Expoziţie de arte vizuale dedicată lui Brâncuşi

523

Manifestările ce se derulează, în această săptămână, cu ocazia aniversării a 139 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi, au debutat, luni seara, la Târgu-Jiu cu vernisajul unei expoziţii de arte plastice.

Expoziţia de pictură şi sculptură s-a desfăşurat la Galeriile Municipale de Artă în prezenţa a zeci de persoane iubitoare de artă, dar şi a reprezentanţilor instituţiilor de cultură şi administraţiei publice locale, operele aparţinând strict membrilor filialei judeţene a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP). “Artiştii plastici s-au mobilizat şi am putut organiza o expoziţie cu tot ce au ei mai bun pentru a da satisfacţie iubitorilor de artă şi a sărbători aşa cum se cuvine cei 139 de ani de naşterea lui Constantin Brâncuşi. Nu trebuie uitat faptul că, Brâncuşi a fost sculptor, deci şi artist plastic. Cu această ocazie, am avut bucuria de a face o expoziţie compusă strict din operele membrilor filialei de la Târgu-Jiu a UAP, ea rămânând deschisă publicului pe parcursul a două săptămâni, iar iubitorii de artă pot vedea că noi, artiştii gorjeni, suntem preocupaţi de munca noastră şi dedicaţi celui care a fost Constantin Brâncuşi”, a declarat Vasile Fuiorea, preşedintele UAP Târgu-Jiu.

Manifestările continuă
Expoziţia a fost declarată de organizatori ca fiind una simbolică, ale cărei baze au fost puse de conducerea Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”, în parteneriat cu reprezentanţii judeţeni ai Uniunii Artiştilor Plastici. “Asistăm la vernisajul unei expoziţii de arte vizuale ce se constituie într-un omagiu adus lui Brâncuşi. Acesta a fost primul moment dintr-o serie de manifestări dedicate sculptorului gorjean. Este o expoziţie simbolică, pentru că astfel pictorii şi sculptorii gorjeni fac o trecere spirituală între modernitatea noastră şi Brâncuşi”, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Seria de activităţi dedicate vieţii şi operelor lăsate târgujienilor de sculptorul Constantin Brâncuşi, va continua până duminică. “Am început seria omagială alături de UAP şi de Centrul Brâncuşi prin vernisajul expoziţiei de arte vizuale, de luni seară. Săptămâna aceasta va fi una plină, însă dedicată în întregime vieţii şi operelor lui Constantin Brâncuşi”, a declarat Iulia Vînă, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.
expozitie1Astfel, aseară, la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu”, pianistul Florin Berculescu a susţinut un recital de pian.
Ziua de astăzi va aduce în faţa iubitorilor de cultură, lansarea cărţii “Lythiada”, la sediul Bibliotecii Judeţene “Christian Tell”, a profesorului Zenovie Cârlugea. Joi, 19 februarie, la orele prânzului, elevii Liceului Tehnologic Peştişani vor prezenta viaţa şi opera în imagini a sculptorului Constantin Brâncuşi, urmând ca de la orele 17.00, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, să fie susţinută o lectură publică din creaţiile membrilor Cenaclului Columna. Ziua de vineri, 20 februarie, cei aproape 40 de invitaţi din ţară vor avea ocazia să viziteze operele de la Târgu-Jiu ale lui Brâncuşi, iar sâmbătă, 21 februarie, de la orele 09.00, la Sala Maură din Palatul Administrativ, va avea loc prima parte a sesiunii de comunicări ştiinţifice “Brâncuşi în literatură”, urmând ca partea finală a acestor comunicări ştiinţifice să fie susţinută în ultima zi dedicată celor 139 de ani de la naşterea titanului, duminică, 22 februarie. Tot în cursul serii de sâmbătă, la Cinema “Sergiu Nicolaescu” vor fi susţinute două recitaluri: violoncel – compozitorul Mircea Suchici, recital Brâncuşi – actriţa Genoveva Preda, ziua încheindu-se cu difuzarea filmului “Brâncuşi… din eternitate”, în prezenţa regizorului Adrian Popovici.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here