Evenimente culturale marca CJCPCT Gorj – Colocviile Portal MĂIASTRA, Premii şi Diplome de Excelenţă

411

Există destulă dihonie între oamenii de cultură gorjeni, datorită căreia – spre a nu se-mpunge – mulţi dintre ei se evită. Am avut dovada, joia trecută, la Colocviile revistei Portal MĂIASTRA, dar şi vineri la o manifestare unde-a plouat cu Diplome de Excelenţă ca, pe vremuri, la Cântarea României.

Destăinuirile scriitorului Ion Cepoi, director al CJCPCT
În absenţa omului bun la toate – prof.dr. Zenovie Cârlugea -, fondatorul, dar şi aproape unicul realizator al proiectului literar-cultural Portal MĂIASTRA, plecat cu nişte brâncuşiologi să-i însoţească la Craiova, dezbaterea propusă a cam trenat.
Aşezat printre participanţi, scriitorul Ion Cepoi s-a plâns că superba revistă trimestrială apare aproape fără bani. Cu toate că o altă revistă „de autor” – Confesiuni – este finanţată de municipalitate. Ceea ce, probabil, Consiliul Judeţean Gorj face mai cu zgârcenie. La Centrul de creaţie pe care-l conduce, directorul Ion Cepoi mai are şi cinci posturi neocupate. Iar legea nu-i permite să angajeze o altă persoană decât la 7 posturi eliberate. La prezidiu nu a luat loc nimeni, iar participanţii nu s-au prea înghesuit la discuţii. Chit că s-a susţinut inexistenţa unui colectiv de redacţie plătit sau a unuia obştesc care să se întâlnească măcar pentru eleborarea unui sumar. Una peste alta, intenţia revigorării acestei reviste de bibliotecă şi cam fără atitudine lipseşte deocamdată.
Au absentat destui dintre colaboratorii sau autorii ce se văd publicaţi. A le înşirui numele n-ar servi la nimic. La final, a apărut şi poetul Spiridon Popescu, om cu talent poetic şi cu miros fin. Picase exact la ţanc. Abia se turna vin în pahare.

Premii cu şi fără rost, Diplome cu ghiotura
Într-un cadru adecvat, în Sala expoziţională „Florin Isuf”, vineri, de pe la ora 11,00, s-au strâns mult mai mulţi oameni decât la Colocviile Portal MĂIASTRA. Ca la un parastas. Unde s-a ţinut şi un moment de reculegere.
Printre aplauze ori surâsuri amare, au primit Diplome de Excelenţă, ori cum li s-a spus pe un print „ÎNSCRIS DE ONOARE”, precum pe vremuri la defuncta Cântarea României mai mulţi cetăţeni din urbea lui Brâncuşi ori din judeţul Gorj. Doamna Ioana Roşu pentru deosebite contribuţii la promovarea culturii traduiţionale la nivelul localităţii Bărbăteşti şi a Gorjului. Apoi, D-lui Pompiliu Ciolacu, antropolog, pentru finalizarea proiectului MUZEUL CRUCILOR DE GORJ, de la Măceşu, Târgu Cărbuneşti. Pe lângă Diplome de excelenţă, mai pe şest, cei doi au primit şi câte un Premiu în bani – câte 500 de lei.
Dacă distinsa domnă Ioana Roşu chiar îl merita, nu se cunosc motivaţiile în cazul D-lui Pompiliu Ciolacu Senior, muzeul cu pricina fiind inaugurat de vreo patru ori până acum. Oricum, n-ar fi fost rău să-i fie apreciată cu mai mult respect contribuţia scriitorului Viorel Surdoiu la activitatea CJCPCT Gorj. El ar fi avut nevoie de un Premiu, fie el şi de numai 500 de lei, mai mult decât de-o Diplomă după care nu se poate bea nici apă.
Poate cea mai apreciată Diplompă de Excelenţă i-a revenit artistului fotograf Teodor Dădălău pentru spiritul de colaborare şi contribuţia la promovarea culturii populare a Gorjului. Între altele, fie spus, tot lui i se datorează şi înfrăţirea culturală între judeţul Gorj şi regiunea Gabrono, din Bulgaria.Ca să nu mă mai lungesc, au mai avut parte de Diplome de Excelenţă Silvia Ciuburciu, realizator de emisiuni la Acces TV, Gheorghe Porumbel, manager al Ansamblului Artistic „Doina Gorjului”, Ion Predoşanu, jurnalist, şi Daniela Gapşea, realizator şi reporter la Gorj TV.
Nicolae Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here