Atitudini – Bătaie de joc nepermisă în cazul Muzeului C. Brâncuşi!

495

Nu cu multă vreme în urmă, bucurându-mă de votarea Legii care consfinţea adoptarea Zilei Naţionale “Constantin Brâncuşi”, începând cu 19 februarie 2016, ziua de naştere a Titanului de la Hobiţa şi aniversarea, totodată, a 140 de ani de când Costăin al lui Brâncuşi a văzut lumina zilei, mi-am exprimat şi unele îndoieli. Mai ales în legătură cu o altă lege ce consfinţea crearea la Târgu Jiu a Muzeului Naţional C. Brâncuşi. Din păcate, iată că am avut dreptate.

Uite Muzeul Brâncuşi, nu e Muzeul!
Acea lege lăsa să se înţeleagă că Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” va fi construit de către Ministerul Culturii şi va fi în administraţia Consiliului Judeţean Gorj. Numai că, între timp, legea votată în unanimitate de Camera Deputaţilor e dată uitării de noul Guvern Cioloş, care nu prevede cheltuieli bugetare pentru atât de necesarul obiectiv chiar de importanţă naţională. Culturală, artistică şi cu mare impact în domeniul turismului, acţiunea de creare a promisului Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi” a rămas, deocamdată, în seama autorităţilor judeţene. Iar consilierii judeţeni unul trage cea şi altul hăis.

Ziua Naţională Brâncuşi, la 140 de ani de la naştere
La Muzeul Naţional „C. Brâncuşi” – muzeu care nu există – turiştii ar putea vedea lucrările marelui creator al sculpturii moderne universale într-un tur virtual, dar şi documente şi diferite mărturii despre personalitatea şi viaţa Sculptorului Nepereche. Începând cu 2016, cum spuneam, data de 19 februarie – ziua de naştere a Sculptorului – va fi zi de sărbătoare Naţională Brâncuşi. Tot atunci se împlinesc 140 de ani de la naşterea Titanului de la Hobiţa.

Casa Gănescu, cu casa Ceauşescu!
Motivele neînţelegerilor dintre consilierii judeţeni şi autorităţi sunt de-a dreptul puerile şi de neacceptat. Una din propunerile amenajării unui asemenea muzeu, în condiţiile în care nu mai este nici timp şi nici bani – care-ar fi putut fi de la Buget şi din surse extrabugetare, fonduri europene sau contribuţii private din donaţii – îi aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Şi ar fi vorba de Casa Gănescu. Casă care a fost modernizată şi amenajată, ce-i drept, casă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, la Târgu-Jiu. Aici sunt doar trei camere de protocol ale Consiliului Judeţean Gorj, iar în rest sunt expuse în special tablouri ale pictorilor din Gorj şi din Oltenia.

Ceauşescu, mai mult pentru Brâncuşi decât impostorii de azi!
De-a dreptul bezmetici par a fi şi consilierii judeţeni, dar şi nişte culturnici mai mici sau mai mari. Dacă un referent al Muzeului de Artă din Târgu-Jiu, cum este Carmen Şocu, pretinde că: „Iniţial, clădirea a fost construită cu destinaţia de Casă de oaspeţi pentru Ceauşescu, iar în 1993 a devenit Secţie a Muzeului Judeţean în această clădire. Nu văd, în momentul de faţă în ce clădire ar putea fi mutată această Secţie!” Mai pe înţeles, ea nu-i de acord cu găsirea unui loc pentru Muzeul Naţional Brâncuşi. Ca să nu mai vorbim de lipsa ei de informaţii exacte. Casa a fost de la începuturi Casa Gănescu, încă de pe vremea când Nicolae Ceauşescu nu ajunsese nici măcar în Lagărul de deţinuţi politici de la Târgu Jiu, darămite să fi ajuns ceea ce a ajuns mai târziu în istoria, cu bune şi cu rele a României!
Se mai vehiculează că, vezi Doamne, consilierii judeţeni ai Opoziţiei – care opoziţie?! -, vehement şi vocal fiind demagogul Dan Vâlceanu, copreşedinte al PNL(de fapt, din partea PDL!!!). Numitul Dan Vâlceanu se dă cocoş: „Niciodată, nici gorjenii şi nici un român n-ar fi de acord să îl duci pe Constantin Brâncuşi în casa lui Nicolae Ceauşescu”. Nimic mai fals. Am lămurit situaţia. Casa nu i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Executat la Târgovişte pe 25 decembrie 1989, dar un mare admirator al lui Constantin Brâncuşi şi, desigur, al lui Tudor Arghezi. Nicolae Ceauşescu a organizat din dispoziţia sa primul Simpozion Internaţional Constantin Brâncuşi, în primăvara anului 1967, la zece ani de la trecerea la cele veşnice în Paris, departe de ţară, a celui care a fost, este şi rămâne cel mai celebru în lume dintre români!

Dan Vâlceanu în Opoziţie doar cu Brâncuşi
Presupuşii consilieri judeţeni ai unei Opoziţii care „nu se există”, în frunte cu Dan Vâlceanu (PDL, via PDL), se opun propunerii preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, doar din prostie. Desigur, Brâncuşi a locuit într-o casă monument istoric, în care marele Sculptor a locuit un an – 1937. Rămâne de discutat, iar disputa va fi arbitrată de Ministerul Culturii. De-i fi una, de-o fi alta, ce e scris şi pentru noi, cum spune Poetul, important ar fi să se ia o decizie cât mai rapidă. Altfel, timpul trece şi, mai ales, nu iartă ifosele unor consilieri judeţeni de tot râsul.
ION PREDOŞANU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here