Elevi și profesori de la Liceul Tehnologic Baia de Fier în Gunzburg, Germania Parteneriat strategic Erasmus+ acțiunea cheie 2 ”Liberté – je t’aime” 2016-1-DE03-KA219-022919_2

836

Liceul Tehnologic Baia de Fier implementează Parteneriatul Strategic K219 cu titlul ”Liberté – je t’aime” (”Libertate te iubesc!”), având numărul de referință 2016-1-DE03-KA219-022919_2. Proiectul se desfășoară în perioada 01.09.2016 – 31.08.2018 și este finanțat cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul Erasmus+.
Parteneri în acest proiect sunt: România, Germania, Grecia, Italia. Limba de lucru a proiectului este limba franceză.
Grupul țintă al acestui proiect îl constituie elevii cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani.
Grație acestui proiect tinerii vor putea să-și amelioreze competențele de bază în diverse domneii: jurnalism, juridic, literar. Textele scrise de aceștia vor deveni articole de presă sau vor facilita răspunsul la întrebările acestora referitoare la libertatea de exprimare a tinerilor și protejarea drepturilor acestora.
Obiectivul general al proiectului este de a încuraja tinerii să se afirme și să apere libertatea tuturor așa cum este exprimată în Declarația Drepturilor Omului.
– sensibilizarea și încurajarea tinerilor și a comunităților în care își desfășoară activitatea, astfel încât libertățile fundamentale ale tuturor sunt respectate. Rolul profesorului este de a-i sprijini în îndeplinirea acestor sarcini prin asigurarea accesului la texte juridice și scrieri ale unor scriitori și să-i încurajeze să ia măsuri, prin expresia verbală și artistică, pentru a-și apăra drepturile și libertățile.
Cea de-a doua reuniune de formare și învățare a avut loc între 15-19 mai 2017, la Gunzburg, Germania. La această reuniune s-a deplasat Doamna Radescu Maria-profesor responsabil proiect și Doamna Turbăceanu Dana Simona, director adjunct- membru în echipa de proiect. De asemenea, la reuniune, s-a deplasat un număr de șase elevi: Ciortea Lorena Maria, Panduru Elena Lorena, Mihuțescu Maria Monica, Panduru Constantin Marius, Zaharia Eduard Gheorghe și Turbăceanu Ovidiu Dumitru. Obiectivul general al acestei reuniuni de formare și învățare a fost libertatea de opinie și libertatea presei. Duminică seara, a avut loc primirea în familii a elevilor din fiecare țară de către partenerii lor din Germania, cazarea profesorilor la hotel. Prima zi de lucru a debutat cu întâlnirea dintre partenerii din celelalte țări, vizitarea școlii, cuvântul de bun-venit al directorului școlii. Fiecare echipă și-a prezentat membrii –profesori și elevi. S-a făcut un bilanț al activităților derulate în fiecare școală în perioada dintre reuniunea din Grecia și reuniunea din Germania. A avut loc întâlnirea cu un jurnalist german. Acesta le-a vorbit elevilor despre libertatea de exprimare și despre libertatea presei în Germania. Toți elevii i-au adresat apoi, întrebări referitoare la acest subiect. Au primit răspunsuri, au făcut asemănări, comparații. Comunicarea cu jurnalistul s-a făcut în limba engleză. Elevii și profesorii au participat la două ore de curs. După amiază elevii s-au reunit în curtea școlii și au desfășurat activități distractive, educative.
Zilele următoare au fost pline de surprize: s-au desfășurat ateliere de lucru, au cântat și au dansat împreună cu partenerii, s-au relaxat în parcul Legoland, au vizitat orașul Ulm și Augsburg. Toate aceste activități au avut un impact pozitiv asupra elevilor școlii noastre.
S-a făcut evaluarea activității de formare și învățare din Germania prin completarea unor chestionare, am schimbat impresii, am făcut comparații (diferențe și asemănări), am punctat schimbul de bune practici realizat cu ocazia acestei reuniuni. Au fost împărțite certificatele de participare. Reuniunea s-a încheiat cu o vizită ghidată în orașul Ulm, un oraș minunat, cu o istorie fascinantă.
A fost o reuniune fructuoasă care și-a realizat obiectivul propus.
Responsabil proiect, Radescu Maria Director, Cetina Ileana

Acest proiect este finanţat cu susținere din partea UE prin Programul Erasmus+ . Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar UE nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here