Eveniment cultural-artistic la Brădiceni şi Peştişani – Gong final, cu premii şi muzică folk, al Serilor la Brădiceni, ediţia a XIX-a 2015

633

Şi în condiţii de criză, târâş-grăpiş, Atelierul Naţional de Poezie „Serile la Brădiceni”, ediţia a XIX-a, 7-8 septembrie 2015, şi-a tras ieri cortina. Cum amplul program merită mai multă atenţie decât în spaţiul ce-l avem azi în acest colţişor al Gorjeanului – cotidianul dumneavoastră de suflet.

Slujbă şi lansarea Monografiei comunei Peştişani
Asupra primei zile, a lansărilor de carte şi reviste literare, a expoziţiei de grafică pentru carte a artistului Bogdan Epure, a şedinţei Cenaclului „Columna” şi a serii de muzică şi poezie din Sala „Titu Rădoi” a CJCPCT Gorj continuată de o alta la fel organizată de Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi Hotelul Gorj nu se cade să mai scriem a treia zi după Scripturi, cum se spune. Era luni, după duminică, şi toate au fost lungi ca-ntr-o zi de sărbătoare. Cu toate că sărbătoarea adevărată urma ieri, pe 8 septembrie, de Ziua Naşterii Fecioarei Maria. Sau Sfânta Mărie Mică, cum mai este cunoscută de tot poporul.
Când, la Biserica cea cu ziduri vechi, de piatră, din Brădiceni, Preotul Paroh Ion Grindeanu a ţinut o slujbă plină de spiritualitate şi însufleţire. Invitat să vorbească despre Biserică, Chestorul de poliţie în rezervă Constantin Codiţă şi-a declinat competenţa. El a prezentat cartea lansată la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, cu o zi mai devreme, la care s-a trudit 15 ani. Este vorba de tomul gros, deşi e numai primul volum, al Monografiei comunei Peştişani. Autorii fiind: Dr. Vasile Arimia, fost Director al Arhivelor Statului, istoric cu renume şi multe alte studii şi cărţi la activ, juristul prof.univ. dr. Moise Bojincă şi Chestorul(r) C. Codiţă, fiu al satului Brădiceni.

Premii peste premii
Au fost atât de numeroase încât ne-ar lua prea mult să le amintim pe toate. Într-un Laudatio, criticul literar Gheorghe Grigurcu i-a făcut un portret laureatului Premiului pentru Critică literară – Daniel Cristea-Enache, care şi el, la rândul său, l-a lăudat pe Gheorghe Grigurcu şi avea şi de ce. Mult mai uşor i-a fost poetului, criticului literar şi universitarului Ion Popescu-Brădiceni să-l prezinte pe scriitorul total Emilian Marcu – poet, prozator, eseist şi critic literar al Convorbirilor literare de la Iaşi.

Poeţii ca poeţii, în Cenaclu ad-hoc
Mult prea obişnuiţi să-şi recite propriile creaţii, poeţii au continuat cu un Cenaclu ad-hoc la Pensiunea „La Moară”, a patronului Alin Fuiorea, la Peştişani. Au recitat poeţii Spiridon Popescu, Eugen Posdărăscu, Decan al unei facultăţi a Universităţii bucureştene „Hyperion”, fost elev al dascălului de pe vremuri care este Viorel Gârbaciu. A recitat Ion Căpruciu din volumul „Aşteptând să înflorească magnolia”, şi el premiat pentru întreaga activitate, fiind între altele vicepreşedinte al Fundaţiei „Serile la Brădiceni” şi mulţi alţii.
Printre recitalurile de poezie a fost ascultat şi aplaudat interpretul de muzică folk Dan Vană. Normal, prozatorul Silviu Doinaş Popescu s-a mulţumit cu un premiu pentru cel mai bun roman al anului şi a ascultat. Neavând ce să recite. Vom reveni.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here