Exemple de bune practici la şcoala din Leleşti

1723

În perioada 16-23 noiembrie 2017, la Şcoala Gimnazială “Ion Grigoroiu” din Leleşti, s-a desfăşurat proiectul educaţional intitulat “Sunt român!”.
Activitatea închinată UNIRII, desfăşurată de-a lungul unei săptămâni, s-a dorit un preambul al anului 2018, an dedicat Centenarului Unirii, şi a fost iniţiată şi coordonată de doamna înv. Potcovaru Leonora-Georgeta, susţinută nemijlocit de directorul şcolii, prof. Sichitiu Aura -Maria şi primarul comunei, ec. Turcilă Vasile –Laurenţiu. Coordonatoarea proiectului şi-a propus să valorifice, din punct de vedere educativ şi istoric, patrimoniul local, alcătuit din obiectele ce-au aparţinut odinioară Muzeului Satului Leleşti, depozitate temporar în şcoală.
Doamna înv. Nora Potcovaru a dorit să lanseze şi un S.O.S. către colegii dascăli, elevi şi comunitate, atrăgând atenţia că, lumea noastră, a românilor, şi în special, a satelor, se schimbă. Se schimbă prea repede, uluitor de repede, încât nu mai realizăm că mişcarea aceasta continuă ne fură trecutul, trecutul care ne dă identitatea şi ne face români. Nu mai observăm că ultimele generaţii de ţărani autentici, necontestate însemne ale trecutului, sunt pe cale de dispariţie. Nu realizăm că, odată cu ei, dispare o lume, o lume adevărată, românească, lumea de acasă. Elevii, preşcolarii şi cadrele didactice din Leleşti au participat, activ şi cu interes, înţelegând că zestrea culturală locală a oricărui sat românesc, arta populară, reprezintă lumina trecutului, lumină ce se cuvine a fi răspândită şi dusă mai departe, din generaţie în generaţie, pentru a ne păstra identitatea şi a rămâne români. S-a ajuns la concluzia că fiecare sătuc românesc e necesar să aibă un muzeu, pentru că muzeul este o memorie a locurilor în care trăim, o memorie a satului românesc, peste care nu se poate trece, pe care nu se poate călca. Muzeul e arsenalul cel mai puternic cu care un popor îşi apără originea şi identitatea.
Activităţile propuse în cadrul proiectului s-au desfăşurat în următoarea ordine: I. Vizitarea muzeului satului; II. Covoraşul românesc, pictură în forme spontane; III. Vase de lut pictate; IV. Hora Unirii, figurine tricolore în lanţ; V. Harta României, colaj cu hârtie creponată, folosindu-se culorile tricolorului; VI. Ia românească, decorarea unei ii şablon cu diferite motive.
Proiectul educaţional “Sunt Român” s-a încheiat joi, 23 noiembrie, cu o activitate spectaculoasă şi bogată, susţinută de elevii clasei a III-a, îndrumaţi de neobosita şi creativa lor învăţătoare, la care au participat şi dascălii din comunele învecinate, Runcu, Arcani, Peştişani, Stăneşti, aparţinând Cercului Învăţătorilor din această zonă, condus de înv. Giorgi Eleonora, fiică a satului Leleşti. Dascălii au fost întâmpinaţi de Giorgi Daniel, elev în cl. a VIII-a, acesta indeplinindu-şi onorabil, misiunea de ghid-muzeograf. Îmbrăcaţi în minunatul costum popular gorjenesc, învăţătoarea şi elevii au prezentat un program artistic emoţionant şi o lectie demonstrativă, având ca temă ia românească, dând valoare muzeului şi istoriei locale. Cu toţii au înţeles bine, că e nevoie să se asigure înnoirea sacralităţii satului, pentru că „Veşnicia s-a născut la sat.”, iar şcoala, ca și centru de cultură, este datoare să împiedice anihilarea culturii autohtone, pentru a ne asigura identitatea!
Maria Făgaş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here