În memoria celor ce s-au jertfit pentru țară

668

Ziua de 9 mai rămâne în sufletele românilor ca fiind Ziua Independenței, motiv pentru care, în instituții, în școli, momentul nu a trecut fără a fi celebrat, fără a se aminti de sacrificiul suprem al eroilor neamului nostru căzuți nu numai în luptele duse împotriva Imperiului Otoman, la 1877, la Grivița și Plevna, dar și în decursul veacurilor, și a războaielor ce au urmat după acesta.
Asociația “Cultul Eroilor Regina Maria” a fost prezentă și de astă dată la manifestațiile din Târgu-Jiu alături de oficialitățile și cetățenii orașului.
Surpriza acestei zile a venit însă de la Școala Generală a comunei Căpreni, a cărei directoare, doamna profesor Nicolița Hurezeanu a organizat celebrarea Zilei Independenței și Ziua Europei într-o notă de adevărată sărbătoare, cu o participare totală a elevilor din aceasta școală.
Elevi și profesori, părinți, au fost martorii unui program artistic deosebit, din care nu au lipsit nici cântecele “Pui de lei”, “Treceți batalioane române Carpații”, versuri cu caracter patriotic recitate cu mult talent de elevii mai mici și mai mari.
Din partea Asociației cultul eroilor Regina Maria, dr. ing. col. Walter Loga a vorbit de jertfa supremă a românilor în decursul veacurilor, de datoria pe care generațiile de astăzi și cele ce vor urma le au întru păstrarea mereu vie a memoriei celor ce au căzut pe câmpul de luptă pentru apărarea libertății poporului nostru. A fost prezentat “Însemnul Aducerii Aminte”, alături de o frumoasă pâine pregătită de gazdele noastre. Însemnul va fi pus pe toate monumentele eroilor din județul nostru.
Gorjul a dat și el prinosul de jertfe, rar existând familii care să nu aibă măcar un membru jertfit pe câmpul de luptă.
Nu putem să nu remarcăm măiestria cu care înv. Emilia Cruceru a pregătit programul artistic al celor mici, de modul în care prof. de lb. română Mihaela Borhoată a ales versurile recitate de elevi de-a lungul spectacolului, dar și momentele cu însemnătate istorică selectate de prof. Nicolița Hurezeanu. S-au remarcat cu toții, amintim de astă dată doar 3 eleve din mulții recitatori; Raluca Turbatu, Cruceru Andreea și Drondoe Denisa.
Una din surprizele zilei, a fost dată de redactorul șef al revistei “Arma Pontică”, revista de cultură a județului Constanța, acesta prezentând și o frumoasă colecție de medalii primite de tatăl său ca urmare a faptelor de arme de pe câmpul de luptă.
Domnul Emil Corneliu Ninu, pentru că despre dânsul e vorba, născut în comuna Căpreni, dar plecat de foarte mulți ani la Constanța, nu numai că nu a uitat meleagurile și casa în care s-a născut, dar iată că, împreună cu fratele său, aduce copiilor și cadrelor didactice publicația pe care o patronează, plină de informații cu caracter istoric și cultural, în încercarea de a crea o punte de suflet și cultură între două județe atât de departe unul de celălalt și atât de încercate de-a lungul istoriei.
Domnul prof. Grigore Haidău a oferit copiilor o publicație cu caracter istoric extrem de complexă în care eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu constituie figura centrală a eroului gorjean.
Empatia dintre elevi și profesori, dintre profesori și părinții elevilor a fost puternic resimțită, motiv pentru care le spunem și noi; profesorii pot fi mândri de elevii lor, elevii pot fi mândri de profesorii ce-i îndruma, iar părinții pot fi fericiți pentru copiii pe care-i au și pentru norocul de a avea astfel de dascăli la școlile din comuna lor!
Le dorim mult succes în viață, tuturor!
Asociația Cultul Eroilor Regina Maria, Dan Toropu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here