După douăzeci de ani, iată că s-a deschis din nou catalogul!

1087

La zi de sărbătoare a revederii şi a depănării amintirilor, Liceul Tehnologic Ţicleni, la iniţiativa tânărului şi talentatului său director, profesor, Mihai Istrate, ca într-o familie de dascăli dăruiţi profesiei, s-a întâmplat ca sâmbătă, 2 septembrie 2017, printr-o minune a împlinirii faptelor de viaţă, colectivul didactic al unităţii de învăţământ să-şi mobilizeze resursele în preajma începerii noului an şcolar, pentru a se deschide catalogul şi a se face prezenţa absolvenţilor din anul şcolar 1996-1997, atâţia câţi au putut să răspundă «prezent», la «strigarea» diriginţilor din cele trei clase de foşti elevi, prezenţi, de această dată, împreună cu soţii sau cu soţiile lor, unii, chiar cu copiii lor!

“Astăzi, trăim cu toţi o mare bucurie a revederii după două decenii”
Festivitatea s-a deschis prin păstrarea unui moment de reculegere în memoria dirigintelui clasei a XII-a A, distinsul şi remarcabilul profesor, Alexandru Ionescu, prezenţa «elevilor»fiind făcută de către doamna Rodica Ionescu, soţia defunctului dascăl, cea care nu şi-a putut stăpâni lacrimile de emoţie, dar, a ţinut să menţioneze faptul că  printre cei mai valoroşi elevi ai acelei clase era chiar actualul director al şcolii, prof. dr. Mihai Istrate, cel care spunea încă de la bun început, cu o vădită emoţie în glas: “Pentru mine, cred că este o sărbătoare la care nu-mi pot stăpâni emoţiile, dar, astăzi, trăim cu toţi o mare bucurie a revederii după două decenii! De asemenea, mă bucur că am acum lângă mine, cei doi părinţi, că toţi suntem sănătoşi, iar acest lucru e cel mai important”! La aceeaşi clasă a XII-a A, deci, foştii colegi ai directorului liceului, au mai răspuns prezent, printre alţii: Băhnăreanu Lăcrămioara, Militaru Ionela, Năstase Simona, Şchiopu Ramona, care au mărturisit cu sinceritate că păstrează în suflet o amintire frumoasă a celor patru ani petrecuţi în acest liceu. La rândul său, d-l prof. ing. Dumitru Florescu, dirigintele Clasei a XII-a B, a făcut aprecieri pozitive la adresa şcolii, arătând că: “Suntem o echipă «sudată», iar azi, văd că au venit la întâlnire, tot aceia care veneau şi la şcoală! Sunt mândru de calitatea de diriginte pe care am avut-o atunci, pentru că în clasa mea, am avut mulţi tineri educaţi în spiritul muncii! Cea mai importantă problemă în viaţa unui om este educaţia, un domeniu în care trebuie făcută şi cea mai mare investiţie” a subliniat domnia sa! Au răspuns prezent şi câţiva absolvenţi ai clasei sale, printre care îi amintim pe: Chiriţă Claudia, Otărăşanu Nicoleta, Petcu Ion şi alţii, care au vorbit despre familiile lor, despre reuşitele sau mai puţin reuşitele realizări profesionale, pe fondul unor căutări ale destinului, în ţară şi în afara ţării.

Datoria de a le transmite elevilor şi acele cunoştinţe care sunt necesare pentru a fi «oameni» în societate
La clasa a XII-a C, unde a fost diriginte subsemnatul, pot spune că eforturile elevilor şi sacrificiile părinţilor lor s-au împletit armonios cu preocupările cadrelor didactice şi cu datoria de a le transmite elevilor şi acele cunoştinţe care sunt necesare pentru a fi «oameni» în societate, mai ales că o astfel de întâlnire poate oferi cel puţin două tipuri de revelaţii: mai întâi revelaţia amintirilor legate de acei ani care nu se pot uita prea uşor, iar, în al doilea rând, revelaţia că prin ceea ce suntem astăzi, reprezentăm chintesenţa a ceea ce s-a acumulat în anii de liceu, iar pentru unii, mai târziu, în anii de facultate. Din clasa aceea de tineri ambiţioşi, au răspuns «prezent» doar câţiva oameni maturi, dintre care îi amintesc pe: Coman Viorica, Popescu Mariana Daniela, Filipescu Constantin Adrian, Rotaru Aida  Daniela, aceasta din urmă venind tocmai din Italia, de la Milano, împreună cu soţul italian şi cu cei doi «îngeraşi» care vorbeau atât de frumos limba lui Cezar şi a Sf. Apostol Petru, dar, lucrul cel mai surprinzător pentru mine a fost acela că Aida Rotaru, a ţinut cu tot dinadinsul să-mi spună că ştie şi acum definiţia logicii, pe care mi-a redat-o întocmai: «Logica este ştiinţa care studiază formele gândirii corecte şi legile sau principiile generale pe baza cărora noi stabilim corectitudinea gândirii»! Pentru mine, ca dascăl, aceasta a fost revelaţia zilei! În intervenţiile domniilor lor, unele cadre didactice printre care amintesc pe domnii: prof. Constantin Şofei, primul director al liceului din Ţicleni, reputatul cadru didactic şi apreciat condeier, prof. Constantin Ungureanu, prof. Marcel Istrate, de mulţi ani «calificat» în rolul de lider de sindicat, prof. Elena Rovenţa şi prof. Constantin Rovenţa, prof. Ana Păcurar Michitiuc şi maistrul Ion Bărbuţi, aceştia, încântând auditoriul cu versuri inspirate şi cu unele glume pline de «miez» şi de savoare! Întâlnirea s-a desfăşurat până seara târziu, cu o masă bine pregătită, partea artistică fiind asigurată de mici dansatori îmbrăcaţi în costume populare, în asistenţa muzicală a cunoscutului Nelu Munteanu, adevărat manager şi nume consacrat în Oraşul Ţicleni. În concluzie, sărbătoarea revederii şi a derulării amintirilor de la Liceul din Ţicleni a constituit un minunat prilej, ca după douăzeci de ani, să fie răsfoite cu emoţie filele cataloagelor şcolii, dar şi ale catalogului vieţii!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here