Conferință despre Ziua mondială a biodiversității

415

La 22 mai, întreaga lume sărbătorește Ziua mondială a biodiversității, prilej de a evidenția variabilitaea vieții pe pământ și de a conștientiza răspunderea tuturor oamenilor pentru cunoașterea valorilor variabilității, conservarea și protejarea acesteia. Cu acest prilej, Universitatea «Constantin Brâncuși» din Tg. Jiu a fost gazda unei interesante conferințe susținute de către dl. prof. univ. dr. Gheorghe Gămăneci și dl. șef de lucrări dr. ing. Cătălin Emil Șchiopu, la care au participat elevi și studenți, cadre didactice și specialiști în acest domeniu interesant de activitate.
În alocuțiunea sa, dl. Gheorghe Gămăneci a făcut o prezentare generală a unor aspecte privind importanța acestei zile, arătând că biodiversitatea este sărbătorită în toate statele lumii, încă din anul 1993, ca urmare a Hotărârii Adunării Generale a ONU, din data de 29 decembrie, iar din anul 2000, data a fost schimbată în ziua de 22 mai.
Dacă vorbim de marcarea biodiversității la nivel european, e firesc să abordăm această temă și la nivelul României, mai ales că este o mândrie că țara noastră este printre puținele din lume care se bucură de o bogată variabilitate a formelor de viață. Acest lucru înseamnă că putem vorbi de un adevărat «amfiteatru natural» care se cheamă România, începând de la cei 2.544 m ai Vârfului «Moldoveanul» și până la Delta Dunării. Din cele 11 regiuni bio-geografice la nivelul Terrei, nouă la nivel european, țara noastră dispune de şase regiuni, începând cu cea continentală și continuând cu cea getică, panonică, pontică și alpină.
Un loc aparte în acest areal al biodiversității îl ocupă Delta Dunării, considerată a treia unitate a biosferei, care se situează, ca diversitate, după Bariera de Corali și Arhipelagul Galapagos, delta noastră constituind un model natural cu 33 de ecosisteme, cu o variabilitate faunistică și floristică inegalabilă, mai ales în domeniul păsărilor, ca să nu mai vorbim că avem 1.750 ha de stuf, cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume.
Bine documentat și ancorat în problematica actuală a biodiversității, dl. Gheorghe Gămăneci a reiterat faptul că acest minunat patrimoniu al umanității, în care se cumulează natura și patrimonial cultural, constituie o zestre care trebuie păstrată și transmisă generațiilor viitoare, în pofida faptului că omul a căutat și încă mai caută să smulgă foarte mult din ecosistemul natural, pentru a-și spori confortul și gradul de civilizație în detrimentul biodiversității, fiindcă ne îngrijorează sacrificarea și extincția unui număr mare de specii de plante și animale, cele mai afectate fiind mamiferele, păsările, datorită deteriorării habitatului în care acestea se află de sute de ani. Defrișarea masivă a pădurilor, schimbările climatice, explozia demografică sunt doar câteva dintre cauzele afectării biodiversității, ceea ce înseamnă că se produce un dezechilibru care afectează însăși existența Terrei. Marșând pe ideea că biodiversitatea este suportul existențial al vieții, dl. Gheorghe Gămăneci a ținut să sublinieze faptul că Gorjul este printre primele cinci județe din țară în ceea ce privește suprafața ariilor protejate. În încheierea conferinței, dl Emil Șchiopu a vorbit despre «Taxidermie – între artă și știință», despre importanța ei în conservarea biodiversității, după care a urmat vizionarea unei interesante expoziții cu exemplare din arealul Gorjului!
G.VASILE     

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here