Bibliotecari din toată ţara, reuniţi la Târgu-Jiu

547

Municipiul Târgu-Jiu găzduieşte în perioada 9 – 11 octombrie cea de-a XXV-a Conferinţă Naţională a ANBPR BiblioNEXT, organizată de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj şi  Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Deschiderea oficială a Conferinţei a avut loc joi, în restaurantul de pe Insuliţă, la eveniment participând circa 200 de bibliotecari, invitaţi din ţară şi din străinătate, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene.

Anul acesta este unul foarte important pentru bibliotecarii gorjeni. Este anul în care Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj sărbătoreşte 80 de ani de la înfiinţare, 80 ani de lectură publică. „Este un moment important din viaţa bibliotecarilor gorjeni. Este anul în care Biblioteca noastră sărbătoreşte 80 de ani de lectură publică. Organizarea Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România reprezintă pentru colegii mei omagiul pe care îl pot aduce fondatorului bibliotecii noastre – Alexandru Tell, nepotul generalului paşoptist Christian Tell”, a declarat Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”. Tema Conferinţei – „Bibliotecile publice – motorul dezvoltării durabile a comunităţii” –, nu a fost aleasă întâmplător, spun reprezentanţii Bibliotecii, ci tocmai pentru a sublinia relaţiile strânse ce s-au legat între biblioteci şi comunităţile pe care le deservesc.

congres ANBPR (2)„Am ales această temă pentru conferinţa de toamnă a ANBPR, adică „Bibliotecile publice – motorul dezvoltării durabile a comunităţii”, pentru că de-a lungul timpului am constatat că între biblioteci şi comunităţile pe care acestea le deservesc se leagă nişte strânse relaţii, aproape simbiotice. Aş putea spune că bibliotecile publice sunt motoarele comunităţii iar comunităţile combustibilul care le pune în mişcare. Rezultatul este unul spectaculos, fiecare dintre noi avem, atâta vreme cât bibliotecile există în viaţa lor, comunităţi mult mai bine informate, comunităţi dezvoltate”, a mai spus Olimpia Bratu. La deschiderea Conferinţei au luat cuvântul subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca, Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Dragoş Adrian Neagu, preşedintele ANBPR, Paul-Andre Baran, directorul Programului Biblionext, Gheorghe Cârstea, primarul comunei Hurezani şi totodată reprezentantul Asociaţiei Comunelor din România, Claudia Şerbănuţă, managerul Bibliotecii Naţionale a României şi Adina Andriţoiu, preşedintele Asociaţiei „Filobris – Prietenii Bibliotecii”. „Mă bucură să văd că Biblioteca Judeţeană a devenit o instituţie care într-adevăr se poate constitui oricând într-un etalon pentru tot ceea ce înseamnă educarea şi educaţia cetăţenilor din judeţul Gorj. Este o instituţie care a crescut în timp, este o instituţie care, graţie actualului manager, doamna Olimpia Bratu, a reuşit să se implice într-o mulţime de proiecte, pe diferite paliere, dovedindu-se astfel că dacă vrei într-adevăr şi dacă eşti aproape de carte, poţi să faci exact ceea ce trebuie să faci pentru comunitate: să încerci să-i aduci pe oameni la bibliotecă, să încerci să-i aduci în mijlocul cărţilor şi să reuşeşti să-i convingi să răsfoiască minunatele file ale unei cărţi”, a declarat Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

congres ANBPR (1)Două zile de dezbateri şi ateliere
În programul Conferinţei au fost incluse dezbateri în plen dedicate prezentării proiectelor şi profesionişti-lor din bibliotecile judeţene, grupate sub titlul „BiblioNEXT – Biblioteci în acţiune!”, precum şi bibliotecilor din mediul mic urban şi rural, „Lumea construită de bibliotecari”. De asemenea, agenda Conferinţei cuprinde şi o serie de ateliere de lucru susţinute de profesionişti din biblioteci şi din afara lor: „Creatorii de oferte”, „Miza pe inovaţie”, „Dezvoltatorii de vise” şi „Provoacă imposibilul!”. În program au mai fost incluse o vizită a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, dar şi o excursie documentară la Hobiţa, Biblioteca Comunală Muşeteşti şi Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here