură de la Târgu-Jiu

503

Evenimentul cultural, aflat în pregătire la Târgu-Jiu și Cărbunești, va oferi în acest an publicului local, și nu numai, o imagine multiplă asupra lumii contemporane recepționată în orizonturi diferite ale creației.
Poezia și artele vizuale sunt prezente prin intermediul unor structuri acreditate, devenite aproape tradiții ale Gorjului; am numit Festivalul International de Literatură „Tudor Arghezi” și Tabăra de pictură și fotografie cu aceeași participare internațională.
Premiera absolută o reprezintă cei șase artiști din Israel al căror palmares impresionant recomandă și incită cunoașterea universului personal. Deschiderea către ceea ce creația lor vastă oferă – și ne referim la fiecare în parte – aduce nu doar o simplă informație, ci chiar prezența unei lumi speciale alcătuită dintr-un melanj cultural Orient/Occident, care, din nefericire rămâne încă puțin cunoscut în ambianța națională românească.
Notăm câteva din reflecțiile cunoscutului poet, prozator și traducator Adrian Grauenfels, născut în România și stabilit în Israel, (precum și câțiva dintre artiștii prezenți la Târgu-Jiu), fin analist al artelor contemporane israelite:
„Israelul de după 1990 se angajează în promovarea economiei de consum, cultura devine consumistă, televiziunea este livrată prin cabluri şi canale comerciale, molurile prosperă, puţini indivizi se îmbogăţesc peste noapte pe când starea economică a clasei de mijloc este grav erodată. Tipicul acestor ani este găsit în instalaţii spectaculoase. Tineri artişti sau studenţi aduc pe scenă instalaţii ambiţioase, de mari proporţii care demonstrează că arta poate fi plasată în cele mai ostile ambianţe ca de pildă gări, aeroport, mall, spaţii marcate de vastitate şi indiferenţă.”
Așteptând cu interes participarea artiștilor anunțați prezentăm fragmente din CV-urile personale și reproduceri după lucrările acestora, adică: Hana Barak Angel, Ted Barr, Alex Kremer, Liliana Galor, Mira Maylor, Liliana Orbach.
Alice Dinculescu – critic de artă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here