Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Simpozionul național: «1989 – ADEVĂR ȘI MANIPULARE», cu Generalul Iulian Vlad sau «misterul» cel mare

551

«Adevărul» care s-a rostit abia pe șoptite în ultimul sfert de veac acreditează o veritabilă strategie a «manipulării»
Așa cum am promis, vom detalia în cea de-a treia parte a Simpozionului național: «1989 – ADEVĂR ȘI MANIPULARE», desfășurat în ziua de 29 octombrie 2015 la Universitatea «Constantin Brâncuși» din Târgu-Jiu, miezul intervențiilor și al luărilor de cuvânt, văzute prin percepția «de sine» a unor «voci» ale căror glasuri încă se mai aud, pentru a nuanța o serie de abordări care pornesc de la întrebarea legitimă pe care și-o pune fiecare dintre noi: în ce măsură «adevărul» care s-a rostit abia pe șoptite în ultimul sfert de veac, pe fondul derulării unor evenimente dramatice, acreditează o veritabilă strategie a «manipulării» menită să păstreze nealterate anumite «cutume» ale discuțiilor care se poartă în continuare «în societatea de la colțul străzii» («in the street corner society»), cum o numea William Foote White, poate și pentru a confirma, în felul acesta, ipoteza sociologului american George Herbert Mead, potrivit căreia indivizii dezvoltă conștiința implicării în evenimentele concrete ale unui moment crucial din istorie, ajungând uneori să se vadă pe ei înșiși, așa cum îi văd alții pe ei, cu scopul de a le transmite generațiilor viitoare, doar pe criterii științifice, chiar și percepția «de sine» a normelor și valorilor abstracte pe care se întemeiază societatea în ansamblul ei.

“Prin natura funcției din 1989, am fost plasat în «epicentrul» evenimentelor”
Chiar din debutul simpozionului, D-l prof. univ. dr. Adrian Gorun a subliniat necesitatea de “a restitui adevărul prin recursul la situația prezentă”, provocându-l pe fostul șef al Departamentului Securității Statului, din 1987 până în 1989, prin întrebarea: «de ce au fost exluși din CFSN-ul inițial generalii Iulian Vlad și Ștefan Gușe?», la care invitatul «de marcă» a replicat cu diplomație: “Problematica pusă în discuție este vastă! Sunt emoționat pentru onoarea de a participa la o întrunire academică de un asemenea nivel! După 26 de ani de tăcere(sic!!) impusă, am, iată, o ieșire în public! Din cei 25 de ani de pedeapsă, am făcut patru ani la Jilava, iar prin natura funcției din 1989, am fost plasat în «epicentrul» evenimentelor. Desigur, nu suntem singurii depozitari ai adevărului(sic??!!)! În ceea ce mă privește, ca să răspund la întrebare, prezint esența răspunsului: atât generalul Gușe, căruia îi suntem datori, cât și subsemnatul, nu făceam parte din «cupolă» sau «conspirație»! În zilele acelea, ne-am făcut datoria, de pe funcțiile pe care le aveam! Puterea armată era în mâinile noastre, dar, noi nu am făcut parte din grupul «emanații puterii»! Era vărsare de sânge, dacă între armată și securitate ar fi izbucnit un conflict, iar diversiunea a jucat rolul cel mai mare(sic!!). Spre cinstea sa, generalul Gușe a făcut față situației de atunci și pot spune că aceia care au beneficiat de putere s-au adunat în grup compact!

“Unii spun că Generalul Vlad a trădat, dar eu am fost devotat jurământului față de țară”
Instituția pe care am reprezentat-o a oferit lui Ceaușescu «informații curente», iar atunci Piața Palatului a devenit o «Agora», când era evident că Ceaușescu nu mai putea rezista, în pofida faptului că toate unitățile noastre erau înarmate și pregătite ca pentru «război»! Vedeți, sunt dascăl la meseria mea de bază și nu puteam da ordin să se tragă în oameni, iar în dimineața de 22 decembrie 1989, ora 8,00, i-am chemat la ordin pe cei doi șefi de stat major și le-am ordonat să se retragă din dispozitiv în unitate! Ceaușescu nu a spus nimănui că pleacă și unde pleacă, iar fuga lui a fost facilitată de Victor Atanasie Stănculescu. Rar mi-a fost dat să întâlnesc un om cu o asemenea memorie! Soții Ceaușescu au țipat de pe acoperișul Comitetului Central și au cerut să se tragă în manifestanți, dar, nu era posibil să facem un carnagiu! Unii spun că Generalul Vlad a trădat, dar eu am fost devotat jurământului față de țară! A nu se trage în mulțime a fost convingerea mea de o viață”! La întrebarea moderatorului simpozionului în legătură cu momentul în care generalul Vlad a aflat că soții Ceaușescu au fost arestați, domnia sa a răspuns prompt: “Aveam ofițeri în jurul lui Ceaușescu”!

“L-am văzut pe Milea, care nu mai semăna ca om”
“În legătură cu Generalul Vasile Milea, iată ce s-a întâmplat cu el, a continuat Iulian Vlad! Sunt dator să vă spun că am avut relații strânse, deschise, iar în după-amiaza de 21 decembrie a fost trimis ca să «liniștească» lucrurile în Capitală. Adjunctul lui era Generalul Hortopan, de aici din Gorj! În noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, mă întrebam cu Milea, ce trebuie să facem? Milea mi-a spus: «Dragul meu, nu mai sunt capabil de nimic! Nu știu dacă eu mai port vina pentru ceea ce se va alege din România după decembrie 1989»! În dimineața de 22 decembrie, Generalul Milea mi-a zis: Fotografie0381_001«Tovarășe Vlad, vă rog să întâlniți soția mea și fata, și să le spuneți că n-am fost un criminal»! Era un om sensibil și blând, dar era literalmente prăbușit, când, la ora 9,00 trebuia să fim prezenți în «săliță» la ședința Comitetului Politic Executiv. L-am văzut pe Milea, care nu mai semăna ca om! Ceaușescu ne străpungea cu privirea din ușă, când a spus: «Milea, ți-am dat ordin să aduci armata! Pleci imediat la trupe și iei măsuri»! Cât timp îi vorbea Ceaușescu, Milea mă ținea de braț, iar înainte de a pleca, m-a strâns puternic de braț, A cerut un pistol de la un căpitan și cred că s-a împușcat în inimă! E în mentalitatea noastră să credem mai ușor lucrurile care ies din normal! Milea a fost un executant fidel al ordinelor comandantului! A fost chemat Generalul Victor Stănculescu să-i ia locul lui Milea”! În acest moment, moderatorul simpozionului, d-l prof. univ. dr. Adrian Gorun a intervenit și a accentuat faptul că Nicolae Ceaușescu a avut ferma convingere că Victor Stănculescu îl va salva, mai ales că puterea autoinstalată la București și constituită din «emanați» suferea de un «ecart» de constituționalitate! La această precizare punctuală, am putea spune, Generalul Iulian Vlad a evitat să mai răspundă!

“Era o «revoluție de import», iar eu eram unul dintre cei informați”
La rândul său, colonelul în rezervă, Filip Teodorescu, fostul șef al Contraspionajului românesc, personajul care a avut percepția din interior a evenimentelor și cu o reprezentare exactă a acestora, aflat printre invitații de prestigiu ai simpozionului de la Fotografie0385Târgu-Jiu, a răspuns mai pe ocolite la întrebarea moderatorului, d-l prof. univ. dr. Adrian Gorun, când a fost rugat să spună, ce știe despre implicarea KGB-ului în acele evenimente, arătând, mai întâi, că: “Evenimentele de la Timișoara nu au fost declanșate datorită lui Tokes! Generalul Iulian Vlad m-a însărcinat să «îndrum» informațiile din Județul Timiș! Tokes era în categoria trădătorilor de țară! Era colaborator al serviciului de informații maghiar. Știam ceea ce se pregătește! Era o «revoluție de import», iar eu eram unul dintre cei informați! A fost o revoluție «spontană», dar «pregătită»! Pot spune că un personaj important la vremea respectivă era vizat ca un agent al unei puteri străine(sic??). Șeful CIA de la București era omul rușilor! A dezinformat despre situația de la București, în favoarea rușilor! Munca de contrainformații nu e atât de simplă! Spion în uniformă, nu se poate! Am fost cu Generalul Emil Macri la Brașov! Iliescu m-a întrebat, ce părere am despre atitudinea Generalului Iulian Vlad, din decembrie 1989! Cred că au trecut suficienți ani, ca să mai păstrăm «mizerii sub preș»! Serviciul Național de Informații n-a făcut reprimare, ci, și-a făcut doar datoria”, a ținut să arate d-l colonel Filip Teodorescu!
În câteva cuvinte, d-l General Vasile Mălureanu, vicepreședinte de Onoare al Asociației Rezerviștilor din SRI, fost Șef al Diviziunii «Apărarea Constituției» a ținut să sublinieze că în decembrie 1989 “deturnarea acțiunilor populare s-a făcut din exterior, iar din 22 decembrie 1989, ora 13,00 a început «puciul militar». În aceeași zi, de la ora 16,00 începe etapa «loviturii de stat», preluată de un grup politic, moment în care se poate vorbi de un «vid» de constituționalitate!
În încheiere, amânăm pentru o altă zi expunerea Generalului Dan Voinea, cu mențiunea că el contrazice spusele Generalului Vlad în legătură cu «cazul Milea» și chiar aduce unele lucruri extrem de interesante despre «judecata» de la Târgoviște! Poate vom reveni și cu un interviu cu Domnul General, Dan Voinea!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here