Exponate ale naturalistului gorjean Aurelian Popescu, la Muzeul Olteniei

686

La Muzeul Olteniei din Craiova, Secţia de Ştiinţele Naturii, s-a deschis în urmă cu două zile expoziţia temporară “Din lumea moluştelor”, în care sunt prezentate peste 140 specii, edificatoare fiind moluştele marine prin formele ciudate ale cochiliilor, fragilitatea şi coloritul lor.

Conform unui comunicat emis de conducerea Muzeului Olteniei, expoziţia are un caracter sistematic, ecologic şi biogeografic fiind structurată mai multe secţiuni: aspecte vizând sistematica şi biologia moluştelor, răspândirea zoogeografică a moluştelor marine, diversitatea moluştelor şi mediul lor de viaţă (gasteropode — terestre, dulcicole, marine bivalve — dulcicole, marine, cefalopode), curiozităţi despre moluştele existente în mările şi oceanele globului.
Astfel, în această perioadă, la Muzeul Olteniei din Bănie pot fi admirate şi exponate donate de naturalistul gorjean, Aurelian Popescu-Gorj, născut pe 23 septembrie 1914, la Târgu-Jiu. Atât în perioada studenţiei, cât şi în zecile de ani dedicate profesiei, Aurelian Popescu-Gorj a colectat un material lepidopterologic extrem de divers, care alături de materialul obţinut prin schimb de la alţi colecţionari din ţară sau din străinătate a stat la baza unei valoroase colecţii, aflate în prezent în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”.
În ceea ce priveşte expoziţia de la Craiova, Patrimoniul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei deţine, pe lângă colecţii de paleontologie, mineralogie, botanică, vertebrate, entomologie şi o colecţie de moluşte autohtone şi exotice constituită pe parcursul mai multor decenii, care cuprinde peste 27.000 exemplare (bivalve, gasteropode, cefalopode) aparţinând la 5.500 specii provenite din achiziţii (colecţia Al. V. Grossu), donaţii ale unor mari naturalişti români: I. P. Licherdopol, A. Vincenz, Dinu Alexandrescu, Aurelian Popescu-Gorj, Mircea Popescu, Alexandrina Negrea, dar şi colectări rezultate în urma activităţii de cercetare a specialiştilor muzeului în diverse zone biogeografice din ţară şi, în special, din Oltenia.
“Fără îndoială, expoziţia se constituie într-o acţiune cultural-educativă pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, cărora încercăm să le trezim interesul pentru cunoaşterea patrimoniului muzeal. «Din lumea moluştelor» se doreşte o invitaţie la cunoaşterea biodiversităţii, la descoperirea frumuseţii şi diversităţii cochiliilor de melci şi scoici din apele dulci şi sărate ale globului, dar şi de pe uscat”, se arată în comunicatul emis de reprezentanţii Muzeului Olteniei din Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here